Opony budżetowy wybór

12 Kwi 2019, 17:16

Z racji tego ze wymieniałem sprzęgło w aucie, to budżet mam dosyć okrojony. Do wydania mam 400zl. Opcje jakie mogę wybrać to:
1.Kupno dwóch opon nowych hankook ventus prime i założenie ich na przód, a na tył stare 6 letnie continentale (jedna jest ciut bardziej starta ze skrajnie wewnętrznej strony i ściągało mnie lekko na nich poza tym bieżnika mają sporo)
2. 4 używane opony marki premium (pewnie tez 4-5letnie)
Doradźcie mi bo sam już się nie mogę zdecydować co lepsze(albo gorsze)
Suarez
Nowicjusz

Auto: Audi a4 B5

12 Kwi 2019, 17:51

Jaki ma być rozmiar tych opon?
Jaki samochód?

Punkt drugi odpuść bo opony nawet te premium po 6 latach nie są do polecenia, musisz wziąć pod uwagę to że guma też się starzeje.

Punkt pierwszy może być ale jak np. za dwa miesiące dokupisz kolejne dwie opony tak żebyś miał komplet nowych.

Może lepiej zastanowić się na oponami z niższej półki które kupisz w komplecie 4 sztuk?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Kwi 2019, 18:22

Opel vectra. Opony 205/55/16. Mój styl jazdy nie jest dziadkowy dlatego tez mam duzy dylemat. Opcja pierwsza spoko tez mi się wydaje bardziej rozsądna, ale boję się tego faktu, że jak miałem te continentale na przodzie to ściągało mnie lekko. Jak założyłem zimówki tego nie ma. Nie wiem jak one by się zachowywały na tyle.
Suarez
Nowicjusz

Auto: Audi a4 B5

19 Kwi 2019, 08:52

Ja bym proponował zainwestować w continentale. Mam komplet zimówek już 4 sezon i sprawują się super - są miękkie i ciche. Hankooki też są ok, ale z własnego doświadczenia polecałbym jednak Continentale :)
Martin345
Obserwowany

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Golf Plus
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Kwi 2019, 10:33

Jak masz do wydania 400zł to bierz 2x Debicę Presto HP - serio te opony są dobrej jakości, porównywalne do Hankooka. Jak dozbierasz na 2 następne opony to załóż również z tyłu - słabe opony z tyłu to większe ryzyko wpadnięcia w poślizg.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...
    Silnik V12 - Lamborghini
    Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...