Toyota Yaris 2009 - Nie mogę doczyścić klimy

09 Sty 2025, 18:00

Dzień dobry,
Borykam się z problemem klimatyzacji w aucie. Był czyszczony parownik lancą, była również wpuszczana pianka grzybobojcza przez odpływ skroplin oraz chyba 3 razy ozonowane (po 20 minut) tym urzadzeniem:
https://allegro.pl/oferta/mocny-generat ... 2301228359

Niestety po jeździe autem szczególnie dłuższym z włączona klimatyzacja cierpią moje zatoki j robie się stale chory.

Już nie wiem co mam robić, proszę o pomoc i pomysły. Za mała moc ozonu?

Dodam że z prawego nawiewu przedniego nie wydobywa się cieple powietrze mimo że ustawiłem pokrętłem (lewe wydobywa).

Pozdrawiam
Lavender95
Obserwowany

11 Sty 2025, 17:09

W tym modelu Yarisa nie było dwustrefowej klimatyzacji. Musisz usunąć w pierwszej kolejności problem z grzaniem z prawej strony kiedy z lewej leci zimne powietrze. Być może jest uszkodzona klapa od nawiewu ciepłe/zimne powietrze.

Po takim czyszczeniu jak przeprowadziłeś to nie powinno być problemu i klima powinna być czysta ale jeśli była mocno zanieczyszczona/zagrzybiona wcześniej to taki zabieg może nie pomoc. Czasem trzeba rozbierać i wyciągać parownik na zewnątrz. Poza tym nie wiemy jak wyglądają kanały wylotowe powietrza bo tam też może być brudno i może to być siedlisko z grzybami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obowiązek używania odblasków i bezpieczeństwo na drodze
    Jedną z najważniejszych zasad bezpieczeństwa jest zasada widoczności. Uczestnicy ruchu drogowego powinni zadbać o to, by być widocznym dla innych i sami być jak najlepiej przygotowani do tego, by obserwować drogę i jej otoczenie. ...