Citroen Xm vs alfa 146

28 Lip 2010, 19:53

CITTROEN XM vs ALFA 146
bodobaja mi sie te autka ale nie wiem co myśleć w cytrynie hydrałlika problem zarazem bajer jakie spalanie/eksplotacja /komfort a ALFKA co z jego awaryjnoscia i cześciami podobno drogie
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

28 Lip 2010, 20:02

W Alfie dopóki sam sie nie przekonasz jak sie sprawa ma to będziesz żył stereotypami że auto wadliwe i wogóle,grunt to znaleść dobry i zadbany egzemplarz.A w XM może byc ciężko o części bo ja już szczerze powiedziawszy tego na drogach nie widuje.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lip 2010, 20:24

no tak a powiedzmy co do silnika cytryni to 2.0 lpg czy 2.1td :?: chodzi mi o spalanie i moc
jak sprawdzalem to na innych forach cytryny pisza ze disel z 6 l spali nawed miej w trasie chociaz jak to mozliwe z takim dozym silnikiem no i jak na ten silnik czy mu koni nie brakuje bo buda jest ciezka moze ktos jedzdzil takim cackiem no i jak tam gaz w tym silniku

J. Stalin
emilo222
Aktywny

28 Lip 2010, 23:52

xm fajny wózek ale tak jak kolega wcześniej napisał coraz trudniej o części. jeżeli chcesz wydać na auto ok 5 tys to może za miast xm-a warto pomyśleć o xantii. sam taki model mam. jeżeli chodzi o hydro to naprawy i części nie są takie drogie. zależy od mechanika. ja mam takiego który dobrze zrobi i weźmie tyle kasy że się jeszcze pytam czy nie za mało. ogólnie jeżeli hydro jest w dobrym stanie to utrzymani jest tanie. gożej jak ktoś nie dba wtedy naprawy i części są drogie. silnik najlepszy do tego auta to 2.1 td. sam ma taki. poprostu rakieta. kazdy ci to powie. jest to najlepszy i najmniej awaryjny silnik do tego auta. ma dwa minusy części są trochę droższe niż do innych wersji silnikowych i trochę więcej spali jak mu się dobrze depnie. ogólnie silnik super. no i jeszcze jak myślisz że kupisz dobry hydro wóz za 3 tys to sie mylisz. co najmniej 5.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

29 Lip 2010, 12:42

scrolll napisał(a):xm fajny wózek ale tak jak kolega wcześniej napisał coraz trudniej o części. jeżeli chcesz wydać na auto ok 5 tys to może za miast xm-a warto pomyśleć o xantii. sam taki model mam. jeżeli chodzi o hydro to naprawy i części nie są takie drogie. zależy od mechanika. ja mam takiego który dobrze zrobi i weźmie tyle kasy że się jeszcze pytam czy nie za mało. ogólnie jeżeli hydro jest w dobrym stanie to utrzymani jest tanie. gożej jak ktoś nie dba wtedy naprawy i części są drogie. silnik najlepszy do tego auta to 2.1 td. sam ma taki. poprostu rakieta. kazdy ci to powie. jest to najlepszy i najmniej awaryjny silnik do tego auta. ma dwa minusy części są trochę droższe niż do innych wersji silnikowych i trochę więcej spali jak mu się dobrze depnie. ogólnie silnik super. no i jeszcze jak myślisz że kupisz dobry hydro wóz za 3 tys to sie mylisz. co najmniej 5.

najlepszy to 2,0 hdi 90km ale chyba nie w tym budzecie :cool: xantia obecnie troche zapomniana stanowi calkiem ciekawa propozycje auta komfortowego, przestronnego, oszczednego i NIEZAWODNEGO(tak, tak :grin: )zarazem
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Lip 2010, 14:49

Dokładnie zamiast XM to Xantia bedzie db.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...

29 Lip 2010, 20:34

JerzyB333 napisał(a):najlepszy to 2,0 hdi 90km ale chyba nie w tym budzecie :cool: xantia obecnie troche zapomniana stanowi calkiem ciekawa propozycje auta komfortowego, przestronnego, oszczednego i NIEZAWODNEGO(tak, tak :grin: )zarazem

heh mały off top... bede się kłucił :P
hdi jest dobry ale nie jest lepszy od 2.1 td. hdi jest cichszy, mniej pali. minusy takie że jest bardziej awaryjny od 2.1 no i nie które części są droższe oraz część mechaników na słowo 'hdi' się boi. no a 2.1 to jest najlepszy diesel do tego auta. każdy mechanik kto zna ten silnik ci to powie. pół miliona bez remontu można nim nakręcić. silnik się równa ze starymi dieslami z mercedesa. po za tym ten silnik jest starej i prostej konstrukcji.no i nie ma takiego buta od hdi. a teraz minusy. silnik ten jest żadkością w xantiach ale częściej do spotkać w mk1 niż mk2. więcej pali od hdi, z zewnątrz jest głośniejszy od hdi.
no ale jak to bedzie mk1 to dobry też jest 1.9 td. jest słabszy od 2.1td ale też daje rade.
scrolll
Początkujący

