Clio II 00r 1.9d pompa mechaniczna przełożenie

18 Sie 2020, 21:56

Witam, mam auto clio II 00r z silnikiem 1.9d wolnossącym, auto miało iść na złom z powodu prawdopodobnej usterki pompy wtryskowej. Mianowicie po 1-szym odpaleniu nie reaguje na pedał gazu, natomiast po 2 jest ok. Świeci i gaśnie i tak w kółko kontrolka od świec. Pompa to jakiś lucas epic z okrągła wtyczką (nie ma zestawów naprawczych ani niczego używanego). Natomiast przeglądając dziś internet natrafiłem na clio ii 1.9d z 99r z pompą na "linkę". W sumie widzę 2 rodzaje tych pomp na linkę... Czy jest możliwe przerobienie auta by pasowała ta pompa? Szkoda auta bo w stanie mechanicznym jest ok, a do pracy potrzebuje pewności, że nic nie nawali.
Consigneus
Nowicjusz

18 Sie 2020, 22:04

Da się wszystko tylko koszt takiej usługi pewnie przekroczy wartość tego auta. A co Ci przeszkadza że odpala za drugim razem? Jedzie to jedzie niech odpala nawet za 5 to tylko gruz w cenie złomu w którego już nawet 100 zł szkoda włożyć.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sie 2020, 22:28

A no przeszkadza czasami bo gaśnie przy wciśnięciu sprzęgła. I bardzo rzadko wbija w awaryjkę (kręci się do 1tys. obr/min) i ledwo 20km/h można jechać. To czy włożę kilka stów to pół biedy bo w lagunę więcej wkładam i ciągle się sypie. A robię 1800-2500km/msc. No i clio ogólnie przegląd przeszedł śpiewająco, brak rdzy, jedynie sworzeń wybity. Nowa głowica i rozrząd przez poprzedniego właść. to chyba warto by go doprowadzić do stanu używalności...
Consigneus
Nowicjusz

18 Sie 2020, 22:43

Consigneus napisał(a):I bardzo rzadko wbija w awaryjkę (kręci się do 1tys. obr/min) i ledwo 20km/h można jechać.
to nie stawiałbym na samą pompę tylko szukał innego problemu. Migają Ci świece żarowe czyli w sterowniku widnieje błąd, należy go odczytać i wyciągnąć wnioski
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sie 2020, 23:00

P0120 ale elm z androidem nie wiem czy to dobre źródło do odczytywania. Kasowałem taki błąd wczoraj z tego co pamiętam, sprawdzę z rana czy wystąpił ponownie.
Consigneus
Nowicjusz

18 Sie 2020, 23:03

Błąd dotyczy przepustnicy, może być także za to odpowiedzialny czujnik położenia pedału gazu co wyjaśniałoby brak reakcji na niego
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Auto Nostalgia 2013 / relacja
    III edycja Targów Pojazdów Zabytkowych pod nazwą Auto Nostalgia już za nami. Większość z nas mogła przenieść się do czasów swojego dzieciństwa i podziwiać kultowe pojazdy z przeszłości. Przygotowaliśmy ...

18 Sie 2020, 23:07

Czyli trzeba się schylić z miernikiem i sprawdzić napięcia przy poruszaniu pedałem gazu. Dam znać z rana co wyszło.
Consigneus
Nowicjusz

18 Sie 2020, 23:09

Sprawdź sprawdź, może nawet głupia kostka gdzieś zaśniedziała i raz łączy raz nie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sie 2020, 06:37

Był 0120, ale wczoraj bawiłem się przy pompie na wieczór i nie sprawdzałem działania auta. Dziś skasowałem błąd, odpaliłem za 1-szym i przejechałem 30km bez kontrolki . Błędu chwilowo nie ma. Poczekam jeszcze jak będę nim gdzieś jechać. Bo raczej marne szanse, że udało mi się zrobić tą pompę za 50 groszy.

Edit: odpala od razu i się wkręca, ale nadal coś że świeca wyskakuje. Błędów brak.
Consigneus
Nowicjusz

19 Sie 2020, 16:47

Consigneus napisał(a):ale nadal coś że świeca wyskakuje. Błędów brak.
błędy są tylko Twój skaner tego nie ogarnia.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika