Co ile wymieniać płyn chłodzący?

27 Kwi 2009, 19:35

1. co ile sie powinno wymieniac w aucie płyn chłodniczy i czy trzeba go wymieniac po zakupie auta z niemiec?
2. co ile sie wymienia w aucie rozrząd, pasek rozrządu i czy trzeba go wymieniac po zakupie auta z niemiec auto z 1996roku i 200tys km benzyna
Ostatnio edytowany przez piotrauto, 28 Kwi 2009, 23:43, edytowano w sumie 1 raz
piotrauto
Stały forumowicz

• 27 Kwi 2009, 20:30

Producenci samochodów zalecają zazwyczaj,żeby wymienić płyn chłodzący co około 3 lata.Ale zanim się weźmiesz za wymianę,to warto sprawdzić jaka jest gęstość płynu,czyli jaka jest zdolność na zamarzanie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

27 Kwi 2009, 21:58

Ad 1 - czy z niemiec czy z włoch ....... francji , monako ,polski - tak jak napisał kolega wyżej .
    Ad 2 - wymień bo prawdopodobnie i tak nie znasz historii obsługi tego auta .
    Pozdrawiam i zapytam : kupiłeś coś nowego ? i dlatego pytasz , czy jaja znowu sobie robisz..............
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2009, 17:25

Na pierwsze już Ci odpowiedzieli.

Jak kupujesz auto i nie wiesz kiedy miało wymieniony rozrząd, to wymień go sam. Koszty pęknięcia paska są najczęściej masakryczne, więc warto to zrobić.

co ile sie wymienia w aucie rozrząd

Bezpiecznie powinno się co 60'000km, a w praktyce jak kupisz dobry pasek i jeździsz bez szaleństwa, to co 100'000km. Oczywiście z paskiem wymienia się wszystkie rolki, napinacz i pompę wody, jeśli jest napędzana z paska rozrządu.
    Roach
    Nowicjusz

28 Kwi 2009, 19:01

a co to jest ta pompa wody i to konieczne?
    piotrauto
    Stały forumowicz

28 Kwi 2009, 19:52

O pompie wody w samochodach możesz poczytać w internecie.Jest tego całe mnóstwo materiału.A dlaczego należy ją wymieniać przy wymianie paska rozrządu też jest tego w internecie całe mnóstwo.Na ten temat pisaliśmy też dość sporo na naszym forum,więc wystarczy przejrzeć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

28 Kwi 2009, 20:20

piotrauto napisał(a):a co to jest ta pompa wody i to konieczne?

Teraz to pojechałeś :lol:
    Nie wiem czy śmiać się czy płakać....
    Jak ty zdałeś obsługę samochodu przy egzaminie na prawko ???

A tak serio to płyn chłodzący sam od siebie sobie nie da rady krążyć w ukł. chłodzenia w silniku tak jak ukł. paliwowy ma swoją pompę tak ukł. chłodzenia ma swoją pompę, chyba że silnik chłodzony jest powietrzem :D
    stasiowski121

29 Kwi 2009, 07:38

Tak jak kolega Ci wyzej napisał - pompa wody przepompowuje płyn chłodniczy przez chłodnicę i silnik, w wyniku czego jest chłodzony. Jej żywotność to jakieś 100'000km. Później może przestać pompować, a Ty jak nie zauważysz , to silnik się przegrzeje.

Pompę wymienia się razem z rozrządem, żeby później ponownie wszystkiego nie rozbierać i nie mieć przygód na drodze.
    Roach
    Nowicjusz

29 Kwi 2009, 12:12

ale jesli silnik sie nie przegrzewa to po co wymieniac
    jakie sa objawy zepsutej pompy wody?
    piotrauto
    Stały forumowicz

29 Kwi 2009, 15:16

Bo w każdym momencie może Ci pompa przestać pracować. Wtedy masz problem, bo musisz sciągać cały rozrząd, zlewać płyn chłodniczy, znaleźć pompę do swojego auta i wszystko poskładać. Jak jeździsz na miejscu, to możesz mieć tylko problem, że się zatrze = będzie stawiała taki opór, że auto będzie Ci paliło 1l więcej, a pasek zamiast wytrzymać 100'000km, padnie ze zmęczenia po 50'000km.

Najczęściej pompa huczy jak jest zużyta, ale spotkałem się nie raz, że nagle przestała tłoczyć chłodziwo.

Chodzi głównie o kasę, bo pompa kosztuje jakieś 100zł i wymieniasz ją w ramach opłaty za rozrząd. Jak padnie Ci po wymianie, to poza 100zł za pompkę płacisz 200zł, czy ile tam, jak za wymianę rozrządu, bo czynność jest niemal taka sama.

Jak nie wiesz kiedy była wymieniana pompa i nie wiesz czy właściciel mu deptał do maksymalnych obrotów, to lepiej to wymienić. Później jak spokojnie jeździsz, to możesz wymienić pompę dopiero przy drugim pasku.

Przy Twoim przebiegu ja bym wymienił bez zastanowienia kompletny rozrząd z pompą.
    Roach
    Nowicjusz

29 Kwi 2009, 19:37

1. no tak ale jest chyba zabezpieczenie ze jak pompa wysiądzie to zobacze ze auto sie przegrzewa i wtedy go wyłacze?

2. a co ma pompa do spalania niewierze ze spali ten 1l więcej

3. zauważyłem ze jeszcze u mnie nigdy sie nie załączył wentylator od chłodzenia silnika, to dobrze czy źle, a temp zawsze jest taka sama połowa wskaźnika, czy to zima czy lato
    piotrauto
    Stały forumowicz

29 Kwi 2009, 20:23

piotrauto napisał(a):1. no tak ale jest chyba zabezpieczenie ze jak pompa wysiądzie to zobacze ze auto sie przegrzewa i wtedy go wyłacze?

2. a co ma pompa do spalania niewierze ze spali ten 1l więcej

3. zauważyłem ze jeszcze u mnie nigdy sie nie załączył wentylator od chłodzenia silnika, to dobrze czy źle, a temp zawsze jest taka sama połowa wskaźnika, czy to zima czy lato

Po pierwsze nie zawsze tak od razu możesz zauważyć, auto zwyczajnie szybko się nagrzeje przez co może się szybko uszkodzić silnik
    Po drugie samochód może spalić więcej paliwa dlatego że to dodatkowy opór do ciągnięcia - kolega Roach pisze wyraźnie że to większy opór dla motoru i się bardziej zmęczy - to chyba oczywiste.
    Po trzecie jak się wentylator nie włączył to może zacznij sprawdzać czujnik temperatury, instalację elektryczną silniczka od wentylatora a nawet termostat.
    stasiowski121

30 Kwi 2009, 07:04

1. a to źle ja uważam ze jesli sie wentylator jeszcze nigdy nie włączył to dobrze ze silnik sie nie przegrzewa, zawsze trzyma tą samą temp

2. a co do wskaźnika temp to jak ona powinna wzrastac jesli odpale silnik i auto stoi na luzie, słyszałem ze do połowy wskaźnika rurki od chłodnicy powinny byc zimne a później wskazówka powinna wystrzelić ostro w górę na połowe skali
    z mojego doświadczenia wiem ze jesli auto stoi na luzie zapalone to nagrzewa sie zawsze do tych 1/3 skali, nigdy do polowy, a do połowy 1/2 skali nagrzewa sie zawsze jak autem jade
    piotrauto
    Stały forumowicz