CITROEN - TYPOWE USTERKI

18 Sty 2014, 11:03

Nietrwałe uszczelki drzwi i wkładki zamków (C1), awaryjny osprzęt (diesle 2.0 i 2.2 HDI), nieszczelny układ wtryskowy (1.4 HDI), awarie turbosprężarek w dieslu 1.6 HDI (na fot.), wynikające z zawilgocenia komputera BSI problemy z układem elektrycznym, hałasująca tylna klapa (C2), niezbyt trwałe zawieszenie (C2, C3 i Citroen C4), korozja układu wydechowego (różne modele), usterki pneumatycznego zawieszenia (C5 I generacji sprzed liftingu), awarie elektronicznych przepustnic w silnikach benzynowych, wadliwe oprogramowanie sterujące pracą silnika (różne modele), zużyte łożyska kolumn resorujących (Berlingo), problemy z filtrem cząstek stałych (uszkodzenie czujnika różnicy ciśnień oraz czujnika poziomu dodatku obniżającego temperaturę spalania sadzy).
Zapożyczono z onet.pl
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2016, 21:32

C4 - bardzo częste awarie elektroniki - pojawiające się zwarcia, któe powodują błędne odczyty z czujników. Naprawy są trudne do zdiagnozowania i potrzebny do tego jest konkretny sprzęt oraz naprawdę dobry diagnosta. Nawet ASO ma problem z prawidłową diagnostyką.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2017, 18:29

Jak miałem Citroena Coste to różnie bywało z tą awaryjnością :bored:
Kalbar87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2005
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A6 Allroad
Silnik: 2.7 250 KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

26 Wrz 2021, 16:18

Cześć, widzę po datach, żę to dość stare posty, ale podłączę się. Mam C4 coupe z 2010 r z silnikiem 1,4. Jeżdżę nim od 5 lat i nie miałem problemów z elektroniką. Generalnie autko nie sprawia problemów. Wszystko działa, przeglądy techniczne przechodzi bez najmniejszych kłopotów. Zdecydowanie lepiej mi się sprawuje niż golf 4 (używany z salonu) czy astra II z 1,7TD (sprowadzona). Myślę, że opinia o francuzach, które są awaryjne jest mocno przesadzona.
Cyjas
Nowicjusz

Zdjęcia: 40
Prawo jazdy: 04 08 1984
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Fiat Tipo
Silnik: 1,4 95
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2020