29 Lip 2010, 20:52

scrolll napisał(a):
JerzyB333 napisał(a):najlepszy to 2,0 hdi 90km ale chyba nie w tym budzecie :cool: xantia obecnie troche zapomniana stanowi calkiem ciekawa propozycje auta komfortowego, przestronnego, oszczednego i NIEZAWODNEGO(tak, tak :grin: )zarazem

heh mały off top... bede się kłucił :P
. minusy takie że jest bardziej awaryjny od 2.1 no i nie które części są droższe oraz część mechaników na słowo 'hdi' się boi. .

jak sie leje dobre paliwo ten argument nie istnieje. wskaz jeden wadliwy element 90konnej wersji hdi(nie ma 2M, filtra czastek stalych, niewysilony). Spalanie rewelacyjne, moc wystarczajaca, kultura o wiele blizsza benzynce niz stary klekot czy chocby tdi
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Lip 2010, 21:12

no to prawda ze do hdi byle jakiej ropy nie można lać. ten silnik jest wrażliwy na paliwo. ale tak jak mówisz lejesz dobre paliwo i gra. a to stwierdzenie "kultura o wiele blizsza benzynce niz stary klekot czy chocby tdi" tyczy się innych starszych diesli ale nie 2.1td. skoro tak piszesz to nie miałeś okazji jechać xantią z tym silnikiem. z pod świateł nie masz szans. nie wiem jak by było przy hdi 110 km ale 2.1 to rakieta i dresy z bmw mają zdziwione miny jak się ich wyprzedza albo siedzi na ogonie :P. no i po za tym zainteresowany kupnem bedzie chyba calował w mk1 a wtedy hdi nie było :D.
scrolll
Początkujący

30 Lip 2010, 17:22

2.0 hdi 110 zrobi jak chce 2.1, 90hp po chipie też :P
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

30 Lip 2010, 20:50

a jakie znacie hydrałliczne auta?
a co xanti to jakie spalanie w twoim hdi jest?
no i bardziej bym wolał LPG ponieważ taniej ale nie wykluczam DIESLA

J. Stalin
emilo222
Aktywny

30 Lip 2010, 21:10

konrad1422 napisał(a):2.0 hdi 110 zrobi jak chce 2.1, 90hp po chipie też :P

hahaha leże. nie chce pisać na forum ani nawet mówić któremuś mechanikowi kto zna te silniki bo by też śmiali. chociaż na poprawę humoru :D.
niestety każdy trzyma za swoim. najlepiej ustawić się pod światłami i będzie wszystko jasne:P.
a co do gazu to chyba dobry bedzie 1.8 albo 2.0.

p.s. heh to mój setny post
scrolll
Początkujący

30 Lip 2010, 21:25

a jakie znacie jeszcxz einne auta z hydro zawieszeniem zrobie nowy posta ale chyba tylko cytryna ma taki bajer? chociaz slyszalem terz o peugot 405

J. Stalin
emilo222
Aktywny

30 Lip 2010, 22:14

jest kilka cytryn z hydro ale xm i xantia są z lat 90 i to są te ładniejsze modele. jest jeszcze bx [link do oferty na Allegro wygasł] ale on jest stary i kańciasty. już lepiej szukać xm-a niż bx-a bo tych w ogóle na drogach nie widać. no i dużo starsze tj ds, cx, sm. ale to już są naprawde stare auta i trudno je dostać. tu masz cx-a [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. no i są też nowsze takie jak c5 i c6. c5 zaczynają sie od ok 15 tys a c6 jest nowym modelem i dość drogim. co do peugeotów to słyszałem ze miały ale chyba tylko z napedem 4x4. nie wiem jak ta hydraulika tam wygladała.
scrolll
Początkujący

30 Lip 2010, 22:19

scrolll napisał(a):jest kilka cytryn z hydro ale xm i xantia są z lat 90 i to są te ładniejsze modele. jest jeszcze bx [link do oferty na Allegro wygasł] ale on jest stary i kańciasty. już lepiej szukać xm-a niż bx-a bo tych w ogóle na drogach nie widać. no i dużo starsze tj ds, cx, sm. ale to już są naprawde stare auta i trudno je dostać. tu masz cx-a [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. no i są też nowsze takie jak c5 i c6. c5 zaczynają sie od ok 15 tys a c6 jest nowym modelem i dość drogim. co do peugeotów to słyszałem ze miały ale chyba tylko z napedem 4x4. nie wiem jak ta hydraulika tam wygladała.

no tak wiec cytryna ma takie cos noto trzeba szukac xm/xanti a powiedz mi jak xantia ma regulacje ma tez sport/auto czy zawieszenie jest twarde miekie?

J. Stalin
emilo222
Aktywny