Civic type S do 30 tys

10 Sie 2018, 07:10

Ja się nie mogę patrzeć jak mój ojciec jeździ. Wrzuca wyższy bieg przy 2,5 tys. obrotów, "bo tak mu komputerek każe", a wyprzedzanie zaczyna bez redukcji na wysokim biegu... Słychać jak zawory grają, a poduszki silnika po 100tys. pewnie do wywalenia będą. Jakby była dwumasa to nie wytrzymałaby 50tys. Ludzie z takim stylem jazdy jarają się dieslami, bo po prostu nie potrafią jeździć.
Zawsze mam ten obrazek przed oczami, jak czytam "a ja nie muszę redukować aby wyprzedzić".

Uważajcie więc jak w ogłoszeniu będzie "jeździł starszy Pan".

Mi w Civicu non stop świeci się sugestia o zmianie biegu na wyższy, chyba, że wbiję 6tkę/wsteczny ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Sie 2018, 07:49

dzida napisał(a):Wrzuca wyższy bieg przy 2,5 tys. obrotów

Większość kierowców tak robi, w tym ja :ok:
Nie świadczy to o braku umiejętności - co innego wyprzedzanie, co innego normalna, spokojna, przewidywalna jazda. Droga publiczna to nie tor.
W Hondzie musiałem redukować o dwa biegi, żeby się nie bać podczas wyprzedzania. Wiesz jaki dźwięk temu towarzyszy :) W turbobenzynie nie muszę tego robić - zaczynam wyprzedzanie przy 2,5 tys. obrotów i robię to sprawnie, w ciszy, nie budząc córki i nie irytując żony :D
Innymi słowy - "nie muszę redukować aby wyprzedzić" :)
Dobra rada - jeśli za każdym razem kręcisz silnik w Hondzie do odcinki to przynajmniej raz w tygodniu sprawdzaj stan oleju, mi potrafił znikać jak trochę poszalałem :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

10 Sie 2018, 08:02

Honda jest głośna od 4tys. to zauważyłem :D
Tylko ja nie wkręcam pod czerwone pole. Ja po prostu rozpędzam się dynamicznie zgodnie z zasadą eco drivingu. Wbrew pozorom wykorzystanie obrotów do 4-5tys. idzie z tym w parze, bo silnik ma większą efektywność. Sugestie komputerów w samochodach to jest czysta głupota. Nawet automat sam zredukuje bieg jak zaczynasz wyprzedzać.
Dużo też uświadamia podpięcie się pod OBD i obserwowanie parametru obciążenia silnika. Jak miałem sparowane z tabletem w ISie to widać było ewidentne kiedy silnik "ma ciężko".
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Sie 2018, 16:32

Myśle że mimo wszystko charakterystyka tego silnika by mi spasowała, ja lubie wysoķoobrotowce, brak turbiny jakoś bym przeżył.

Ale jako alternatywa np Megane 3 z 2.0 tce? Wersja 3drzwiowa w tej cenie z tym silnikiem do zdobycia?
Bo lepiej mieć do wyboru kilka, bo astra 4 gtc z 1.4 turbo raczej poza budżetem?
Gość89312

12 Sie 2018, 19:39

Type S
czy Type R ?
Bo Typer R VIII to gdzieś od 7,5-10 tys euro się kształtują w zakupie z silnikiem 200KM nie ma ich dużo i zauważyłem że z zagranicznych portali bardzo szybko znikają, tak że ktoś to kupuje za taki hajs. :mrgreen:

Jeżeli myslisz o UFO w wersji SPORT 1.8/140 to będzie taki jeden wystawiony w małopolsce pod koniec tygodnia :mrgreen:
parametry to 1 właściciel, lakier fabryczny na całości, rok 2008, 120 000km, obserwuj otomoto :mrgreen: oferta będzie tylko ważna 1 miesiąc, budżet OK
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Sie 2018, 20:00

Konrados jak byłbyś zainteresowany ufo typer to daj sygn.na pw. Oczywiście w cenie zbliżonej do Twojego budżetu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...