Citroen Saxo 1.1 - Rura od nawiewu

26 Lut 2011, 15:17

Witam mam pytanko, samochód długo się nagrzewa w zimę, chodzi o nawiew ciepłego powietrza. Koło silnika zobaczyłem że rura ( chyba od ogrzewania ) jest podłączona do chłodnicy. Jest jeszcze jedna rura do której nic nie jest podłączone, idzie ona z silnika. Czy jest możliwość odłączenia tej rury od ogrzewania od chłodnicy i podłączenie do tej drugiej wolnej rury? czy ona jest od czego innego?

[ Dodano: 26 Luty 2011, 15:16 ]
Zdjęcie

Daje zdjęcie
krymin26
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

26 Lut 2011, 19:41

krymin26 napisał(a):czy ona jest od czego innego?

Jest.
Prawidłowo powinna być ta rura którą zaznaczyłeś podłączona do filtra powietrza - tak miałem w oplu - sprawdź czy przy filtrze powietrza nie ma końcówki do której powinien być podłączony waż.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

27 Lut 2011, 12:29

Brak rury z wymiennika ciepła do filtra lub przewodu powietrza, powoduje długie rozgrzewanie silnika= dostaje zimne powietrze.
Nie ma potrzeby odłączenia rury zimnego powietrzna bo w miejscu łączenia przewodów zimnego i ciepłego jest zamontowany termostat sterujący odpowiednim powietrzem.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII edycja Summer Cars Party 2013
    7-8 września odbędzie się kolejna siódma już edycja największego show motoryzacyjno- muzycznego w Polsce. Niesamowita liczba fanów SCP, która w 2012 roku sparaliżowała na wiele godzin ruch w Katowicach ...
    Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
    Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...