Co grozi za...

08 Cze 2009, 20:06

Witam, Dostałem rok zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych plus 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata pod wpływem alkoholu i brak prawa jazdy. Co grozi jeżeli złapią mnie ponownie tylko już nie pod wpływem alkoholu lecz za brak samego prawa jazdy samochód oczywiście jest zarejestrowany i opłacony.

Czekam na odpowiedź.
Z Góry Dziękuje! Pozdrawiam,
12Piotr
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Cze 2009, 20:50

Dowiem się i dam znać, z tego co wiem mandat 500zł z jazdę bez uprawnień i konsekwencje wynikające z prowadzenia pojazdów wbrew orzeczonemu zakazowi. Jakie dokładnie napiszę jutro.
JJ_Joe
Nowicjusz

Miejscowość: polska

08 Cze 2009, 20:54

nie polecam próbować

złamanie zakazu (jak cie złapią) spowoduje odwieszenie wykonania kary pozbawienia wolności
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

09 Cze 2009, 12:31

w przypadku gdy cię złapią prowadząc wszelki pojazd mechaniczny będzie to już recydywa i odwieszona zostanie ci kara pozbawienia wolności, czyli trafisz za kratki na 6 miesięcy oczywiście nie polecam
Ostatnio edytowany przez bodziokardasz, 09 Cze 2009, 16:59, edytowano w sumie 1 raz
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

09 Cze 2009, 14:02

tomek84 napisał(a):kiedy tak napisał/zapytał??

Mea culpa - źle przeczytałem, przepraszam zainteresowanego.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Cze 2009, 15:11

A kolega ma motocykl zarejestrowany i opłacony. I czy tyle samo jest mandatu jak go złapie policja?
12Piotr
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...
    Night Power Grand Prix 2012 - Olsztyn
    W Sobotę 26 maja Olsztyn zamienił się w nocną stolicę streetracingu. Kilkadziesiąt aut z kilkusetkonnymi silnikami ścigało się na ulicy Lubelskiej w Olsztynie obok Makro. Na NIGHT POWER Grand Prix chyba nikt się nie nudził. ...

09 Cze 2009, 16:54

jeśli kolega nie ma zakazu prowadzenia pojazdów ale nie ma prawa jazdy, motocykl - wszystko ok to dostaje 500zł i nie może dalej nim jechać - może pchać do domu
bodziokardasz
Zaawansowany

09 Cze 2009, 17:09

Bodziokardasz - kolega MA zakaz prowadzenia pojazdów o ma odebrane prawko.Dodatkowo za wyczyn,o którym wspomniał,ma karę pozbawienia wolności na 6 miesięcy,ale sąd tą karę mu zawiesił na okres 2 lat.To oznacza,że w ciągu 2 lat nie może prowadzić żadnego pojazdu(podejrzewam,że nawet na rowerze jechać nie może,ale nie jestem pewnien na 100% jak to się ma właśnie do tego - za jazdę po pijanemu na rowerze są tesame kary - żeby się upewnić,można się dowiedzieć na policji,jak oni się do tego ustosunkowują lub nawet w sądzie - oni może nawet lepiej będą wiedzieć).Jeżeli zostanie złapany na prowadzeniu pojazdu,to sąd karę odwiesi,jak wspomniał kolega i sprawca pójdzie do więzienia na 6 miesięcy - nawet jak go złapią po 1 roku i 11 miesiącach.
To,że dany pojazd jest zarejestrowany i jest opłacane OC,nie ma żadnego znaczenia - jak pojazd jest zarejestrowany jest obowiażek płacenia OC.
Lepiej nie ryzykować.Mam nadzieję,że kolega dostał nauczkę(szczęście,żenie spowodował żądnej tragedii,bo wtedy sprawa nie zakończyła by się na zawieszeniu kary) i po odbyciu kary będzie już rozsądniejszy.Mamy wszyscy taką nadzieję :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2009, 22:33

