Citroën Saxo, zawieszenie, problem z dokładną identyfikacja części

01 Mar 2020, 21:20

Witam,
posiadam pewną część do samochodu Citroën Saxo, jednak mam problem z jej dokładną identyfikacją. Z moich dotychczasowych poszukiwań wynika, że to jakiś element zawieszenia hydropneumatycznego. Może jacyś użytkownicy forum będą wiedzieli, coś więcej? W załącznikach wysyłam zdjęcia części, o której mowa.
Pozdrawiam.
Wrumbrum
Obserwowany

04 Mar 2020, 12:30

Wydaje mi się że to będzie sfera hydropneumatyczna czyli element który odpowiada bezpośrednio za resorowanie (jego komfort) zastępuje on sprężynę i amortyzator w zawieszeniu hydropneumatycznym. Nazywany również kulą lub gruszką. We wnętrzu jego znajduje się gaz (azot) pod ciśnieniem który jest oddzielony elastyczną membraną od płynu/oleju hydraulicznego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...
    Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
    Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...