Problem - zmiana auta z ciężarowego na osobowy

03 Sie 2010, 09:04

Witam wszystkich serdecznie!

Mam pewne wątpliwości dotyczące interpretacji prawa przez WK i US. Do sedna.
Kupiłem auto, które jest ciężarowe. Dodam, że posiadam na nie fakturę vat wystawioną przez polski komis. Auto chcę przekwalifikować na osobowe. Już mam załatwioną kanapę pasy itd i będę miał fakturę również na to.
Auto było sprowadzone z Francji a ponieważ jest to ciężarówka zwolnione było z akcyzy. Wiem, że pierwsza rejestracja tego auta w kraju musi być jako ciężarowe a dopiero potem druga rejestracja na osobówkę (oczywiście po wsadzeniu pasów kanapy i wizycie u diagnosty, który przeprowadzi nowy przegląd).

I teraz pojawia się problem, który mnie nurtuje. Czy jest jakiś okres po jakim takie auto mogę zarejestrować powtórnie ale jako osobowe?? Czy urząd skarbowy ma prawo żądać ode mnie podatku od czynności cywilno prawnych (PCC) przy zmianie kwalifikacji?? Czy urząd celny może się ubiegać o zapłacenie akcyzy??

Może ktoś przerabiał podobny temat w ostatnim czasie i będzie w stanie rozwiać moje wątpliwości.

Pozdrawiam
pawelsoldier1
Nowicjusz

Miejscowość: fra

03 Sie 2010, 22:26

pawelsoldier1 napisał(a):Może ktoś przerabiał podobny temat w ostatnim czasie i będzie w stanie rozwiać moje wątpliwości.

Nie Ty pierwszy jestes z tym problemem.Nie zajmuję się tymi sprawami ale jak się nie mylę to na tym forum tez był poruszany właśnie ten temat.Klient mial taką samą sytuację ale jak to się skończyło-czy juz się skończyło to nie wiem...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
    Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...