Citroen xsara picasso/renault scenic max 10000zł

07 Sty 2015, 21:40

Dzień dobry.
Szukam samochodu typu mpv.
Oglądałem renault scenic dość ciekawy samochód, ktoś ze znajomych polecił cytryne picasso.

Co w granicy 10000 zł warto kupić ? Chcę by w auto można zapakować 4 dorosłe osoby + bagaż.
Samochodem głownie jeżdżone będzie po mieście.

Dzięki za propozycje
kubaa1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 1990
Auto: brak

08 Sty 2015, 01:11

Mogę się wypowiedzieć co do Cytryny Picasso, bo według mnie jest ciekawsza od Scenica.

Do jazdy po mieście to zapewne benzynka, ale ja miałem doświadczenie z 2.0 HDI, doświadczenie dobre - niezawodny traktorek.

Ciekawa stylistyka, fajna pozycja za kierownicą, mnóstwo miejsca w środku, wygodne niezależne siedzenia z tyłu, blacha dobrze zabezpieczona, fajny motyw z licznikami po środku (mi się podoba).

Z negatywów to ta "dość nietypowa" sylwetka bardziej przypomina "jajo", złośliwi mówią, że nie wiadomo gdzie przód a gdzie tył :D Dużym minusem jest jak dla mnie brak obrotościomierza i problemy z elektryką (tego fajnego licznika). Poza tym są ponoć jakieś problemy z pompą paliwa, ale nie znam szczegółów, nie doświadczyłem tego.

Podsumowując XP to generalnie brzydkie autko i dzięki temu można zleźć przyzwoicie wyposażoną (np. klimatronic) do dyszki - no z negocjacjami :wink:
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 09 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen Saxo / VW Transp. T5
Silnik: 1.2 / 1.9 TDI 2005r
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Sty 2015, 10:12

Xara lepsza od scenica mniejsza awaryjność.
Rozpatrz Mazda Premacy, Opel Zafira A.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Sty 2015, 12:19

Hej,

Jeśli Scenic to tylko benzynka i bardzo fajne auto za nieduże pieniądze. Awaryjność to mity poza znanymi problemami z silnikiem diesla, reszta auta awaryjnością nie odbiega od innych marek.
mario_pil
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
Auto: Scenic II + Carisma

08 Sty 2015, 12:52

Posiadałem takiego Scenika 1,8-16V lpg sekwencja z 2001 z przebiegiem 200 tys. Kolega opowiedział Tobie o Xsarze więc warto poznać opinię o Sceniku od realnego użytkownika jakim jestem (byłem do czasu wypadku-kliknij zdjęcia pod moim avatarem to są tam jego fotki przed i po wypadku)
Od razu mówię,że nie zamierzam niczego zachwalać i koloryzować oraz namawiać do konkretnego modelu.
Spalanie z tym silnikiem . Gaz lpg- duże miasto 12,5l ,trasa 10,5-11l . W trasie niestety ekonomiczniejsze są auta o niższej karoserii. Prędkość to max 200 km/h. Raz go wypróbowałem na autostradzie. Lepiej w ekonomii wypada 1,6-16V-107KM, a też nieźle jedzie.
Usterki:
W zasadzie tylko eksploatacyjne+pęknięta sprężyna zawieszenia z przodu,zawieszenie (tuleje,łączniki itp, czasem nie można go było zapalić po kilkukrotnie następującym po sobie odpaleniu silnika i zgaszeniu. Po pół godz. wszystko wracało do normy). Elektryka auta nie sprawiała problemów. Wszystko działało. W środku po 200 tys km przebiegu wyglądał jak prawie nowy,chociaż materiały w środku dosyć tanie (twarde plastiki). Nic nie skrzypiało w kabinie. mimo 100% bezwypadkowości auta,czasem na łeb spadało kilka kropel wody z okolic lampki górnej pomiędzy przednimi fotelami.
Blacha taka sobie,bo trzeba było w 11-latku robić wyprawki od wewnątrz na tylnych błotnikach i punktowo na progach.
Niestety auto podatne na boczne podmuchy i...jak pokazała praktyka (wypadek) może wylecieć z 2-pasmówki z drogi przy 100km/h jak będzie łuk drogi i lekko z górki. Tak się przesuwa masa jakoś,że w jednej chwili auto na łuku wchodzi w "drift". (co innego niska Laguna i A4 jakie mam teraz-tu nie ma nawet wahnięcia). Scenik niby w takich sytuacjach jest pewny i ma się nad nim kontrolę ale przyczepność traci w 1 sekundzie (nie tak jak w innych niższych autach gdzie są najpierw jakieś objawy tego dla kierowcy) i jego wysokość i rozkład masy powoduje ,że nic już nie można z tym zrobić,tylko minimalizować skutki wypadnięcia z toru jazdy...

Co do zestawienia Xsary ze Scenikiem. Za Scenikiem przemawia prostsza i tradycyjna elektryka i mechanika,bo Xsara ma całą elektrykę podpiętą na 1 multipleksie i z tego powodu są problemy w eksploatacji na codzień. Za Xsarą przemawia zaś to,że na pewno ma lepiej zabezpieczoną karoserię przed rdzą (jeśli bezwypadkowa) i chyba jednak lepsze materiały obiciowe wewnątrz kabiny. Scenik z silnikiem 1,6-16V jest na pewno szybszy i ekonomiczniejszy od citroenowskiego odpowiednika 1,6.
Zagazować można oba auta.
Jakbyś coś się chciał dopytać to chętnie odpowiem.
Moim zdaniem szukałbym obu tych aut jak ci się podobają ,a lepszy to będzie ten,którego znajdziesz w lepszym stanie technicznym. Oba modele są w sumie podobne i niewiele się między sobą różnią w cenie,wyposażeniu,prestiżu,kosztach utrzymania czy wygodzie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

09 Sty 2015, 07:32

noisy napisał(a):Xara lepsza od scenica mniejsza awaryjność.
Rozpatrz Mazda Premacy, Opel Zafira A.

Dwie mazdy widze na osiedlu jakoś nie przemawiają do mnie jeszcze ruda na nich wychodzi ..... Natomiast opla zafiry wcale nie brałem pod uwage , nic o tym aucie nie słyszałem.

Znalazłem blisko siebie taką cytryne
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Warta uwagi ?
kubaa1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 1990
Auto: brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Dane na temat BMW X7 - poznaj najważniejsze informacje
    BMW to marka, która zasłynęła przede wszystkim z uwagi na swoje sportowe limuzyny oraz klasyczne sedany. Pojazdy te szybko zostały okrzyknięte mianem doskonałych i niezwodnych w każdym calu. Obecnie jednak BMW zdecydowało ...

09 Sty 2015, 10:44

kubaa1990 napisał(a):Znalazłem blisko siebie taką cytryne
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 11985.html
Warta uwagi ?

Jak masz blisko siebie, to czemu nie zobaczyć. Przynajmneij zobaczysz jak się w niej siedzi i czy Ci odpowiada / przejedziesz się.

Z tego co widzę to jest komis, w dodatku auto bez polskich rejestracji - u mnie w takim przypadku zawsze zapala się lampka ostrzegawcza :no: Cena jak na komis i auto z 2003 r. jest trochę niska... Pamiętaj, ze handlarz sprzedaje z zyskiem auto było sprowadzane. Pozatym mi by przekszkadzał smurfowy kolor :yes: i mam alergię na te chodniczki w środku. Autko miało też jakąś przygodę z bocznym lusterkiem - było wcześniej uszkodzone (ślady po taśmie). Może to być niewinne urwanie lusterka podczas np. transportu bądź kopniaka osiedlowego, ale raczej było wymieniane.

XP jest całe mnóstwo, więc może lepiej poszperać dokładniej i trafić jakiś egzemplarz od osoby prywatnej z tzw. domu. Jest większa szansa, że właściciel będzie mógł powiedzieć Ci coś więcej o historii samochodu niż to, że "było sprowadzone na kołach" :lol:
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 09 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen Saxo / VW Transp. T5
Silnik: 1.2 / 1.9 TDI 2005r
Rok produkcji: 1999

09 Sty 2015, 14:00

Ten z linku blacharsko nie najgorzej i w zasadzie widać tylko przesuniętą maskę w stronę błotnika kierowcy (ale to może być zdjęcie kiepskie).
Jedyną rzeczą w którą nie wierzę ,to przebieg i pewnie auto zostało do PL ściągnięte jak zepsute. Tu naprawiono i ma "iść do ludzi".
Tak czy inaczej i tak bym zobaczył to auto w realu i się przejechał nim. Zobaczysz czy ci takie coś pasuje z punktu widzenia kierowcy. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM