Clio, Fabia, C3? Który na gorsze drogi, ekonomiczny i mało awaryjny?

01 Lut 2017, 00:25

Witam!
Poszukuję niezawodnej i mało palącej (benzyniak) 5-drzwiowej osobówki (najlepiej nie starszej niż 10 lat) z mocniejszym zawieszeniem, bo dość często zdarza mi się lądować na drogach polnych :) Mile widziana dobra przyczepność (nie wiem czy tak się nazywa to co mam na myśli). Celuję w Fabię II, Clio II/III, ewentualnie Citroen C3 lub Suzuki Swift. Budżet do 15000 zł.
Który z podanych modeli jest najbardziej ekonomiczny i najmniej cherlawy, a w razie czego łatwy do naprawy w różnych zakątkach Europy (od Hiszpanii przez Norwegię a na Bułgarii kończąc)?
Wcześniej jeździliśmy z mężem 16/17-letnim Clio II i w terenie sprawdzał się super, drogi też się świetnie trzymał, palił niewiele (jeszcze w wieku 15 lat dzielnie towarzyszył nam na objazdówce po Bułgarii :)). Gdyby nie kasacja z powodu stłuczki pewnie służyłby nam do dziś.
kiwi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 2004
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Renault Clio II
Silnik: 1,2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Lut 2017, 09:46

A może po prostu kolejne Clio II? Po wprowadzeniu do produkcji Clio III dalej produkowano Clio II (w zależności od miejsca produkcji oferowano je pod szyldem Clio Storia albo Clio Campus) i obecnie można je dostać w młodym roczniku za śmieszne pieniądze, np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Te Cliówki z ostatniego wypustu zbierają bardzo dobre recenzje właśnie za trwałość - przez lata Renault dopracowało ich konstrukcję. No i z pewnością naprawi się je wszędzie, bo to najpopularniejsze małe auto w Europie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Mar 2017, 10:58

Pewnie na tym stanie. Strasznie nakręciłam się na Modusa, ale on nie ma dobrych opinii... Chyba że słychać tylko głosy negatywne, i one przyćmiewają pozytywny.
Przeraża mnie to, że wszystkie sensowne samochody okazują się na drugim końcu Polski, a osoba która miała mi pomóc w oględzinach zapowiedziała, że w grę wchodzi tylko Kraków i najbliższe okolice. A jak pojadę sama to mogę ocenić tylko stan tapicerki...
kiwi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 2004
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Renault Clio II
Silnik: 1,2
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999