Auto do 40k BMW,Volvo,Audi

20 Maj 2014, 15:02

Witam. Mam zamiar kupna jakiegoś auta, jest to niezbędne, gdyż dotychczasowy samochód ledwo co jeździ :D. Zastanawiam się nad BMW 5, Audi A6/S6, Volvo S80. Z tych 3 marek najbardziej przemawia do mnie BMW modelu 5, żadne sieczki modelu 3 ale chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. W Audi bardziej płacimy za markę niż za wyposażenie, stwierdziłem to na podstawie samochodu mego kolegi, na który wydał 33k a w środku jest dosłownie pusty, bez skóry, dwustrefowego nawiewu itd. drugi kolega kupił volvo do 15k, na zewnątrz nie zaskakuje, lecz w środku istne cudo. Zaczynając od skóry a kończąc na dwustrefówce i innych rzeczach, jest naprawdę piękne i bogato wyposażone w środku. Jakby pokazać komuś kto się nie zna tylko środek samochodu i zapytać o przypuszczaną cenę to myślę, że Volvo oceniliby drożej niż Audi. Wracając do BMW rozglądałem się za modelem e60 2005-2007 rocznik z silnikiem benzynowym powyżej 3l-3,5l. Do tego chciałbym zamontować instalacje gazową Prince, której założenie zaczyna się od 7k w górę.Możecie mnie wyśmiać, że chcę założyć LPG do takiego silnika, lecz czytałem wypowiedź człowieka, który do BMW 550 zamontował taką instalację gazową tylko, że podwoił jakieś reduktory i wszystko chodzi jak należy. W porównaniu tych 3 marek najbardziej podoba mi się BMW jak na swoją cenę, co prawda Volvo za te 40k nie wygląda najgorzej ale jednak BMW.

Od samochodu oczekuje przyjemności z jazdy, także nie za dużego spalania (stąd ta instalacja LPG). Samochód będzie robił 200-300km tygodniowo do pracy i jakieś tam przejażdżki po mieści itp. Dostępności wszystkich rzeczy pod ręką (Tempomat na kierownicy a nie gdzieś z tyłu na gałkach) i ogólnie przejrzystością całego osprzętu. Oczekuje także niezbyt dużej awaryjności przy tej jeździe 200-300 km tygodniowo, gdyż nie chcę odwiedzać co parę tygodni mechanika po kupnie "nowego" samochodu.

Z tym wnioskiem o koszcie Audi jak i o wszystkim to jest tylko moje zdanie, możecie mi przedstawić argumenty, które mówią dokładnie co innego. Dlatego nie wypisujcie rzeczy typu znawca, tragedia czy coś w tym stylu, piszę swoje zdanie i chce usłyszeć zdanie czyjejś osoby na ten temat.

Z góry bardzo dziękuje i liczę na pomoc. Pozdrawiam
Vertek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 01 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.6 16V 100KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Maj 2014, 21:46

Generalnie to trochę mieszasz. BMW też można kupić golasa. Tyle, że w BMW jaką wersję nie kupisz to masz porządne, tylnonapędowe auto klasy premium. Natomiast w Audi płacisz za znaczek, za którym idzie... no wnętrze przyzwoite, dobre blachy, jakiś design i...? Nic więcej, reszta to VW... No oczywiście im wyższy model Audi tym mniej tego typowego VW i mniejsza szansa, że sąsiad w swojej służbowej Octavii pokaże taki sam silnik pod maską jak w Twoim Audi. 8)

Co do Volvo to fajne auto, ale znowu w podstawce przód napęd i ogólnie to już nie to Volvo co kiedyś, klasowo to bliżej mu do Audi FWD niż do BMW, czy innych aut premium.

Jak jesteś za BMW to nie kombinuj, bo naprawdę nie ma to sensu.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Maj 2014, 00:18

Jak jesteś za BMW to nie kombinuj, bo naprawdę nie ma to sensu.

Możesz to rozwinąć?
Vertek
Nowicjusz

21 Maj 2014, 07:35

Jak ktoś chce BMW to wie dlaczego i tutaj zmiana marki raczej będzie godna pożałowania.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Maj 2014, 08:23

BMW 5 to bardzo porządne auto. Lepiej jak ma byc to juz tylko Lexus.
Mądrze robisz że chcesz założyć LPG nie ma co marnować kasy taka instalacja szybko się zwraca.
Jedyna słuszna pojemność to od 3.0 w górę wtedy fajnie jedzie i spalanie jest w normie.
Co do samych gratów instalacji to nie warto przepłacać...polskie instalacje są lepsze i ich serwis również. Ja w swoim aucie mam instalacje KME elektronikę i reduktor, wtryski Matrix HS.
Dałem za instalację 3900zł wraz ze ściąganiem kolektora pod nawierty bo jak mówimy o widłach to jest to mus. W rzędowych nie zawsze tak trzeba robić.
Wszystko ładnie lata do 5500tys obrotów zero zadyszki czy jakich kolwiek problemów.
Bardzo istotne jest znaleźć dobrego instalatora nawet najlepsza instalacja, a zle założona będzie wiecznym problemem...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Maj 2014, 21:21

A możecie mi powiedzieć na co zwracać uwagę przy kupnie takiej BMW 5? nie chciałbym dostać jakiejś posklejanej, połatanej czy składanej z dwóch. Możecie coś poradzić abym się łatwo nie wrobił? Jest taki plan, żeby przy oględzinach wziąć samochód na warsztat, żeby sprawdzili cały samochód, z jednej strony koszta ale z drugiej jest pewność, ze nie kupujemy sieczki. Co wy na to?

Orientuje się ktoś w spalaniu benzyny i gazu na silnikach od 3,5 do 4,5? W mieście i w trasie? Może ktoś ma i może powiedzieć z własnego doświadczenia.

@edit

Mógłby ktoś wyrazić swoją opinię na temat BMW e90 i porównać ją z BMW 5? Obie są ładne i lekko podobne dlatego się zastanawiam.
Vertek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 zdobywa cztery nagrody - Euro NCAP advanced
    Konsorcjum Euro NCAP uhonorowało Audi A3 czterema tytułami "Euro NCAP advanced". Wyróżnienia te przyznawane są za innowacyjne systemy zapobiegające wypadkom, których skuteczność wykracza poza standardy bezpieczeństwa ...