Civic V vs. Golf III

09 Cze 2008, 14:40

Witam!

Mam zamiar niedługo kupić swoje pierwsze auto:) Cały czas zastanawiam sie nad Honda Civic V 1.6 VTEC i VW Golf III 1.8 GT. Auto oczywiście z gazem. Chciałbym sie doradzić które auto wg. was jest lepsze i powinienem zwrócić na nie uwagę. Zależy mi na tym żeby był w miarę oszczędny ale dynamiczny. Trochę boje sie Civica bo części do niej są drogie w porównaniu do golfa a za bardzo nie będzie mnie stać na droższe naprawy... Jestem też otwarty na wasze propozycje :) Na auto przeznaczam ok. 10 tyś.

Pozdrawiam!
pyrek89
Nowicjusz

Miejscowość: Detroit

09 Cze 2008, 15:31

CIVIC części nie ma takich strasznie drogich. Owszem są droższe, ale czy tak strasznie to nie wiem. Poza tym japończyk nie psuję się za często, a do tego najczęściej są w lepszym stanie technicznym. Golfów jak wiadomo jest multum, większość jeżdżona przez młodych, którzy nie szanują silników za bardzo. Tak więc bardzo łatwo trafić na taki właśnie nie najlepszy egzemplarz. A jak już golfik będzie Ci się sypał, to o wiele częściej niż HONDA, no i to że ma tańsze części nic nie będzie znaczyło. No chyba, że znajdziesz jakąś perełkę.

Ja osobiście wybrałbym CIVIC'a.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

09 Cze 2008, 15:32

Ja bym wybrał Civica i chyba każdy, kto miał japończyka, powie tak samo.
Po pierwsze Honda jest dużo mniej awaryjna. Części nie są dużo droższe, a lepiej wymienić coś raz na rok czy dwa nawet za 100zł (albo wcale), niż kilka razy po kilkadziesiąt zł.
Po drugie Civic ma 125 KM, a Golf 90, więc nawet nie ma co porównywać dynamiki.
Po trzecie jeśli zależy ci na kosztach utrzymania, to za ubezpieczenie Civica zapłacisz mniej z racji mniejszej pojemności, no i Honda mniej pali (chociaż przy gazie ta różnica pewnie będzie niewielka).
Ogólnie rzecz biorąc nie zastanawiałbym się długo, Honada jest bardziej sportowa, ekonomiczna i mniej awaryjna. Za 10 tyś. można znalejść bardzo zadbanego Civica V, do którego nie będzie trzeba dokładać przez kilka lat, a nawet młodszą VI (VI miały silnik 1.5 V-TEC 114KM).
lewy84
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

09 Cze 2008, 21:12

Ja też bym obstawiał Hondę.
ERRORroad
Nowicjusz

10 Cze 2008, 09:25

Ja również wybrałbym Civic chociaż raz że więcej pali, dwa że droższe - ale komfort jazdy i przyspieszenie na drodze to tak jakby porównywać dobry motor (czyli Civic) do hulajnogi (czyli Golfa) :D
Vander
Nowicjusz

10 Cze 2008, 14:22

Witam

Polecam Civica z tym silniczkiem, sam mam takiego i jestem z niego zadowolony. Nie wiem tylko jak zareaguje na gaz, słyszałem rożne opinie. Sam nie będę się wypowiadał bo jeżdżę na benzynie. Ale jeśli chodzi o sam silniczek to cudo, ma moc, a jeśli kręcą Cie dźwięki sinika, to po osiagnięciu obrotów- VTEC, to muzyka dla uszu ;) Pali jak na tą moc niewiele.
Zorientuj sie tylko co z gazem.
Pozdrawiam
artari
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...