Civic IV gen

18 Lut 2010, 17:27

witam chce sprzedać corsę i kupić civica 1,4 , trafiłem na okazje troche daleko ale chyba warto jechać , 1 właściciel, z salony 12 lat w tych samych rękach, powiedzcie koledzy czy warto, pozdrawiam [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
soltys08
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz

18 Lut 2010, 18:01

Nooo jeśli to nie żaden trik to jak najbardziej warto. Tzn. po 12 latach fura komuś faktycznie może się znudzić, więc nie ma co usilnie podejrzewać że bity czy coś, tym bardziej że naprawa 12-letniego Civica po poważnej kolizji przewyższałaby jego wartość :razz: Dopatrzyłem się 2 zastrzeżeń: jego lewa i prawa lampa wyglądają inaczej (tzn. na starszą i młodszą, no chyba że to światło tak dziwnie padało) oraz druga - to tablica - auta przed rejestrowane przed 2000 miały czarne blachy, a ta wygląda mi na taką z okresu 2000-2005 - czyli biała ale z flagą PL a nie UE. Jednak mogą być tego różne przyczyny (1. sprzedawca ściemnia 2. przrejestrował samochód np. z siebie na żonę lub kogoś innego, był to jego firmowy wóz który odkupił od firmy po paru latach itp 3. kiedyś na samym początku wprowadzenia białych blach była na nie moda, więc możliwe że przerejestrował bo miał takie widzimisie) Tak czy inaczej uważam że warto jechać i ewentualnie dopytać się o te lampy i tablice (chyba że da radę wyjaśnić to telefonicznie, ale zawsze lepiej wszystko ogarnąć na żywo).

Sam silnik i wyposażenie nie budzi zastrzeżeń, hondowskie v-teci mają bardzo dobrą opinię. Jedynie brakuje trochę klimatyzacji, ale lepiej mieć dobre auto bez klimy, niż jakieś padło w full wypasie.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

18 Lut 2010, 18:24

ACSznycel napisał(a):oraz druga - to tablica - auta przed rejestrowane przed 2000 miały czarne blachy, a ta wygląda mi na taką z okresu 2000-2005 - czyli biała ale z flagą PL a nie UE.

Sądzę,że wymieniono dowód rejestracyjny,bo w starym nie było już miejsca pieczątki przeglądów technicznych. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2010, 18:30

Na pewno było ich aż tyle? Nowe auto po zakupie jedzie na przegląd dopiero po 3 czy tam 4 latach, potem chyba jeździ co 2, i dopiero po przekroczeniu pewnego wieku przegląd taki wykonuje się co rok... A miejsc w dowodzie jednak trochę jest ;) No ale przyczyn braku czarnych blach może być kilka, dopytaj się bo to jeszcze nie skreśla tego auta :smile:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 22:16

ACSznycel napisał(a):hondowskie v-teci mają bardzo dobrą opinię

Szkoda tylko, że to NIE JEST V-TEC :razz:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

18 Lut 2010, 23:13

No faktycznie, nie jest:P Moja wina, na usprawiedliwienie dodam że zmylił mnie obrotomierz na którym czerwone pole zaczyna się tuż przez 7krpm, mało który silnik nawet benzynowy oprócz japońskich wysokoobrotowych kosiarek ze zmiennymi fazami dochodzi do takich wartości :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

18 Lut 2010, 23:50

Gówniana Corsa 1,0 ma czerwone pole od 6500 obrotów więc nie robiłbym z tego jakieoś wielkiego halo ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

19 Lut 2010, 00:46

No niby tak, ale moc maks ma przy 5,5 więc ten tysiąc to taki fikuśny gratis od grafików projektujących wygląd wskaźników :wink: A silniki ze zmiennymi fazami, z tego co zauważyłem, maksymalną moc rozwijają gdy wskazówka obrotomierza jest śmiało powyżej 6 tys, tam też zaczyna się czerwone pole - niby można dokręcić jeszcze wyżej np do ponad 7, ale z własnych odczuć (w Lancerze i i30) wiem że nie ma po co bo czuć spadek mocy
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika