Sprężyny amortyzatorów przód

29 Lut 2020, 14:36

Po wymianie sprężyn z przodu auto stoi niżej po lewej stronie o 2cm niż po prawej. Przed wymianą lewa sprężyna była bardzo ściśnięta na dole, przy okazji pękła - po wymianie na nowe KAYABE dalej to samo, lewa jest zaciśnięta i z czego co widzę kąt ułożenia amortyzatora nie jest taki sam . Auto Alfa Romeo 147 , sprężyny nie da się założyć do góry nogami bo na dole zwoje są węższe, ale czy da się ją jakoś źle obsadzić w górnej poduszce lub podczas dokręcania i montowania ? Zrobiłem przy okazji geometrie, myślałem, że coś się "wyprostuje" ale dalej to samo. Po prawej stronie gdzie auto stoi dobrze od sprężyny do górnego wahacza jest mniejszy dystans, niż po lewej gdzie jest niżej i "krzywo" . Sugestie, pomysły ?
damian1988666
Nowicjusz

29 Lut 2020, 16:01

Tu raczej innej możliwości nie ma jak krzywe miejsce mocowania tej sprężyny w MacPhersonie czyli dolny talerz sprężyny.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Lut 2020, 21:25

Czyli po prostu wymienić amortyzatory i będzie w porządku ?
damian1988666
Nowicjusz

05 Mar 2020, 10:56

damian1988666 napisał(a):Czyli po prostu wymienić amortyzatory i będzie w porządku ?
Myślę, że tak ale bez dokładnego sprawdzenia ciężko ci to potwierdzić.

Napisałeś:
damian1988666 napisał(a):Ogólnie ktoś tam odwalił fuszerke kiedyś i nie było gumy pomiędzy sprężyną a kielichem po jednej stronie, mogło to mieć jakiś wpływ na wygięcie talerza ? Tak samo po lewej stronie miesiąc temu urwał mi się talerz w amortyzatorze z tyłu, opadł i przejechał się po całej oponie, wymieniłem od razu oba amortyzatory i opony. Mogło to też w jakimś stopniu odbić się na tym ? jechałem ok 15km bo na początku nie było nic czuć, dopiero później drganie w aucie , założyłem zapasowe koło i dojechałem tak do pracy .
Czyli z przodu wymieniłeś tylko sprężyny a z tyłu amortyzatory z tyłu.

Widać tylko po przodu, że auto z jednej strony niżej stoi czy z tyłu też?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Mar 2020, 11:14

Tak , z tyłu amory z przodu sprężyny. Przed wymianą sprężyn z przodu był ten sam problem , sprężyna ściśnięta była, 2 ostatnie zwoje i wygięło ją troche tak , że poszła do środka auta opierając się tak jakby na nadkolu.
damian1988666
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...
    Pasy Smart Kid Belt
    Szukam informacji na temat pasów smart kid belt, co o nich sądzicie? Czy w przypadku starszaków mogą się sprawdzić. Czy te pasy chronią przed nurkowaniem dziecka podczas wypadku?