Citroen Xantia - Szarpie, przerywa, uszczelka pod głowicą?

15 Sty 2009, 08:51

Witam! Problem mam z moim citroenem. Otóż w czasie wysokich mrozów, przynajmniej u mnie (-15), moja cytryna nie zapalała ponieważ akumulator był słabo naładowany. Postał około 3-5 dni, włożyłem naładowany już akumulator. Wszystko działa bez zarzutu. Lecz w czasie jazdy, gdy jestem na obojętnym biegu, nacisnę troszkę gazu, to silnik zaczyna strasznie szarpać i tak jakby przerywa. Nie wiem czego to przyczyna, ale podejrzewam że to uszczelka pod głowicą pękła. Napiszcie czy to dobra analiza i czy trzeba ją wymienić, bo jak już czytałem bez niej nie można jeździć, bo się silnik zajeździ. Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedź.
fragles94
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 15 Sty 2009, 12:30

Uszczelka niema nic do tego ze szarpie a tym bardziej od mrozu napewno sie nie uszkodzila. Jesli niema wyciekow oleju na zewnatrz i nie bierze oleju to jest wszystko ok z uszczelka. To diesel czy benzyna (opcja gaz)???
    .::Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani::.
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

15 Sty 2009, 19:01

benzyna. Podejrzewam także cewkę zapłonową. Pozdrawiam
    fragles94
    Nowicjusz

15 Sty 2009, 19:28

Takze wykluczam cewke, chociaz... Jak dodajesz gazu to wchodzi w obroty plynnie??? Byc moze ze padla cewka a wtedy nie bedzie chodzil na wszystkie czego efektem bedzie szarpanie. Zapraszam na gg 12211715
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

15 Sty 2009, 21:12

Nom, jak dodaje gazu to leci normalnie, łagodnie tylko jak naciskam mało gazu to jest szarpanie. Teraz nie długo wymienie cewke i zobacze co i jak. Pozdrawiam i dzięki wszystkim co się wypowiedzieli w temacie.
    fragles94
    Nowicjusz

16 Sty 2009, 14:15

Radzil bym najpierw sprawdzic ktory punkt w cewce jest spalony bo jesli zaden to wina swiec.
    mnichsix
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
      Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...
      Jak prawidłowo siedzieć w samochodzie podczas jazdy?
      To, w jaki sposób siedzimy w samochodzie, ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa jazdy. Ważna jest przede wszystkim odpowiednia pozycja za kierownicą, ale w razie kolizji pasażerowie siedzący prawidłowo mają również ...

14 Gru 2009, 13:42

witam mam podobny problem w clio 2. podpiąłem lampę stroboskopową i na 2 kablu miga szybciej niż na pozostałych.zamieniłem kable i bez zmian więc kable odpadają. komp nic nie wykazał.świece i filtr powietrza nowe. proszę o pomoc
    miras1983
    Nowicjusz

Miejscowość: wadowice