Citroen Xantia - kontrolka

12 Mar 2007, 17:37

Witam, mam Citroena Xantie 1,9 TD z 1998 r. Wszystko bylo dobrze do wczoraj. Wsiadajac rano do samochodu i próbujc go zapalic po przekreceni kluczyka zapalily sie odpowiednie kontrolki wraz z pomaranczowa kontrolka na której jest kluczyk. Z tego co wiem ma ona za zadanie zczytac kod z kluczyka, jak jest zly to blokuje pompe wtryskowa. Znajduje sie ona w zegarze pokazujacym obroty silnika. Do tej pory kontrolka ta gasla po okolo 2 s, a od wczoraj mruga okolo 20 s emitujac ciagly dzwiek, taki jak np. przy otwartych drzwiach, po czym gasnie wraz z dzwiekiem. Samochód normalnie dalej zapala i mozna nim jezdzic. Wiem tez, ze ten samochód po przejechaniu okolo 10000 km, powinien byc podlaczony do komputera i skasowane kilometry wraz z wymiana oleju, filtra itp., ale do przejechania 10000 km zostalo mi jeszcze 1800 km i teraz nie wiem co robic. W mojej instrukcji nie ma nic na temat tej kontrolki. Wiem tez, ze w BMW tez byl licznik kilometrow, ale tam swiecily sie kolorowe diody, a gdy swiecila sie czerwona to zostawalo 500 km i jezeli sie nie skasowalo to samochod gasl i nie mozna bylo go zapalic. Moze ktos mial tak problem lub cos wie na ten temat co z tym fantem zrobic. Prosze bardzo o pomoc, z góry dziekuje i pozdrawiam.
tadeusz
Nowicjusz

• 16 Mar 2007, 22:12

Wiem tez, ze w BMW tez byl licznik kilometrow, ale tam swiecily sie kolorowe diody, a gdy swiecila sie czerwona to zostawalo 500 km i jezeli sie nie skasowalo to samochod gasl i nie mozna bylo go zapalic.

kto Ci takich bzdur naopowiadał :?: :?: :?:
    co do cytrynki-to musisz podjechach i zdiagnozować auto-ponieważ zaczyna się problem z immobilajzerem.
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam