23 Cze 2022, 12:14
Witam,
jako, że sprzedałem swój samochód to szukam optymalnego drugiego auta do kwoty 20.000 zł.
-pokonuje rocznie zaledwie około 5.000 km (a ostatnio nawet mniej) w mieszanych trasach, około 50%-60% droga ekspresowa (dojazd ~20km do miasta) i reszta miasto/krótkie wiejskie odcinki.
- Jeżdżę 80% czasu samemu, pozostałe z pasażerem więc zawsze max tylko 2 osoby. 4 drzwi nie są więc wymagane. Kombi odpada. Najchętniej coś 3 drzwiowego (coupe, hatchback) ale to nie wymóg.
Jakie opcje mam do wyboru i czym będą się charakteryzowały ? Dodam, że mogą być auta zarówno bardziej dynamiczne jak i bardziej oszczędne ale po prostu godne polecenia.
Czy diesel z racji częstego używania drogi ekspresowej ma jakikolwiek sens ? Jeśli tylko benzyna to czy warto zakładać LPG pod tak niskie przebiegi ?
Z tego co czytałem i analizowałem to podobno Fiat Bravo II w tej cenie jest nie do pobicia. Mój mechanik z drugiej strony odradzał ze względu na rdzewienie i faktycznie jak zacząłem zwracać uwagę tu dużo tych aut ma z tym problem.
Byłbym wdzięczny również za znalezienie przy okazji jakichś fajnych ogłoszeń - jestem z Kielc.
Z góry dzięki.