Civic - instalacja CarDVD niskie obroty kontr ciśnien oleju

22 Sie 2014, 07:42

W kwietniu kupiłem do Hondy Civic "radyjko" 2DIN (CarDVD) z ekranem LCD, Androidem na pokładzie, DVD, WiFi, BT, GPS, wyjściami USB, na karty SD, kabelkami do kamerki cofania, wyjściem AUX, mam też podłączony moduł BT do OBD2 (konkretnie to: http://www.happyshoppinglife.com/honda- ... -1168.html). Zauważyłem, że od tamtego czasu zdarzały mi się problemy z autem, ostatnio jakby się nasiliły.

Auto na biegu jałowym (w tym przed skrzyżowaniem..) schodzi na niskie obroty, "męczy się" żeby się utrzymać, zapala kontrolkę ciśnienia oleju (czerwona), wcześniej zdarzała się też zapalanie kontrolki silnika. Czasem silnik gaśnie, czasem słychać nietypowe dźwięki jakby rytmicznego choć cichego szurania.

Serwisant u którego robiłem przegląd nie pomógł - jedynie skasował błędy i wymienił czujnik ciśnienia oleju, wymienił olej i filtry. Ale problemy nie ustały. Dziś podczas jazdy gdy mi auto gasło na skrzyżowaniu i ledwo odpalało - jakby bez mocy - wyłączyłem radio (trzeba je "zresetować" - wtedy się wyłącza, inaczej wyłącza jedynie ekran i przycisza głośniki). No i problemy jak ręką odjął.

Podejrzewam zatem, że problem jest z elektryką. Moja teoria (nie znam się za dobrze na samochodach): być może auto nie jest przystosowane do takiego radia. Za duży pobór prądu przez radio - np. jak odpalę jakiś film z sieci (XBMC na Androida + weeb.tv plugin) sprawia, że aku się wyczerpuje / nie ma mocy i przestaje prawidłowo pracować pompa olejowa, ciśnienie oleju spada, w rezultacie silnik pracuje nie do końca jak powinien i się wyłącza. Przy próbie odpalenia go na szybko przy włączonym wciąż radiu - jest mu ciężko się rozkręcić.

Obecnie mam akumulator Bosha Silver S4 12V 545 156 033 330A 45Ah

Jak się upewnić, że to problem z elektryką/radiem? Co mogę zrobić? Wymienić akumulator na lepszy? Alternator? Inne elementy? W końcu są auta w których podobne systemy są fabrycznie instalowane..
drack
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 06 2001
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8 140KM i-VTEC
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Sie 2014, 10:17

drack napisał(a):mam też podłączony moduł BT do OBD2

Jeżeli już to problem może powodować ten moduł podłączony do OBDII. Żeby sprawdzić czy to faktycznie od tego proponuję go odłączyć na jakiś czas i zobaczyć co będzie działo się z samochodem. Jeżeli będzie poprawa i wspomniane problemy ustąpią może trzeba będzie sprawdzić ustawienia w radyjku tego modułu o ile są dostępne.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Wrz 2014, 08:25

Wyjęcie modułu nic nie zmienia.

Poniżej uzupełnienie o filmiki i nowe objawy.

=> Obroty spadają mi nienaturalnie i nagle przy naciśnięciu sprzęgła (czy to podczas jazdy, czy na postoju) do 450-500, po czym podnoszą się do 650-700 (kamerka z jazdy B drży jak obroty spadają, bo cały kokpit drży); ze spadkami obrotów skorelowane są spadki napięcia (co widać w parametrach obrotów i napięcia)
filmiki:
- z jazdy (A):

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

- z jazdy (B):

- na postoju:

parametry (Torque)
- z jazdy (B): https://docs.google.com/spreadsheets/d/10kNVSM5nvI8sXI9ua7tqB7JW6cMZdNnVF6ApX7h4LZg
wykresy na bazie parametrów
- z jazdy (B): http://imgur.com/a/t0K7L#0
audio
- z jazdy (A): https://drive.google.com/file/d/0B97K1tHLbBNYUVFKTjZDMEM4M3M

=> Czasem (najczęściej jak włączam dużo funkcji CarDVD) zapala się kontrolka ciśnienia oleju i słychać inną pracę silnika "gdzieś" po prawej stronie - patrząc z siedzenia kierowcy (może to nie być sam silnik)

=> Po resecie urządzenia po 1-2 minutach kontrolka znika. Może że urządzenie generuje jakieś zakłócenia, które ciężko zidentyfikować?

Spadek obrotów i kontrolka raczej nie jest związany z instalacją gazową, którą mam od 09.09.2014 (a jeśli już to nie bezpośrednio), bo symptomy pojawiały się znacznie wcześniej.

=> Od kilku dni na luzie słychać regularnie (co kilka/naście sekund na kilka sekund) pojawiające się głośniejsze dźwięki też po prawej stronie
filmik
- silnika:

audio
- silnika: https://drive.google.com/file/d/0B97K1tHLbBNYRVFHYzJtMDdnUXM

Miejsce wydobywania się dźwięków identyfikuję w okolicach paska rozrządu (tam gdzie kamerka wskazuje). Może coś z nim jest nie tak? Jak to sprawdzić? Wtedy pompa oleju może nie działać, podobnie jak alternator. Albo coś go blokuje? Alternator?

Zastanawiają mnie dwie sprawy:
- skąd się bierze regularność przy tych dźwiękach?
- jaki jest związek radia z kontrolką ciśnienia oleju i dźwiękami?
.. no i co z tym zrobić?
drack
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 06 2001
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8 140KM i-VTEC
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak używać nawigacji google? Jakie są dostępne opcje?
    Google Maps to popularna aplikacja nawigacyjna, która umożliwia wyznaczanie tras i śledzenie drogi do wyznaczonego celu. Oto kilka podstawowych opcji dostępnych w Google Maps: Wyznaczanie trasy: Aby wyznaczyć trasę, ...
    Na żywo i zza kierownicy
    Wakacje ze smartfonem w ręce? Dlaczego nie, o ile nie prowadzimy w tym samym czasie samochodu i nie zajmujemy się telefonem bardziej niż tym, co dzieje się na drodze. W przeciwnym razie dekoncentracja za kierownicą może skończyć ...