Witam
![Uśmiechnięty :)]()
Trafił mi się zupełnie przypadkiem dzisiaj Citroen Saxo rocznik 1999/2000, jestem po oględzinach. Silnik 1.1 benzyna bez gazu, blacha zdrowa (oprócz kilku dość wyraźnych rys na masce), silnik suchy nie myty, ładnie i równo pracuje, szyby oryginalne, numery na nich się zgadzają, belka tylna ok. Przebieg 170 tyś, czy realny to nie wiem
![Szczęśliwy :D]()
8 lat w jednych rękach. Co zwróciło moją uwagę z problemów, mogących mieć znaczenie w późniejszej eksploatacji, to kwestia skrzyni biegów i kierownicy (układu?).
W przypadku skrzyni biegów, biegi wchodzą bez jakiegokolwiek problemu, jak w masło, jednak jest duży luz w pozycji neutralnej na boki, tj. prawo - lewo, tak nie powinno być na pewno. Czy to jakaś poważna usterka?
Co do układu kierowniczego, to również jest wyczuwalny luz, jednak tylko w czasie jazdy. Gdy auto stoi, luzu nie ma (nie wiem jak to opisać, po prostu w pewnym zakresie obrotu kierownicą chodzi bardzo lekko, koła zaczynają skręcać, potem jest wyczuwalny opór, taki normalny). Samochód nie ma wspomagania.
Warto się tym poważniej zainteresować? Gdyby nie te dwa problemy, to bym na pewno kupił. Cena wyjściowa 4500 zł za to autko.