Civic czy Accord?

11 Maj 2019, 15:05

Przejechałem się z kolegą ostatnio Civikiem VI, bardzo spodobało mi się to jak dynamiczny jest to samochodzik, a z tego co widzę to w gazie potrafi być i bardzo ekonomiczny. Z drugiej strony mój budżet to 10/12 tysięcy i widzę że w tych kwotach można dostań Civica VII albo Accorda VI. Co myślicie? Jaki samochód będzie lepszy, jeśli chce ekonomiczne autko w gazie, niezbyt ciężkie do utrzymania, ale też mające trochę mocy. Ważne, żebym sie w miarę do niego mieścił, bo mam dwa metry wzrostu, civic szóstej generacji nie był bardzo ciasny.
maxcius
Obserwowany

11 Maj 2019, 16:03

Raz miałem okazje przejechać się właśnie Civiciem VII a potem od razu wsiąść do Accorda VI. Civ 1.4, Acco 1.8.
Inna klasa auta i to baaaaardzo było czuć. Accord dużo cichszy, wygodniejszy, dużo lepsza pozycja za kierownicą. W civicu czułem się jak na wysokim "taborecie".
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

11 Maj 2019, 16:26

Za mało danych, trochę tak, gdybyś pytał, czy zamieszkać w kawalerce czy dworku szlacheckim.

Generalnie w Civicu powinno być taniej, ale to wszystko "zależy". Ja bym się skupił na tym, czego potrzebujesz, bo określenie potrzeb na samym początku jest bardzo ważne. W.w samochody to dwie różne klasy pojazdów, więc pytanie (w tej formie) trochę od czapy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Maj 2019, 17:01

Jesli podoba Ci sie dynamika to jasne ze civic bo accord juz tak sie nie odepchnie.

Zalezy tez co masz na mysli z ta dynamika. Jaki silnik byl w tej VI?
Mialem zarowno VI (moje 1sze auto w 2010 :D ) jak i VII i wydaje mi sie ze VI byla lepiej wykonana i nawet lepiej wyciszona. VII nawet nie ma z tylu nadkoli tylko wszystko wali w blache.

Ja bym na twoim miejscu szukal tzw angielki VI z b18 pod maska
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

11 Maj 2019, 19:40

Jeśli nie boisz się rudej, a zależy Ci na dynamice i prostej konstrukcji to taki Civic z b18 faktycznie będzie idealny, jedyny problem może być ze znalezieniem odpowiedniego egzemplarza, na otomoto 7 sztuk, z czego 3 to kombi, 2 przerobione typowo na rajdówki/tor, i 2 z przekładanym silnikiem :mrgreen:
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Patrz na drogę podczas jazdy
    Polskie prawo zabrania kierowcom korzystania z telefonów komórkowych w czasie jazdy, jeśli urządzenie jest trzymane w ręce. Wiele osób ignoruje jednak ten przepis. Obecnie już nie tylko dzwonią i piszą ...