Civic type S do 30 tys

07 Sie 2018, 07:38

Witam. Czy q cenie do max 28-30tys kupi Civica type S? Pięciodrzwiowy Civic niezbyt mi się podoba, ten wygląda ok.
Silnik 1.8 benzyna, wyposażenie w type S chyba nie było najgorsze.
Zależy mi na dynamice, niezbyt wysokich kosztach eksploatacji i sportowym wyglądzie.
Chyba że coś innego?
Gość89312

07 Sie 2018, 07:48

Spokojnie w tej cenie coś znajdziesz. Nawet jak się uda to po liftingu, które są zdecydowanie lepsze. Jedynie musisz być albo szybki albo cierpliwy (ładne sztuki szybko znikają)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Sie 2018, 09:07

Konrados1906 napisał(a):Zależy mi na dynamice, niezbyt wysokich kosztach eksploatacji i sportowym wyglądzie.
Chyba że coś innego?

Koszty eksploatacji tego auta są wg mnie wyższe niż aut o podobnych osiągach, szczególnie jeśli jeździsz dynamicznie.
Mój sąsiad wydaje zdecydowanie mniej na utrzymanie Focusa mk2 ST niż ja wydawałem na normalną eksploatację Civica 1.8 (nie mówię tu o naprawach), a osiągi tego pierwszego i wrażenia z jazdy to zupełnie inna liga niż Civic.
Silniki wolnossące mają swój urok, ale polecam wypróbowanie czegoś z turbo (1.4 T-Jet, FR4T, 2.5T), jeśli faktycznie zależy Ci na dynamice. Nie mówię, że Hondą nie da się poszaleć, aczkolwiek mnie osobiście (oczywiście Tobie może się to podobać, kwestia gustu) frustrował słaby dół i konieczność zarzynania silnika bardzo wysokimi obrotami, żeby wykrzesać z niego jakąś moc.
Mam wrażenie, że po Ibizie 6L ze 130 konnym dieslem będziesz Civem rozczarowany.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

07 Sie 2018, 09:21

łysy napisał(a):Mój sąsiad wydaje zdecydowanie mniej na utrzymanie Focusa mk2 ST niż ja wydawałem na normalną eksploatację Civica 1.8 (nie mówię tu o naprawach)

Ciekawe stwierdzenie. Masz na myśli paliwo czy co?

I zgadzam się co do silnika Hondy. Owszem, jest "sportowy" i fajny, ale jakąkolwiek moc osiąga dopiero powyżej 4000 obrotów. Takie autka były fajne przed rokiem 2000, gdzie turbo nikomu sie nie śniło i młodzi lubili kręcić silniki pod czerwone pole. Dzisiaj to raczej męczarnia, niż radość (mam podobne zdanie, to jest fajne jak się robi raz na tydzień, a nie codziennie i co każde wyprzedzanie). Ewentualnie poszukaj benzyny bez turbo, ale większej (będzie miała lepszy dół i większy moment).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

07 Sie 2018, 09:49

galakty napisał(a):Masz na myśli paliwo czy co?

Łącznie ponoszone koszty na samochód, typowe w danych warunkach jego eksploatacji (paliwo, ubezpieczenie, wymiany elementów podlegających naturalnemu zużyciu - dla mnie zużyte hamulce to nie usterka).
Spalanie przy spokojnej jeździe jest oczywiście niższe w Hondzie. Jeśli jednak wyciskasz z 1.8 wszystkie soki licz się z dużym spalaniem. Mając silnik z turbo nie musisz zaliczać odcinki przy dynamicznym przyspieszaniu.
Mnie OC + AC kosztowało trochę mniej niż w przypadku nowego Golfa, ale patrząc na to ile za swoje zapłacił Dzida można stwierdzić, że ceny ostatnio poszły w dół.
Koszty robocizny dużo niższe w Fordzie (technicznie to w dużej mierze zwykły Focus), dużo większy wybór mechaników - to oczywiście kwestia względna, bo można np. samemu być mechanikiem, mieć kogoś takiego w rodzinie, napisałem o swoim przypadku, a nie że tak będzie zawsze.
Należy wziąć też poprawkę na to, że piszę o eksploatacji typu "zepsuło się = trzeba natychmiast naprawić", a nie "coś stuka, ale można przecież jeździć". Ktoś inny może ujeżdżać auto bez wkładania w nie ani grosza, aż mu koła odpadną i chwalić niskie koszty utrzymania i bezawaryjność auta, bo nie zatrzymało mu się na drodze.
Pamiętajmy też, że porównałem auta tak naprawdę nieporównywalne - naturalnym rywalem Civica 1.8 jest zwykły Focus 2.0, którego można przecież kupić za połowę wartości Hondy.
Civic ma swój urok, ale polecam rozważyć wszystkie opcje przed podjęciem decyzji, szczególnie jeśli wcześniej jeździło się mocnym dieslem.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sie 2018, 10:03

Dzięki za rozwinięcie, zaskoczyło mnie właśnie porównanie do ST, gdzie to zupełnie inna liga i powinniśmy porównywać do niego Type'a.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...

