Civic Ściąga mi :(...prosze o porade...

13 Lis 2007, 21:16

Witam,

Mam następujący problem:

Civic 1,4 hatchback 1998 r.

W pozycji jazdy na wprost kierownica jest lekko przekrzywiona w lewo. Samochodu jako tako nie ściąga, ale kierownica ma wyraźną tendencję na nawet małej nierówności do lekkiego skręcania się w lewo i wtedy zaczyna ściągać. Tak jakby...hmm są pewne opory, które pozwalają kiere ustawić an jazdę na wprost (wtedy też jest lekko przekrzywiona) ale na nierózwnościach ona sama się skręca bardziej w lewo ( minimalnie ) i zaczyna ściągać. Mało tego...na większych nierównościach poprzecznych, np przed światłami są takie dołeczki wystane w lato przez autka skręca się nawet bardziej niż opisywałem wcześniej. O kilka dobrych stopni. Co dołek to kiera w lewo i tak kilka razy i zanim stane, jakbym nic nie robił juz by nabrał wyraźnego promienia skrętu...Luzuw w zawieszeniu mechanior (badając łomem) nie wychwycił, a podłużnica była spawana, ale przed przednim kołem, wiec twierdzi że to nie ma wpływu. Dziwne to, bo nieraz jedzie ładnie a czasem usilnie mi skręca w lewo...O co może chodzić??
hondakondek
Nowicjusz

• 14 Lis 2007, 10:05

ja bym pojechał na twoim miejscu na jakąś dobra stacje diagnostyczna która ma na wyposarzeniu tzw potocznie "targaniec".jest to urządzenie na które wjeżdza sie przednimi kołami na takie metalowe podstawy,nastepnie mechanik wchodzi w kanał i włacza urządzenie.działanie urzadzenia polega na tym ze wykonuje lekkie ruchy kól do wewnatrz i na zewnątrz pod wpływem rozsuwania i ponownego schodzenia sie podstaw na których stoja koła.wyglada to tak jakbyś grał na akordeonie-ściskał i znów go rozciagał.wtedy łatwo gołym okiem wychwycic luzy w drążkach kierowniczych,luzy na łozyskach,sworzniach i tym podobnych.badanie trwa chwile i nie powinno być drogie a dużo moze Ci powiedzieć
    chicken19
    Zaawansowany

14 Lis 2007, 11:05

Do ustawienia zbiezność.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
      Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...