Modele na rynek amerykański i wersje limitowane

07 Sty 2015, 14:52

Witam,

Mam do Was taka sprawę:

Poszukuję samochodów, które były produkowane w limitowanych edycjach lub były robione z myślą o rynku amerykańskim. Np. Nissan Maxima, to typowy japoński krążownik robiony z myślą o tamtym rynku. Rover 800 także takim był samochodem, Honda Legend itp Sam posiadam Rovera 600, który zrobiony był na rynek szwajcarski. Mam w nim dwukolorową, skórzaną jasną tapicerkę, automat itp. To nie była typowa wersja. Poszukuję dużego, wygodnego sedana. Przedział wiekowy od 2000 do 2005. Nie interesują mnie samochody amerykańskie.

Dziękuję za pomoc. Jeśli nie wyraziłem się dostatecznie dobrze to proszę o pytania.
SkarpY
Nowicjusz

07 Sty 2015, 15:04

Nie napisałeś budżetu jaki masz na auto więc najpierw go napisz i potem coś polecimy?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Sty 2015, 15:32

Myślę, że max 15 tys zł. Ale nie o budżet tutaj chodzi tylko o konkretne modele, bo chcę się najpierw dowiedzieć czy warto w to wchodzić.

Ja np. nigdy nie wiedziałem, że Nissan ma taką furkę (Maxima) w ofercie do momentu, gdy nie zobaczyłem jej na ulicy. Dopiero wtedy zaczałem się nią interesować i uznałem, że to całkiem klawe autko. Mówię o wersji II.
SkarpY
Nowicjusz

07 Sty 2015, 17:15

SkarpY napisał(a):Ja np. nigdy nie wiedziałem, że Nissan ma taką furkę (Maxima) w ofercie do momentu, gdy nie zobaczyłem jej na ulicy. Dopiero wtedy zaczałem się nią interesować i uznałem, że to całkiem klawe autko. Mówię o wersji II.

Z Maximą jest dosyć śmiesznie bo jest jej sporo wersji więc raczej operowałbym oznaczeniami np: a32/a33
Ogólnie fajne autko ale wersji US nie polecam chyba że jesteś wytrwały w serwisowaniu aut.

Łatwe w serwisie są auta koncernu Toyota ponieważ w większości przypadków pokrywają się z autami EU a inaczej wyglądają.

Np: Solara to camry coupe więc jest równie trwała i łatwo serwisowalna, masz jeszcze camry w wersji lux czyli Lexa es-a, Można też pomyśleć o Lexus GS/LS ale z wyglądu prawie to samo co EU i serwis podobny. Avalon połączenie camry i lexa.
Fajne jest to że wszystkie te auta zazwyczaj mają bazowe silniki seria UZ/JZ/VZ/MZ a to generalnie są jak na dzisiejsze czasy już nie spotykane konstrukcje dla których zrobienie pół miliona km. nie było szokiem. :ok:

Napisałem Ci o tych autach bo jak na wynalazki dobrze się je serwisuje, często można podpierać się ASO (w nissanie nie za bardzo) a do tego ludzie się ich boją bo kowalski Woli umoczyć na audi 2,0 tdi niż kupić wypasioną tojke do której będzie lał tylko paliwo więc łatwo w PL o zniżkę przy zakupie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Sty 2015, 09:20

Super odpowiedź! Własnie o coś takiego mi chodziło! Nie miałem pojęcia o tych Avalonach. Wyglądają jak Lexy, bardzo je przypominają. A o Lexach też czytałem i tez się im przyglądałem.

A znacie może coś jeszcze?
SkarpY
Nowicjusz

08 Sty 2015, 17:00

A coś z Forda lub Chevroleta?
Ode mnie Ford Taurus.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bardzo dobrze się sprzedawał w USA, bardzo nowoczesny wygląd jak na tamte czasy, zresztą dalej wygląda dobrze. Pod koniec lat 90 Camry wyprzedziła go w ilości sprzedanych sztuk rocznie :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...
    XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...

09 Sty 2015, 11:11

Dziękuję za odpowiedź, ale szukam samochodów, które aspirują na amerykańskie, ale nie pochodzą od tych producentów.

Faktem jest, że taka Toyota, Nissan czy Lexus, czy nawet Kie i Hyundai robiły duże dobre samochody, które miały konkurować z amerykańskimi i przede wszystki europejskimi furami. Lepsza jakość za niższą cenę. Do dzisiaj te samochodzy uchodzą za bardzo dobre. Tak jak ktoś wyżej o tych Avalonach napisał. Zastanawiam się czy np Volvo, Subaru, Honda coś takiego robiła...
SkarpY
Nowicjusz