Clio 3 Grandtour 1,5 DCI. Mega problem z elektryką

19 Maj 2020, 19:40

Witam . Dziś 3 tygodnie po zakupie uzywanego renault clio lll grandtour 2010r 1,5 dci odkryłem problemy z instalacją elektryczną .
Mianowicie gniazdo zapalniczki nie dzialało , szukając przyczyny zauważyłem że bezpieczniki są ,, sam nie wiem , źle połączone " np bezpiecznik oznaczony jako ten od zapalniczki nie odpowiada za nic , jest tam dla ozdoby . Bezpiecznik od radia również natomiast bezpiecznik od migaczy odpowiada za radio i całą elektryke bo po jego wyciągnięciu brakło prądu wszędzie . Ktoś wie w czym może tkwić problem ??? Kolejne pytanie czy jest to wada ukryta ??? Prosze o pomoc .
XYZ30ro
Obserwowany

20 Maj 2020, 08:52

Wygląda na to że ktoś tam coś rzeźbił z elektryką i dobrze by było się temu odpowiednio przyjrzeć i zlokalizować przyczynę dlaczego na tych dwóch bezpiecznikach nie ma w ogóle prądu.

Ja bym zaczął szukać od kabli gniazda zapalniczki. Po nich sprawdzał gdzie idą i zlokalizował czy faktycznie coś było zmieniane.

XYZ30ro napisał(a):Bezpiecznik od radia również natomiast bezpiecznik od migaczy odpowiada za radio i całą elektryke bo po jego wyciągnięciu brakło prądu wszędzie
To jest dosyć niebezpieczne skoro wszystko jest podpięte pod jeden obwód. Jeżeli nie jesteś sam tego zdiagnozować to warto by było żeby elektryk na to rzucił okiem.

XYZ30ro napisał(a):Kolejne pytanie czy jest to wada ukryta ???
Skoro nie działało to wiedziałeś o tym kulując auto, a to że być może jest coś zmienione w instalacji (inne podłączenia) to o tym mógł również nie wiedzieć poprzedni właściciel.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Maj 2020, 08:59

A może masz nieodpowiedni schamat do Twojego auta?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Maj 2020, 09:04

Ile moze kosztować diagnostyka elektryki ?
XYZ30ro
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator zimą - dbamy o niego aby nas nie zawiódł!
    Czy z akumulatorem w naszym aucie jest wszystko w porządku, a jeśli coś jest nie tak to jak poradzić sobie gdy pojawiają się pierwsze problemy... Kiedy trzeba kupić nowy? Nie warto od razu biec po nowy akumulator, gdy auto ...
    Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej
    Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...