Civic Type-R EP3 czy Focus RS mk2

11 Wrz 2010, 20:30

Witam.
Który z wyżej wymienionych aut polecilibyście, chodzi mi głównie o:
- mniejsze spalanie
- tańszy w eksploatowaniu (spalanie i serwis/części/przeglądy)
- frajdę z jazdy (dynamikę/przyspieszenie, zakręty/przyczepność/"posłuszność")

Starszy model civica jest podobno o niebo lepszy od nowego FN2, bo jest lżejszy, a różnica to tylko 1KM, dodatkowo (w TopGear mówili), nowszy civic ma coś tylną belkę skrętna zastąpioną czymś i się gorzej prowadzi/większa podsterowność. Poza tym przegrał wyścig ze starszym modelem.

Focus RS ma tyle gorzej, że na razie nie widziałem na Allegro używanych modeli, bo to w miarę nowy samochód, no i to Ford, a Honda chyba lepsza (japończyk), a podobno Fordy mają słabe zawieszenie i/lub blachy.

Civic można kupić dobry model za 40-60 tyś, a nowy rs to już 120-150 tyś.
Który byście polecili: używany (wiadomo, że już nie produkują) civic, czy nowy (ewentualnie czekać na używane) focus rs ??
Krzycho92
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

11 Wrz 2010, 21:10

Z tych dwóch to RS. A jak nie te to bym poszukał czegoś RWD, ew. 4x4.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

11 Wrz 2010, 21:17

A jakiś powód dlaczego focus rs ??
RWD to zaraz BMW (lubię markę ale większości ludziom się kojarzy z jakimiś dresami itd.), a w Polsce jak jest zima to raczej trudno jest jechać bez ESP, czy ASR takim autem (nie chodzi mi o ruszanie, bo tylny lepiej rusza niż przedni ale w zakrętach trzeba uważać, chyba że umie się driftować :P). AWD palą za dużo ale za to niezły wybór np. Evo lub Impreza WRX (Sti), a Focus RS500 jest porównywalny do niego, a tańszy.
Krzycho92
Nowicjusz

11 Wrz 2010, 22:14

Nie jest porównywalny wg. mnie. Każde BMW od kilkunastu lat ma ESP czy ASR.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2010, 23:37

jiGsaw napisał(a):Każde BMW od kilkunastu lat ma ESP czy ASR.

Każde może i ma ASC ale niekoniecznie ESP czy DSC.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

12 Wrz 2010, 08:50

W jego przedziale cenowym?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...

12 Wrz 2010, 10:24

jiGsaw napisał(a):Nie jest porównywalny wg. mnie. Każde BMW od kilkunastu lat ma ESP czy ASR.

Focus RS nie jest porownywalny? To Ci powiem, że ostatnio na Kielcach i na Rozecie pewien znajomy kopie sporo STIjajów i EVO takim Focusem RS, seryjne STI i seryjne EVO to leży i kwiczy przy Focusie RS, który na tor jest super samochodem. Pozatym podoba mi się to, że Ford nie uległ i w porownaniu do VW Golfa R pakuje do swojego samochodu swoj napęd a nie jakiegos gównianego haldexa. Osobiscie jak bym miał dac 130k za Focusa RS to bym to zrobił ale chyba jednak wolałbym kupic 2 letnie STI albo nowego Lanosa STI tyle, ze on kosztuje 190k

Dajcie spokoj z BMW, zwykła bemka nigdy nie bedzie samochodem sportowym, jedynym prawdziwym sportowym konkurencyjnym bmw jest M3 reszta to profanacja.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

12 Wrz 2010, 10:49

Dla mnie FWD zamyka temat.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Wrz 2010, 11:19

Dobra, ale ja chce tylko porównanie civica type-r z focus rs, nie interesują mnie inne RWD, czy AWD, więc nie licytujcie się, kto lepszy na torze. Proszę o porównanie jakości, awaryjności, serwisu, części zamiennych, który mniej pali.
Wiadomo, że focus ma turbo, a civic nie. Japończycy robią dobre, solidne samochody ale focus jest trochę mocniejszy. Może ktoś jeździł obydwoma z nich i może się wypowiedzieć na temat, który by wybrał.

