Civic VIII i Mazda3 - proszę o ocenę

21 Maj 2014, 18:38

Witam
Mam nadzieję we właściwym miejscu piszę:)
Przyszedł czas na wymianę 12letniej Astry 2.0DTI na coś nieco nowszego, zwłaszcza, że padla nam klima:/
Astra ma optymalne gabaryty, i chciałabym coś zbliżonego. Cena max 25000, rocznik pewnie 2006-2008. Co sądzicie o tej Hondzie : [link do oferty na Allegro wygasł]. Duży bagażnik jest tu zaletą...ale silnik ? Czy będzie czuć drastycznie różnicę po przesiadce z naszego diesla?
ewentualnie ta mazda3: [link do oferty na Allegro wygasł] tu mam wątpliwości co do niskiej jak na ten rocznik ceny
Ktoś pomoże? :wink:
beakarp
Obserwowany

Auto: astraII

21 Maj 2014, 18:46

A w hondzie nie lepiej jakiś v-tec a nie klasyczne 1,4. Mazda jak najbardziej może być.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Maj 2014, 20:38

Diesel Hondy jest bardzo udany bedzie czuc znaczną różnice na plus. W przypadku Mazdy 3 diesel jest francuski tzw HDI ma pare bolączek. Lepiej dozbierać do civica wszystkie silniki ma dobre.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Maj 2014, 22:14

nie ma szans na civic VIII w dieslu - nie ta półka cenowa :(
a taka z LPG? [link do oferty na Allegro wygasł]
Zależy nam na ekonomicznym samochodzie.
Dostałam też ofertę od znajomego=zaufanego "importera" na mazdę 3 2007, 143000 przebieg, silnik 1,6. 20tys pln
Wstawiłabym tu zdjęcia do oceny, ale nie wiem czy jest taka opcja?
beakarp
Obserwowany

Auto: astraII

21 Maj 2014, 22:40

Powiem Ci ze jak ja szukam auta to z zasady odrzucam wszystkie oferty w ktorych jest napisane w ogłoszeniu "okazja" "igła" itp;)
honda bardzo fajna, ale silniki 1.8 i 2.2 , co do ekonomicznosci, to auto swoje wazy i silnik 1.4 wcale niebedzie ekonomiczny, gaz tez jest do dupy, dla mnie to tylko problem, silnik 1.8 140km jest o tyle fajny ze mozesz nim jezdzic spokojnie i wtedy jest faktycznie ekonomiczny na trasce zejdziesz do 6l, a jak chcesz to pocisniesz ostro:) male silniki musisz zylowac :D ja moge za 22 opchnac Ci swoje asterke h gtc 06'r 1.4 90km

co do mazdy jezeli jest od zaufanego czlowieka to silnik 1.6 bedzie niezly do tego, aczkolwiek wybralbym 1.8 hanki z tych 2
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

22 Maj 2014, 09:04

Silniki Hondy i Mazdy mozna bez problemu zagazować nie ma przeciwwskazań ku temu. Jedynie w ufo 1.4 jest za słaby do tej budy.
Jeżeli człowieka nie stac na Honde to Mazda tez jest warta uwagi, ale Mazda 3 nie jest duza a tym bardziej w sedanie. Jak juz tylko HB ewentualnie Mazda 6.
Noi tylko silniki benzynowe w przypadku Mazdy są bardzo trwałe.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004