Civic VI czy 323 F ?

31 Sie 2009, 22:46

Witam. Co lepiej wybrać w cenie do 10 tys. ? Jak z kosztami utrzymania ? Co jest bardziej awaryjne ? Ceny części i napraw ? Spalanie ? Komfort jazdy i osiągi ? Wszystkie ZA i PRZECIW mile widziane, serdecznie proszę o bardziej wyczerpujące wypowiedzi :) Pozdrawiam
jakubek
Nowicjusz

Miejscowość: wroc

01 Wrz 2009, 12:26

powiem tak za 10tys. to ciezko civica VI kupic tak mi sie wydaje ale jesli ci sie uda to polecam wlasnie to auto malo awaryje tanie czesci ekonomiczne i 90KM silnik 1.4 w zupelnosci starcza zeby przyspieszyc calkiem niezle bo to bardzo lekkie auto jest w porowaniu z mazda. Mialem takiego civic i nic mi sie nie psulo wymienialem tylko filtry i klocki i smigalem :) jedyna wada dla mnie bylo to ze 3 drzwiowe
papkin
Początkujący

01 Wrz 2009, 16:47

Mogę się wypowiedzieć co do Civica, bo takiego właśnie użytkuję na chwilę obecną (VI gen. hatchback 1,4).
Przede wszystkim auto jest naprawdę niezawodne (mój civic ma już przejechane ponad 280 tys. i cały czas się bardzo dobrze sprawuje) . Tam nie wymienasz nic poza częściami które z biegiem czasu po prostu się zużywają (klocki hamulcowe, osłony przegubów, oleje, filtry itp.)
Jeżeli chodzi o osiągi, to są one naprawdę przyzwoite jak na ten silnik 1,4 90 KM. Można poszaleć na wysokich obrotach :lol: . Spalania też nie zawysokie ( około 7,5 litra).
To co mi w tym aucie przeszkadza, to brak dobrego wyciszenia auta. Chodzi mi o to że w środku jest dość głośno podczas jazdy. Druga rzecz.... Musisz uważać na tylne nadkola, bo z biegiem lat zaczynają one łapać trochę rdzy. Jak dbasz o lakier, to wszystko będzie ok.
Tak więc, mogę z czystym sumieniem polecić ci to auto. Jak znajdziesz egzemplarz który ma poniżej lub około 200 tys. to będziesz nim jeszcze baaaardzooo długo jeździł:).
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący