Co aktualnie jest bardziej opłacalne - opony letnie/zimowe/całoroczne?

10 Kwi 2019, 21:07

andrzejek napisał(a):Nie wiem jak wy, ale ja mam uraz do opon całorocznych. Kojarz mi sie to z maluchami i tym podobnymi super autami
Pamiętam te czasy ( lata 70,80- te ubiegłego wieku) , Swoją przygodę z motoryzacją zaczynałem właśnie od maluszka, syrenki, fiuta 125 , żuka , nysy, warszawki :mrgreen: O oponach zimowych można było wtedy pomarzyć :lol: Były tylko takie nie inne i o takie nowe trzeba było wtedy walczyć w kolejkach , na zapisy i takie tam bzdety ( łapówki ) . Towar reglamentowany :mrgreen: Ktoś tutaj kojarzy ten czas :?: Ale jeżdzili ludziska na tych oponach w największe mrozy , śniegi zachowując ostrożność . Dzisiaj nie często się zdarza że koleś z...la na lodzie na zimówkach , ląduje w rowie i jest zszokowany - jak to się stało , ja mam nowe , markowe opony zimowe :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Kwi 2019, 22:23

Czy te dawne opony z lat 70. i 80. w Maluchu, Dużym Fiacie, Polonezie, Syrenie i Warszawie były całoroczne? Chodzi o standardowe opony montowane fabryczne i sprzedawane w sklepach.
aGradory

11 Kwi 2019, 08:40

andrzejek napisał(a):Nie wiem jak wy, ale ja mam uraz do opon całorocznych. Kojarz mi sie to z maluchami i tym podobnymi super autami.

I tu wracamy do tego co ja pisałem - jakie systemy wspomagające miał maluszek, duży fiat czy Polonez? żadne. A wszystkie jeździły na całorocznych, a zimy w tamtych czasach jakie były, wiele ludzi pamięta...
andrzejek napisał(a):Teraz to już inna klasa opon?

Tak - teraz to zupełnie inne opony, o wiele lepsze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2019, 19:32

Gradory napisał(a):Czy te dawne opony z lat 70. i 80. w Maluchu, Dużym Fiacie, Polonezie, Syrenie i Warszawie były całoroczne? Chodzi o standardowe opony montowane fabryczne i sprzedawane w sklepach.
Daj spokój :mrgreen: Jakie całoroczne :shock: No były całoroczne bo nie było innych :mrgreen: Jakie były na takich trza było jeżdzić lato czy zima . :lol: Sukcesem było wyrwanie nówek a nikt nie pytał czy letnie czy zimowe albo całoroczne :mrgreen: Po prostu nie ten dzisiejszy świat :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Mercedes-Benz A 45 AMG fascynujący samochód kompaktowy
    Po raz pierwszy w historii sportowy oddział Mercedes-Benz prezentuje fascynujący samochód kompaktowy. A 45 AMG to element strategii "AMG Performance 50", stworzonej dla uczczenia 50. urodzin AMG w 2017 roku. Do jego ...