Citroen saxo 1.5 Diesel szarpie,gaśnie

03 Mar 2012, 08:41

Witam. Od pewnego czasu w saxo 1.5D występuje dziwny problem.

Zdarza się, że auto na 1,2,3 biegu strasznie szarpie, nieraz gaśnie podczas ruszania.
Zazwyczaj jest tak gdy silnik zacznie się grzać, czyli po około 1km.
Tankowany jest na watkemie, wymieniłem kilka dni temu filtr paliwa - nic to nie dało, sytuacja się powtarza.

Gdzie szukać przyczyny?
peterkovic
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

03 Mar 2012, 19:50

Witam!
Niestety w Nissanie Primera P12 2.2 Cdi mieliśmy podobny problem. Pseudofachowcy podejrzewali, że kiepskie paliwo, więc najpierw wymieniliśmy filtr paliwa. Sprawa wróciła po 2-ch dniach, więc później wyczyściliśmy CAŁY układ paliwowy - od zbiornika, przez przewody, pompę wysokiego ciśnienia, po wspólną szynę (common rail) - problem znikł na tydzień i powrócił znowu. Kosztowało nas to jak dotychczas 2400zł.
Wk...urzony na maxa zmieniłem mechanika, który OD RAZU wskazał na problemy z wtryskami - niestety w tych silnikach (common rail) trzeba było wymienić cały układ wtryskowy (pompa+szyna+4 wtryski) - udało się znależć używany z innego silnika, więc zamknęliśmy tę naprawę w 1700zł. I pomogło. Przyczyną usterki okozał się wężyk paliwowy, któy doprowadzał paliwo z filtra paliwa do pompy wysokiego ciśnienia - był stary i sparciały, pękł na zagięciu i przy wibracjach silnika delikatnie się uginał i zasysał powietrze... co uszkodziło pompę i wtryski.
Niestety nie wiem jaki silnik jest w Citroenie Saxo (turbodiesel? common rail?). Jeśli turbodiesel, to problemem mogą być same wtryski. Jeśli common rail, to trzeba zbadać ciśnienie w pompie (u nas było za niskie) albo wymienić wtryski z całą szyną (proponuję używane z innego silnika - w ASO życzyli sobie 10000zł!!!!!). Oczywiście nie mówię z pewnością, że to akurat musi być TO, piszę tylko to, czego sam doświadczyłem, żeby uchronić przed naciągaczami, pseudofachowcami, którzy wymienią to, czego Ty chcesz, ale nie potrafią zdiagnozować problemu i go wyeliminować...
Powodzenia!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...