Hej, samochód jak we temacie. Samochód od kilku dni zostawia regularnie krople oleju (tak przypuszczam, są to tłuste ciemne plamy) gdy postoi dłużej niż dobę na miejscu parkingowym.
Olej zbiera się w zaznaczonym miejscu, pod czujnikiem ciśnienia oleju (który wymieniałem kilka miesięcy temu więc raczej nie jest winowajcą)
Owo miejsce umyłem by się upewnić i faktycznie, olej znowu się zbiera i kapie W ciągu ostatniego miesiąca zresztą na bagnecie ubyły 2 miarki
Akurat zbliża się termin wymiany oleju ale nie chciałbym tego robić w ciemno zważywszy że - jeśli wyślę autko do mechanika - może on spuścić olej z silnika gdy jest to jakaś poważniejsza awaria a olej wolę wymienić samemu
A może to po prostu któraś z uszczelek, jeśli tak to na co zwrócić uwagę?
Patrzyłeś czy wyżej od tego miejsca jest sucho? czujnik który wymieniałeś od spodu jest suchy? Ja bym zdjął osłonę silnika i zobaczył czy przy rozrządzie nie widać żadnych wycieków i z pod uszczelki pokrywy zaworów. Często jest tak że olej gdzieś tam sobie z góry spływa i później stoi w takim miejscu.
Proponuję umyć silnik o obserwować gdzie się poci. W przeciwnym razie to wszystko skąd może kapać olej to są domysły, a naprawa bęzdie się odbywała metodą prób i błędów. Chyba, że masz kasę na wymianę poszczególnych elementów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Tak też zrobiłem, wyczyściłem zalane elementy i także te w okolicy pokrywy i na razie jest ok, może to kapał stary zaschnięty olej który zrobił się półpłynny pod wpływem gorąca.
Niezniszczalny pickup na służbie z zabudową dla straży pożarnej Auta służb ratunkowych muszą być gotowe do akcji w każdej chwili. Nie mogą zawieść w momencie próby, a ich eksploatacja powinna być długa i bezproblemowa. Nie ma pickupa, który spełniałby te wymagania lepiej ...
Ekologiczne paliwa R33 do samochodów z silnikiem benzynowym i diesla Przyjazny dla środowiska olej napędowy R33 Blue Diesel jest dostępny na zakładowych stacjach paliw Audi w Ingolstadt i w Neckarsulm od marca 2021 roku. Teraz ekologiczna benzyna R33 Blue Gasoline zastępuje benzynę konwencjonalną ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.