Nowe, ekonomiczne, małe autko do ok 30tys

31 Lip 2010, 14:29

Witam, w styczniu planuję zakupić swój pierwszy własny samochód z wyprzedaży rocznika 2010. Nie zależy mi na osiągach, czasie do setki, maksymalnej prędkości, czy o pracy silnika powyżej 100km/h, bo rzadko będę poruszać się z wyższą prędkością :) Poszukuję samochodu głównie do miasta, czasami jakieś dłuższe wypady ale nie częściej niż raz na jakieś pół roku. Bardziej zależy mi na cenie w eksploatacji. Silnik benzynowy. Czy dobrze myślę, że im mniejszy silnik (0.8,1.0 itd) tym mniejsze spalanie, bo jak najmniejsze spalanie to dla mnie priorytet. Zastanawiam się nad Suzuki Splash, ale piszę, żeby zasięgnąć porad ekspertów :) Preferuję samochody 5drzwiowe, ale podkreślam, że im mniejszy samochodzik tym lepiej. Cena jak najmniejsza, ale liczę się z kosztem ok 30tys (Suzuki troszkę za drogie :P). Oczywiście bezawaryjność też się liczy :) Kończę swój wywód, jeżeli ktoś ma jakieś pomysły/rady/odpowiedzi, to czekam z niecierpliwością :)
Rotty
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czujniki kontroli ciśnienia w oponach - system TPMS
    Ciśnienie jest bardzo ważnym parametrem opon – od niego zależy przyczepność do jezdni, droga hamowania, zużycie paliwa, hałas opon czy wreszcie wytrzymałość ogumienia. Niestety, według badań Moto Data, aż 58% kierowców ...