Ewentualnie np. kupić civica type-r za te 50-60 tyś. lub tańszy i go poddać tuningowi (jak niektórzy na allegro sprzedawali) i wtedy nawet wyjdzie taniej niż nowy rs, a znacznie podniesie to moc i prowadzenie hondy. Dobry pomysł ??
Krzycho92
Nowicjusz

12 Wrz 2010, 11:30

Krzycho92 napisał(a):Dobra, ale ja chce tylko porównanie civica type-r z focus rs, nie interesują mnie inne RWD, czy AWD, więc nie licytujcie się, kto lepszy na torze. Proszę o porównanie jakości, awaryjności, serwisu, części zamiennych, który mniej pali.
Wiadomo, że focus ma turbo, a civic nie. Japończycy robią dobre, solidne samochody ale focus jest trochę mocniejszy. Może ktoś jeździł obydwoma z nich i może się wypowiedzieć na temat, który by wybrał.

Ewentualnie np. kupić civica type-r za te 50-60 tyś. lub tańszy i go poddać tuningowi (jak niektórzy na allegro sprzedawali) i wtedy nawet wyjdzie taniej niż nowy rs, a znacznie podniesie to moc i prowadzenie hondy. Dobry pomysł ??

Focus RS jest drogi w utrzymaniu, to są inne klasy samochodów wogole Type-R i Focus RS ( mowimy o nowym focusie 305koni ). Focus to sportowe auto z prawdziwego zdarzenia a type R to taki usportowiony kompakt. Ja bym kupił Focusa bo mialem okazje się takowym przejechac na Ułęzu ostatnio i auto robi cholerne wrazenie.

Dla mnie FWD zamyka temat.

Ja się lubuje w S-AWD, ewentualnie RWD ale jesli dla Ciebie FWD zamyka temat to znaczy, że nie masz bladego pojęcia w temacie, jestes laikiem i nasłuchałes się głupot, że jak FWD to juz nie moze byc piekielnie szybkie i skuteczne. Zapytaj uzytkownika Daro, który jezdzilem Fiatem FWD 350koni, że takie auto moze dac przyjemnosc z jazdy.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

12 Wrz 2010, 11:42

Zgadzam się co do RS vs typeR. Co do drugiej części wypowiedzi... owszem FWD może dać przyjemność z jazdy itp., ale nigdy nie taką jak RWD, ew. 4x4. Na suchym asfalcie FWD nie ma polotu do RWD.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Wrz 2010, 12:00

jiGsaw napisał(a):Zgadzam się co do RS vs typeR. Co do drugiej części wypowiedzi... owszem FWD może dać przyjemność z jazdy itp., ale nigdy nie taką jak RWD, ew. 4x4. Na suchym asfalcie FWD nie ma polotu do RWD.
Zalezy co dla kogo znaczy przyjemnosc z jazdy, dla jednego przyjemnosc z jazdy to smiganie sobie bokiem, dla innego szybkie pokonywanie zakrętów a jeszcze dla innego jazda 300km/h po autostradzie.
Jest własnie zupełnie odwrotnie niz mowisz, na suchym takie mocne FWD jak Focus RS wciąga takie RWD bez problemu, na mokrym to oczywiste ze FWD ma problemy z ciągnieciem się. Na suchym torze Focus RS kręci lepsze czasy od bmw 335i która jest mocniejsza.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

12 Wrz 2010, 12:02

Co za bzdury, powinieneś zostać inżynierem F1, ci de..le dalej klepią RWD. :lol: Focus RS ma wszystko zaprojektowane pod osiągi sportowe, 335i to cywilna limuzyna, no i w mocy chyba podobnie wypadają, a jaka różnica masy...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Wrz 2010, 12:09

Ty do wszystkie podchodzisz teoretycznie, zasmakuj kiedys praktyki i wtedy podyskutujemy, bo w tym momencie to troche jakbym probował wytłumaczyć niewidomemu dany kolor. F1 porownywac do aut cywilnych, nie te masy, nie te moce, nie te technologie. RWD zawsze będzie wazyc duzo wiecej od FWD.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

12 Wrz 2010, 12:14

Ale co tu tłumaczyć? Na suchym asfalcie najlepsze jest RWD, na rajdach gdzie teren jest kiepski najlepsze jest 4x4, a FWD lepsze od RWD zwykle.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika