03 Mar 2012, 19:50
Witam!
Niestety w Nissanie Primera P12 2.2 Cdi mieliśmy podobny problem. Pseudofachowcy podejrzewali, że kiepskie paliwo, więc najpierw wymieniliśmy filtr paliwa. Sprawa wróciła po 2-ch dniach, więc później wyczyściliśmy CAŁY układ paliwowy - od zbiornika, przez przewody, pompę wysokiego ciśnienia, po wspólną szynę (common rail) - problem znikł na tydzień i powrócił znowu. Kosztowało nas to jak dotychczas 2400zł.
Wk...urzony na maxa zmieniłem mechanika, który OD RAZU wskazał na problemy z wtryskami - niestety w tych silnikach (common rail) trzeba było wymienić cały układ wtryskowy (pompa+szyna+4 wtryski) - udało się znależć używany z innego silnika, więc zamknęliśmy tę naprawę w 1700zł. I pomogło. Przyczyną usterki okozał się wężyk paliwowy, któy doprowadzał paliwo z filtra paliwa do pompy wysokiego ciśnienia - był stary i sparciały, pękł na zagięciu i przy wibracjach silnika delikatnie się uginał i zasysał powietrze... co uszkodziło pompę i wtryski.
Niestety nie wiem jaki silnik jest w Citroenie Saxo (turbodiesel? common rail?). Jeśli turbodiesel, to problemem mogą być same wtryski. Jeśli common rail, to trzeba zbadać ciśnienie w pompie (u nas było za niskie) albo wymienić wtryski z całą szyną (proponuję używane z innego silnika - w ASO życzyli sobie 10000zł!!!!!). Oczywiście nie mówię z pewnością, że to akurat musi być TO, piszę tylko to, czego sam doświadczyłem, żeby uchronić przed naciągaczami, pseudofachowcami, którzy wymienią to, czego Ty chcesz, ale nie potrafią zdiagnozować problemu i go wyeliminować...
Powodzenia!