08 Sie 2018, 15:59

Aktualnie jeżdżę meganką 3 1.4 benz turbo i w sumie jest ok, ale czasami brakuje momentu i trzeba wachlować biegami, bo ma krótkie biegi, mimo nienajgorszej mocy - 130km jednak w trasie brakuje czasem pary, dlatego szukam większej pojemności, a turbo byłoby ok ale z drugiej strony nie widzę alternatywy ciekawej w fajnej budzie w tych pieniądzach... focus st spoko... ale na rynku tego bardzo mało. Astra 4 gtc mi sie podoba ale poza budżetem.
Gość89312

08 Sie 2018, 16:02

Civic będzie miał gorszą elastyczność i to odczuwalnie. Co prawda sprint lepszy, ale tylko jeśli bierzemy pod uwagę kręcenie do końca skali. Podczas normalnej jazdy zmienisz auto po prostu na wolniejsze. 1.8 to nie jest duży silnik, a tym bardziej bez turbo. Zastanów się dwa razy ;)
galakty
Forumowicz VIP

08 Sie 2018, 16:27

To juz wolalbym poszukac bravo 1.4t 150km. Pojemnosc mala a moc spora i dynamika duzo lepsza niz civica.
Ja w dzisiejszych czasach nie wyobrazam sobie jazdy benzyna bez turbo. No chyba ze bedzie miala conajmniej 2.5l, a nie male 1.8.
Pod wzgledem dynamiki mocno sie zawiedziesz.

Mozesz tez popatrzec na leona 2.0tfsi (stara wersja na pasku bez problemu olejowego) oraz lagune 2.0t.
Ostatnio edytowany przez bartez90, 08 Sie 2018, 17:16, edytowano w sumie 1 raz
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

08 Sie 2018, 16:33

Jeśli jesteś przyzwyczajony do silników z turbo to ten wolnossący może Cię rozczarować. Zasadniczo masz dwie opcje - zamulasz i jeździsz oszczędnie albo wkręcasz go na obroty co wpływa znacząco na spalanie i wpływa na komfort (hałas).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Sie 2018, 08:57

Problem jest z alternatywą, bo wymieniony przez Was np Leon 2 z silnikiem 2.0 tfsi może i byłby ok ale mało tego na ogłoszeniach więc ciężko by to było kupić. Laguna (jak mniemam 3) w więksości jest z silnikiem 2.0 140 km lub diesel 2.0.
Golf 5 i 6 raczej też z dobrych silników nie słynie a dużo tego badziewia z 1.4 turbo który się sypie.
Podoba mi się jeszcze Lancer ale on ma podobny silnik jak Honda, tylko troszkę gorsze osiągi.
Diesel chyba u mnie nie będzie dobry, bo roczny przebieg to ok 15 tys km
Gość89312

09 Sie 2018, 09:03

Ta Megane z TCe to jest Twoja czy nie? Bo jeśli tak, to bez sensu taka zmiana, fakt Civic jeździ lepiej i ma więcej charakteru ale piszesz że brakuje mocy i momentu, zmienisz auto na wolniejsze.

Laguny z 2.0T nie znajdziesz? Fakt, mało ich, ale do 30k powinieneś znaleźć, być może musisz podjechać gdzieś dalej niż obok siebie ale warto jeśli zależy Ci na silniku.
galakty
Forumowicz VIP

09 Sie 2018, 09:12

galakty napisał(a):Ta Megane z TCe to jest Twoja czy nie? Bo jeśli tak, to bez sensu taka zmiana, fakt Civic jeździ lepiej i ma więcej charakteru ale piszesz że brakuje mocy i momentu, zmienisz auto na wolniejsze.

Dokładnie, zmiana mijająca się z celem.
Lancer ma jeszcze gorsze osiągi niż Civic, przy okazji więcej pali.
A może jakieś S40 2.5T? Już wolnossące 2.4 w mocniejszej wersji fajnie jedzie.
Astra H 2.0 turbo - o ile rocznik i wygląd budy Ci nie przeszkadza.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sie 2018, 10:36

Juz bez przesady z tym ze jest tak malo ofert. Wejdz sobie na facebooka vitoocars, tam co chwile sprowadzaja lagune 2.0t dla kogos. Mozesz nawet do nich napisac zeby sprowadzili Ci dobry egzemplarz. Ostatnio popularne auto, niezawodny silnik i dynamiczny.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2018, 11:43

"Ta Megane z TCe to jest Twoja czy nie? Bo jeśli tak, to bez sensu taka zmiana, fakt Civic jeździ lepiej i ma więcej charakteru ale piszesz że brakuje mocy i momentu, zmienisz auto na wolniejsze. "

Tak moja, lecz będe potrzebował drugie auto, dlatego szukam coś innego.
Laguna nawet jeśli by znalezł w tej cenie trójke z 2.0t, to też nie do końca mi się podoba w sedanie, w kombii jest ok ale chyba aż takiego wielkiego auta nie będe potrzebował.
Gość89312