Citroen Jumpy 2016 r. III generacja brak ogrzewania.

12 Gru 2023, 14:28

Dzień dobry, zwracam się z prośbę o podpowiedź jak rozwiązać problem z ogrzewaniem. Temperatura 90 stopni z nawiewów leci letnie powietrze. Wymieniony termostat, odpowietrzony, podpinany pod komputer (brak błędów). Mechanik rozkłada ręce.
Sorip
Nowicjusz

12 Gru 2023, 16:33

Trzeba sprawdzić nagrzewnicę czy jest gorąca.

Przed wymianą termostatu również był problem z ogrzewaniem wnętrza?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Gru 2023, 16:34

Tak, jest gorąca.
Sorip
Nowicjusz

12 Gru 2023, 16:38

Sorip napisał(a):Tak, jest gorąca.

Sorip napisał(a):Temperatura 90 stopni z nawiewów leci letnie powietrze
W takim razie zostaje sterowanie klapami. Masz tam klimę manualną czy klimatronik?
Rokiko
Forumowicz VIP

12 Gru 2023, 16:44

Mam klimę manualną.
Sorip
Nowicjusz

12 Gru 2023, 17:34

Musisz sprawdzić działanie klapy od regulacji zimne / ciepłe powietrze. Jest tam chyba pokrętło na panelu w manualnej klimatyzacji do zmiany temperatury? Zobacz czy przestawianie go coś zmienia czyli jak ustawisz całkowicie na min. czyli zimne to faktycznie tak jest i leci zimne, a jak zmieniasz na ciepłe to czy podczas przekręcania czuć jakiś opór lub kawałek idzie lekko później ciężko, musisz wyczuć.
Rokiko
Forumowicz VIP

13 Gru 2023, 12:36

Dokładnie - jak nagrzewnica jest gorąca ( swoją drogą jak to sprawdziłeś? ) to problem jest tylko i wyłącznie w sterowaniu klapami mieszalnika albo w samych klapach. Z tego co kojarzę, to masz tam dwa małe pokrętła ( siła nadmuchu i moc dmuchawy ) oraz kilka przycisków między nimi. W poprzednich wersjach były inne pokrętła ( takie duże z kolorowymi oznaczeniami ) i tam było chyba sterowanie linkami. U ciebie sterowanie jest już elektroniczne ( jeżeli to ten panel ). I jeżeli tak, to trzeba się dostać do mieszalnika i fizycznie sprawdzić co sie stało - czy problem jest z klapa zimne/ciepłe powietrze czy ze sterowaniem tej klapy. Pod warunkiem, że ze wszystkich nawiewów leci takie samo powietrze, a nie z np. prawej strony ciepłe, a z lewej czy na szyby zimniejsze. Bo od tego są inne klapy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2023, 12:06

Zrobiło się trochę cieplej na dworze ogrzewaniebod kierowcy dwa punkty nawiewu oraz szybę dają cieplejsze powietrze a od strony pasażera zdecydowanie chłodniejsze. Okazało się że mechanik jednak nagrzewnicy nie sprawdził a gumowe przewody prowadzące do kabiny które są ciepłe. Ustawienie siły nawiewu powyżej 3 w 5 stopniowej skali powodu że powietrze się ochładza. Przy temperaturze -8 ze wszystkich nawiewów leci chłodne powietrze a silnik dochodzi do 90 około 30-40 min.
Sorip
Nowicjusz

16 Gru 2023, 16:39

Jeżeli zatem przewody idące do nagrzewnicy nie są adekwatnie gorące do temp cieczy, to wszystko wskazuje na zapchaną nagrzewnicę. Różnicę można sprawdzić dotykając węża z nagrzewnicy i węża z którego jest zrobiony rozdział.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sty 2024, 15:24

Witam.
Też mam jumpy z 18r 1,6 HDI i ten sam problem.
Leci tylko letnie powietrze z nawiewów od strony kierowcy .
Zdjąłem plastikową osłonę pod lewarkiem zmiany biegów żeby zweryfikować nagrzewnicę i klapy.
Klapy się zamykają a rurki od nagrzewnicy parzą mimo to ogrzewanie jest właściwie żadne.
Rozwiązałeś już problem w swoim aucie ?
Przy -13 jazda z takim ogrzewaniem to katastrofa.
BartekJD
Obserwowany

18 Lis 2024, 00:36

Witam.
Ja również posiadam ten sam problem jak opisywali koledzy powyżej. Wystąpił on w Toyota Proace 1.6 z tym, że u mnie po wyczyszczeniu nagrzewnicy odrobinę grzeje cieplejszym ale tylko po stronie kierowcy. Czy macie w końcu zdiagnozowana przyczynę?
endriu2020
Obserwowany

18 Lis 2024, 12:33

Tak jest kolego.
Tylko i wyłącznie wymiana nagrzewnicy pomogła.
Próbowałem płukać , czyścić ale to nic nie dało.
Kupiłem nagrzewnicę z jakiegoś zamiennika i sam przełożyłem.
Udało się bez zwalania kokpitu, trochę ciasno ale się udało.
BartekJD
Obserwowany