Civic z '95, Corsa czy nowsze Punto do miejskiej jazdy?

27 Sty 2008, 17:35

Planuje kupic dla siebie tanie, male auto, na krotkie trasy i do jazdy po miescie. Potrzebuje "meskiej" rady:)

W cenie mniej wiecej do 8 tys co polecacie? Myslalam o Civicu, w tej cenie rocznik 95 ze 150 tys przebiegu znalazlam, albo Corsa ciut nowsza. Znajomy poleca punto, ale jakos nie mam zaufania do fiata, chociaz w tej cenie bylby to 99 rocznik moze ale ponad 100 tys przebieg.

A moze inne jeszcze modele w tej cenie godne uwagi?

Magda
magda28

27 Sty 2008, 17:59

Witam,
Civic dobra propozycja jeśli jest z pewnej ręki tzn. dobrze utrzymany, gorzej jeśli nie to wtedy wizyty w warsztacie są na porządku codziennym. W mieście taki Civic będzie palił około 9l. Nie będzie tani w utrzymaniu.
Fiat robi dobre motory, reszta już trochę gorzej.
Moje propozycje:
Ford KA 98' :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ford Fiesta
Opel Corsa +opłaty ponad 8tys.
albo ten :)
Pozdrawiam
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

27 Sty 2008, 21:07

No, ta czarna corsa calkiem fajna..

A Civic powaznie tak duzo pali?
magda28

27 Sty 2008, 21:14

Ford ka z linku tez w swietnej cenie..
magda28

27 Sty 2008, 21:26

Jesli chodzi o mnie, i jakbym to ja miał te pieniądze: napewno nie kupiłbym FIATA. Nie ważne jaki rocznik, poprostu dla mnie fiaty to jedna z gorszych firm samochodów. Jesli chodzi o CORSE, to każdy (a napewno większość) zna opinie na temat tych samochodów. Blacha poprostu katastrofa. Zresztą tak, jak starsze FORDY - ten sam problem. Jeśli chodzi o mojego idola jest nim CIVIC. Co do spalania w mieście (kolega dojezdza codziennie do szkoły dokładnie CIVIC V generacji 94') jest rzędu 6litrów. Jesli chodzi o samochód nie z pewnej ręki, to jak trafi się na zły egzemplarz, to nie zależnie od tego jaka to jest firma, wizyty w warsztacie beda codziennością.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

27 Sty 2008, 21:34

A z jakim silnikiem jest ten civic?
Jesli 1.3 albo 1.5 to napewno nie bedzie spalał 9l/100km
6-7l jak na autko z takimi osiagami to nie jest duzo.
Sam poluje na takiego civica szukam z silnikiem 1.5 nie ma ktos do sprzedania? :wink:
Pozdro
passek b5
Początkujący

27 Sty 2008, 21:48

Tutaj takie dosyć przystępne ceny perełek :D

[link do oferty na Allegro wygasł]

tu trochę droższa, ale też interesująca

Jeszcze tylko nadwozie: Hatchback, sedan ?? Osobiście wydaje mi się, że hatchback ładniejszy :) i bardziej CIVIC'owski :D
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

27 Sty 2008, 21:56

Ja upatrzylam sobie np dwa takie civic-i:

Pierwszy: cena: 8 300 PLN /do negocjacji/, hatchback, rok 1995, 150 000 km, pojemność skokowa: 1300 cm3, benzyna+gaz, Liczba drzwi: 2/3, poduszka powietrzna, wspomaganie kierownicy, immobiliser, pierwszy właściciel, garażowany, zarejestrowany w Polsce

A drugi: cena: 7 300 PLN / do negocjacji/, hatchback, rok 1995, pojemność skokowa: 1300 cm3, benzyna, liczba drzwi: 2/3,
el. szyby, el. lusterka, centralny zamek, wspomaganie kierownicy, sprowadzony, bezwypadkowy

Duzo jest teraz takich do sprzedania.
magda28

28 Sty 2008, 20:58

Spalanie w civicu 1.6 VTI jest niedużo większe jak w civicu 1.3 Posiada on zmienne fazy rozrządu, dlatego przy jeździe ma małych obrotach silnik zadowala się małymi ilościami paliwa.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

28 Sty 2008, 23:27

Bolo ma racje spalanie przy spokojnej jezdzie nie wiele sie róznią, a emocje podczas przyspieszania Civiciem 1.6 VTI niepowtarzalne :lol:
passek b5
Początkujący

29 Sty 2008, 20:23

Dobrze wiedziec, bo jestem juz wlasciwie przekonana calkiem ze wybiore Civica, jeszcze teraz tylko znalezc w dobrym stanie i fajnej cenie.

Na 1,6 dotad nie zagladalam wlasnie ze wzgledu na spalanie, jako kobieta nie znam sie zbytnio na autach i tak jedynie intuicyjnie wydawalo mi sie ze skoro 1,6 to duzo wieksze spalanie ale jak widac sie mylilam.

Takze teraz jeszcze pewnie uwazniej sie przyjrze rowniez takim.

I jesli zawezyc poszukiwania do civic-a: hatchback czy sedan ? /dla jednej osoby/.
magda28

31 Sty 2008, 22:47

Nissan Almera

Daewoo Matiz

Toyota Corolla
Zbyszek
Początkujący