Citroen Xantia 1.8 1995r.

31 Maj 2010, 14:22

Witam. Posiadam Citroena Xantię 1.8 benzyna z roku 1995. Mam tak problem, kiedys samochód mi spalał średnio 5-6 litrów na 100 km , teraz nie wiem co się dzieje ale jak tankuję samochód za 40zł ( około 9-10 litrów ) to nie zrobię nawet 100km. robię na za 40zł 95 km . Co moze być przyczyną że tak dużo pali ? Proszę o pomoc ! Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Machejko997, 01 Cze 2010, 15:37, edytowano w sumie 1 raz
Machejko997
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj

01 Cze 2010, 14:55

Powiedziałbym,że teraz dopiero to normalne ma spalanie...
Poza tym nie uwierzę,że 110 konne ,nielekkie auto z benzynowym silnikiem 1,8 spala 5l...

Przyczyn podwyższonego spalania może byc ...100.
Oczywiście na początek nowy filtr powietrza !!! Następnie świece i kable WN...
Jak to nie pomaga to czas zainteresowac się czy z głowicą wszystko w porządku,bo często podwyższone spalanie bierze się np z wypalania gniazd zaworowych w głowicy. Należy też obserwowac dym z wydechu czy czasami nie zmiena barwy na niebieskawą przy przegazowaniu...Należy też obserwowac czy nie ma niespotykanych wcześniej ubytków oleju.
Oczywiście problem może leżec w składzie mieszanki czyli warto zainteresowac się spalinami,co pokaże sprawnośc katalizatora oraz idąc tym tropem...sondy lambda !!!
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus zrewolucjonizował oświetlenie samochodowe
    Trudno wyobrazić sobie współczesną motoryzację bez reflektorów w technologii LED czy sprytnych systemów adaptacyjnych świateł. Ale te rozwiązania nie trafiłby na nasze drogi, gdyby nie kreatywność inżynierów ...