MotoAlbercik napisał(a):Bodziokardasz - kolega MA zakaz prowadzenia pojazdów o ma odebrane prawko.Dodatkowo za wyczyn,o którym wspomniał,ma karę pozbawienia wolności na 6 miesięcy,ale sąd tą karę mu zawiesił na okres 2 lat.To oznacza,że w ciągu 2 lat nie może prowadzić żadnego pojazdu(podejrzewam,że nawet na rowerze jechać nie może,ale nie jestem pewnien na 100% jak to się ma właśnie do tego - za jazdę po pijanemu na rowerze są tesame kary - żeby się upewnić,można się dowiedzieć na policji,jak oni się do tego ustosunkowują lub nawet w sądzie - oni może nawet lepiej będą wiedzieć).Jeżeli zostanie złapany na prowadzeniu pojazdu,to sąd karę odwiesi,jak wspomniał kolega i sprawca pójdzie do więzienia na 6 miesięcy - nawet jak go złapią po 1 roku i 11 miesiącach.
To,że dany pojazd jest zarejestrowany i jest opłacane OC,nie ma żadnego znaczenia - jak pojazd jest zarejestrowany jest obowiażek płacenia OC.
Lepiej nie ryzykować.Mam nadzieję,że kolega dostał nauczkę(szczęście,żenie spowodował żądnej tragedii,bo wtedy sprawa nie zakończyła by się na zawieszeniu kary) i po odbyciu kary będzie już rozsądniejszy.Mamy wszyscy taką nadzieję :wink:

nie do końca, nie jest tak jak napisałeś, że nie może prowadzić pojazdów przez dwa lata, bo ma zakaz na rok, więc przez rok nie może jechać nawet na rowerze, a nie przez 2
na 2 lata ma zawieszenie kary, oznacza to to, że jeśli w ciągu dwóch lat popełni inne przestępstwo (z reguły podobnej natury) to odpowie za to przestępstwo, a dodatkowo odwieszą mu karę
kolega ma zakaz prowadzenia na rok, więc po roku może jeździź, oczywiscie na trzeźwo, a gdyby go złapali w ciągu roku, to odwieszenie kary, tyle
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

10 Cze 2009, 21:12

MotoAlbercik, radzę trochę uważniej przyjrzeć się tematowi i wtedy odpowiadać,
12Piotr, dodał pytanie
A kolega ma motocykl zarejestrowany i opłacony. I czy tyle samo jest mandatu jak go złapie policja?
chodzi nie o 12Piotra a o jego kolegę a nie jest wspomniane że ten kolega ma jakikolwiek zakaz więc odpowiedziałem zgodnie z zadanym pytaniem
jeśli kolega nie ma zakazu prowadzenia pojazdów ale nie ma prawa jazdy, motocykl - wszystko ok to dostaje 500zł i nie może dalej nim jechać - może pchać do domu

dodatkowo jak tomek84, słusznie spostrzegł zakaz prowadzenia 12Piotr ma na rok a zawieszenia kary na dwa lata
bodziokardasz
Zaawansowany

03 Sie 2010, 16:45

Witam.
MAM 17 lat Prowadziłem motorower marki kymco agility 50 pod wpływem alkoholu, alko tester wykazał 0.27, czyli jakieś 0.54 promiala. nie spowodowałem wypadku. zatrzymałem się dobrowolnie.
wypiłem 1.5 piwa.
Dostałem na 4 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych, 500zł na dom dziecka, i 30 godzin miesięcznie prac na rzecz państwa - przez 6 miesięcy.
Co mam teraz z tym zrobić, napisać odwołanie???
jarczi1
Nowicjusz

Miejscowość: salon

04 Sie 2010, 12:44

[quote="12Piotr"]Witam, Dostałem rok zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych plus 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata pod wpływem alkoholu i brak prawa jazdy. Co grozi jeżeli złapią mnie ponownie tylko już nie pod wpływem alkoholu lecz za brak samego prawa jazdy samochód oczywiście jest zarejestrowany i opłacony.
jak cię zatrzyma policja to odpowiadasz z 244k.k.(niestosowanie się do zakazu sądowego).
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

05 Sie 2010, 17:29

jarczi1 - a od czego ty chcesz się odwoływać????
Nie dość, że jesteś niepełnoletni, to jeszcze prowadziłeś pojazd mechaniczny po spożyciu alkoholu - sąd i tak cię potraktował łagodnie. Mamy nadzieję, że ta kara da ci do myślenia i następnym razem będziesz rozsądniejsy i już więcej nie wsiądzesz nawet na rower po wypiciu chociaż jednego piwa. :neutral:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000