Jakie auto kupic za ok 12-15tys zł

28 Maj 2008, 17:06

witam
planuje zakup auta
mam do wydania ok 12-15tys zł
na początku szukałem w necie golfów 3 i audi 80 jednak teraz patrząc na ceny to rozglądam sie juz za innymi autami
glówne moje typy to
volvo v40
audi a4
golf mk4
dlaczego v40 jest tak bardzo tania? wyposarzenie jest nieporównywalnie lepsze a cena taka za jaką mozemy kupic zadbanego golfa mk3
co sądzicie o tych autach? jakei one są?
poszukuje auta bezawaryjnego, oszczędnego, wygodnego, z dobrym zawieszeniem

pozdrawiam
lukasz54
Początkujący

28 Maj 2008, 17:25

A więc tak po kolei
Volvo V40 - mało w nim volvo większość robione było w nim w innych krajach. Awaryjność nie wiem dokładnie ale chyba najmniejsza nie jest. Cena mówi chyba sama za siebie że nie ma co liczyć na tanie koszty utrzymania.

Audi A4 - Bardzo dobry samochód mój tata ma takiego z silnikiem 1.6 i nie sprawia problemów. Trzeba w nim uważać na przednie zawieszenie bo na polskich drogach jest krótko żywotne. Ładna stylistyka nadwozia, nie traci szybko na wartości no i co Audi to Audi :) Jeśli znajdziesz dobry egzemplarz nie zastanawiaj się tylko bierz :)

Golf IV - Hmm... za tą cenę zazwyczaj jest w nim coś nie tak, ale zdarzają się wyjątki. Gdybyś trafił to będziesz miał z niego dużo pożytku. Fajne, w miarę ładne autko i z dostępem do części nie będzie problemu. Samochody chodliwe więc w razie czego ze sprzedażą nie będziesz miał większych problemów (jak z audi).

Możesz rozejrzeć się jeszcze za Hondą Civic
Marzenie - Zobaczyć w swoim garażu :
BMW M3
Audi RS6
Dodge Charger 1967r.
siara94
Początkujący

Miejscowość: Łódź

28 Maj 2008, 17:51

Wiem, znowu napiszecie "znowu Civic", ale dla mnie nie ma innych godnych polecenia aut w tej cenie niż Honda Civic. Poza tym co do Audi, silnik 1.6 trochę za mały, lepszy jest 1.8 125KM, a spalanie na podobnym poziomie. Co do zawieszenia niestety drogie, nawet bardzo. Golfa odradzam, wystarczy poczytać trochę opinii na necie o tych autach... Volvo robione było w Holandii, trwałością nie grzeszy, czasem łapie ją rdza. Więc jeżeli nie straszne Ci wydatki (co pół lub co roku, może trochę więcej zależy od stylu jazdy i różnych czynników) na zawieszenie to bierz Audi. W innym przypadku szukaj Civica (najlepiej 1.5Vtec).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

29 Maj 2008, 17:16

a dlaczego nie golfa mk4?
co do volvo to bardzo mi sie podoba i wcale nie jest tanie
jeszcze mysle o fordzie mondeo mk2 to dopiero tanie auto bo za rocznik 99r chcą ok 6-9tys zł
co o nim myslicie?
lukasz54
Początkujący

29 Maj 2008, 18:51

to juz nie lepiej kupic focusa?
w tej cenie dostaniesz diesla (12-15k) :)
ja mialem na sprzedaz focusa w twoim przedziale cenowym, ale ze nie bylo chetnych, wiec brat bedzie nim jezdzil :x
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

29 Maj 2008, 19:33

A zastanawiałeś się czemu nie było chętnych?? Diesel w Focusie 90konny to nieudana jednostka, psują się, poza tym samo auto do trwałych nie należy. Co do Golfa IV to strasznie uciążliwe są różne pierdółki. Dla mnie nie do pomyślenia jest by w tej klasie aut łuszczył się lakier w środku, co chwile psuł się centralny zamek o padającej skrzyni biegów nie wspominając. O Mondeo też zapomnij rdzewieje, psuje się.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Premiera modelu 3008DKR MAXI
    Peugeot Sport, zespół mający na swoim koncie dwa niedawne zwycięstwa w edycjach 2016 i 2017 legendarnego Rajdu Dakar (edycja tegoroczna odbyła się w styczniu w Ameryce Południowej), przedstawia samochód, który ...

29 Maj 2008, 20:56

mondeo mk2 jest barzdo tanie wiec sie zastanawiam
jednak poważnie biore pod uwagę volvo v40 myslicie ze to dobry wybór
bo chyba lepsze volvo od golf a mk4
chyba jezdzi sie przyjemniej? a ma ktos odczucia jazdy autami:
a4, passat b5, golf, astra, mondeo, v40
ja jechalem jedynie v40, astrą i golfem 4
i powiem ez v40 jezdzi sie najprzyjemniej, jak limuzyną
lukasz54
Początkujący

30 Maj 2008, 00:06

To jak volvo jeździło Ci się przyjemnie to w Passacie będziesz czuł się jak panisko :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Maj 2008, 10:45

Dishman napisał(a):To jak volvo jeździło Ci się przyjemnie to w Passacie będziesz czuł się jak panisko :lol:

tz lepiej sie jezdzi? ale na passka b5 mnie niestac
co jedynie to na a4 bądź mondeo 2
lukasz54
Początkujący

31 Maj 2008, 14:02

W Passacie to jest jazda w klasie samej dla siebie. B5 i B5 FL to są po prostu cudne właściwości jezdne i wielki komfort. Miejsca pod dostatkiem i po prostu czujesz, że auto jest duże i stabilne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Maj 2008, 17:21

To do 15tys. kupi się Passata nie wydaje mi sie .Poza tym to będzie Passat pewnie z roku 1997/1998 więc przebiegi pewnie będą ogromne.Dlatego poszukaj civica
astro007
Aktywny

31 Maj 2008, 20:57

Za 15 tys. zł dobrej B5 nie kupisz, ale B4 już śmiało.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Cze 2008, 10:26

doradzam focusa w dieslu
paju001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

01 Cze 2008, 12:04

Dishman napisał(a):Za 15 tys. zł dobrej B5 nie kupisz, ale B4 już śmiało.

Jak nie kupi.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To tylko przykłady, a ofert znacznie więcej.
Byku
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: PL

01 Cze 2008, 12:07

Byku napisał(a):
Dishman napisał(a):Za 15 tys. zł dobrej B5 nie kupisz, ale B4 już śmiało.

Jak nie kupi.

To tylko przykłady, a ofert znacznie więcej.

1.Do większości trzeba opłaty doliczyć
2.Prawie każdy z nich to golas
3.Większość pewnie nawet książki serwisowej nie ma.
4.Wyglądają na mocno zajechane
5.Przebiegi wydają się podejrzanie małe
6.Jak bym pewnie pojechał któregoś z nich obejrzeć to by się okazało że złożony z 4.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia