Co do ~20 tysięcy ?

23 Cze 2022, 12:14

Witam,

jako, że sprzedałem swój samochód to szukam optymalnego drugiego auta do kwoty 20.000 zł.

-pokonuje rocznie zaledwie około 5.000 km (a ostatnio nawet mniej) w mieszanych trasach, około 50%-60% droga ekspresowa (dojazd ~20km do miasta) i reszta miasto/krótkie wiejskie odcinki.

- Jeżdżę 80% czasu samemu, pozostałe z pasażerem więc zawsze max tylko 2 osoby. 4 drzwi nie są więc wymagane. Kombi odpada. Najchętniej coś 3 drzwiowego (coupe, hatchback) ale to nie wymóg.

Jakie opcje mam do wyboru i czym będą się charakteryzowały ? Dodam, że mogą być auta zarówno bardziej dynamiczne jak i bardziej oszczędne ale po prostu godne polecenia.

Czy diesel z racji częstego używania drogi ekspresowej ma jakikolwiek sens ? Jeśli tylko benzyna to czy warto zakładać LPG pod tak niskie przebiegi ?

Z tego co czytałem i analizowałem to podobno Fiat Bravo II w tej cenie jest nie do pobicia. Mój mechanik z drugiej strony odradzał ze względu na rdzewienie i faktycznie jak zacząłem zwracać uwagę tu dużo tych aut ma z tym problem.

Byłbym wdzięczny również za znalezienie przy okazji jakichś fajnych ogłoszeń - jestem z Kielc.

Z góry dzięki.
bekak64186
Obserwowany

23 Cze 2022, 12:32

Rdzewieje jak się coś z autem zadziało i nie zostało zrobione jak trzeba

A tak ogólnie to bravo z 1.4T byłoby bardzo dobrym wyborem. Osiągi spoko, spalanie akceptowalne a serwis w miarę tani

LPG? 3k na instalację, droższe przeglądu, jakieś wymiany filtrów...kiedy ci się to zwróci przy takich przebiegach? Za 5 lat byłbyś na zero?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Cze 2022, 13:05

Jak diesel to najlepiej coś pokroju Octavii I z 1,9 typu AXR z końca produkcij, nowoczesne raczej się nie opłacają.
Ogólnie nie wiem czy w ogóle turbo-benzyna ma sens, jak chcesz mieć spokój to może jakaś Asterka 1,8 żeby moc była ale bez turbin itp.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

23 Cze 2022, 21:31

bekak64186 napisał(a):Mój mechanik z drugiej strony odradzał ze względu na rdzewienie

Zmień mechanika :ok: rdzewieje ale jak auto miało jakaś przygodę.

Popatrz na Civica VIII Ufo.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Cze 2022, 07:40

Barol napisał(a):Zmień mechanika

Mechanik pewnie pan Stasio który Golfa 2 naprawiał w stodole :D

Przy takich przebiegach to jakaś benzyna, ewentualnie prosty diesel ale weź takiego znajdź w dobrym stanie...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Lip 2022, 17:58

galakty napisał(a):
Barol napisał(a):Zmień mechanika

Mechanik pewnie pan Stasio który Golfa 2 naprawiał w stodole :D

Przy takich przebiegach to jakaś benzyna, ewentualnie prosty diesel ale weź takiego znajdź w dobrym stanie...

Wprowadziłem w mały błąd bo jednak chodziło mu o rdzewienie podzespołów, które później trzeba ciąć w takim wypadku i coś tam, nie chodziło o blachę. Co do wyboru auta to mam teraz mętlik w głowie bo Panowie proponowali i turbo benzynę i benzynę bez turbo i diesla i w końcu nie wiem na czym się skupić. Tym bardziej, że nigdy niczym poza dieslem nie jeździłem (no chyba, że 6 lat temu w L jak prawo jazdy zdawałem).
bekak64186
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
    Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...

14 Lip 2022, 22:40

Jak ma być oszczędne to może corolla z gazem? Przy tych cenach paliwa to odczuwalna różnica w kieszeni
damianj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: toyota auris
Silnik: 1.6 132km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Lip 2022, 07:18

najlepiej to chyba polo