Dodatkowe halogeny

28 Kwi 2009, 16:10

witam, mam zamiar zamontowac dodatkowe halogeny w samochodzie, jest to skoda octavia. ma ona juz fabryczne swiatla przeciwmgielne, ja chce dodatkowe w zderzaku. chodzi mi o to zeby je podlaczyc tak zeby:
-wlaczaly sie razem ze swiatlami przeciwmgielnymi i tak zeby jak bede migal dlugimi to zeby sie tez wlaczaly te dodatkowe halogeny. nie bardzoo wiem jak to zrobic, zeby nie bylo tak ze jak wlacze przeciwmgielne to zapala sie drogowe(dlugie), bardzo bym prosil o jakis schemacik jak podlaczyc kable i przekazniki
z gory dzieki
Lugab

P.S. znalazlem takie cos, tylko nie do konca wiem jak to rozgrysc
http://www.126fan.pl/www/elektryka.htm#4
lugab
Nowicjusz

Miejscowość: irl
  • 28 Kwi 2009, 17:19

1.Będzie to niezgodne z przepisami - możesz mieć tylko 2 przeciwmgielne z przodu i możesz mieć kłopot w starciu z policją.Dodatkowo światła przeciwmgielne przednie mogą się świecić tylko ze światłami postojowymi lub mijania - to tak na marginsie.
    2.Da się podłączyć te światła z przeciwmgielnymi - z przewodami od tych świateł podpinasz się albo pod przewody z przeciwmgielnych albo montujesz dodatkowy przekaźnik,którego sterowanie cewką bierzesz z przekaźnika świateł przeciwmgielnych z pinu 87 lub 85 albo 86(zależy na który jest podpięte +.
    Co do tego mrugania,to jest to niemożłiwe - nie pozwala na to konstrukcja przełącznika świateł - mruganie jest połączone z właczaniem długich.Jedynie jakbyś założył na te halogeny dodatkowy włącznik - wówczas po jego włączeniu te światła będą aktywne,ale jak będziesz chciał włączyć długie na dłużej,to będziesz musiał wyłączyć wyłacznikiem te halogeny.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2009, 17:52

a gdybym wyciagnal po kablu, jeden od bezpiecznika od przeciwmgielnych, drugi od bezpiecznika swiatel drogowych, i zalozyl na nich diody, i podlaczyl pod przekaznik, chyba powinno dzialac. wiem ze jest jeszcze jakis patent z 2 przekaznikami, ale nie bardzo wiem jak to zrobic
    lugab
    Nowicjusz

28 Kwi 2009, 19:58

A po co ci diody?Można tak zrobić,tylko nie wiem,jak zachowałaby się instalacja w razie zwarcia - chodzi o bezpiecznik.Każde światło mijania i drogowe ma osobny bezpiecznik.Tak samo przeciwmgielne.Na tych halogenach musiałbyś założyć osobny.No i jest jeszcze sprawa prądu jaki może przekazać przekaźnik.Najbezpieczniej byłoby założyć dla tych halogenów osobny bezpiecznik(odpowiednio dobrany) i osobny przekaźnik.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

28 Kwi 2009, 20:03

myslalem zeby diody dac na kablu od bezpiecznika do przekaznika, oczywiscie kabel zasilajacy przekaznik-nowe halogeny bedzie zabezpieczony osobnym bezpiecznikiem. mysle ze przekaznik 30A i bezpiecznik 15 A powinny dac rade, chociaz pewnosci nie mam, dlatego szukam porad :)
    lugab
    Nowicjusz

29 Kwi 2009, 09:34

Z tego co czytam,wnioskuję,że chyba się nie znasz na elektryce samochodowej - oczywiście to żadna złośliwość.Proponuję ci podjechać do elektryka samochodowego i zapytać ile by cię skasował za podłączenie tych światełek.Może nie weźmie dużo i zrobi to fachowo.
    Ewentualnie poszukaj sobie w jakichś schematach podłączenia świateł przeciwmgłowych przednich i tak samo zrób te halogeny.Żadna dioda nie jest ci potrzebna,bo jakie spełniałaby zadanie?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Wyposażenie na każdą wyprawę
      Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...

29 Kwi 2009, 09:47

wymyslilem cos z 2 przekaznikami, tylko nie wiem jak dodac fotke do posta
    oki, foto tego schematu jest tutaj :
    [link wygasł]
    lugab
    Nowicjusz

29 Kwi 2009, 19:06

Może tak być.Tylko że te halogeny będą ci się włączać nie tylko przy mruganiu długimi,ale także po ich włączeniu.Jeżeli żarówki halogenów będziesz miał 55W,to bezpiecznik 15A wyatarczy w zupełności.Ja bym jeszcze dał włącznik tych halogenów.Musiałby być na masie przekaźników bo innego wyjścia nie ma.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

30 Kwi 2009, 08:59

to nawet dobrze ze beda sie wlaczaly razem z drogowymi, beda doswietlac pobocze. a o wylaczniku tez myslalem, zamontuje jakis tak na wszelki wypadek jak bym musial wylaczayc te dodatkowe haloheny. dzieki za pomoc.

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 22:51 ]
    i pojawil sie problem, podlaczylem wszystko jak na schemacie pokazanym wyzej. ale dziala odwrotnie, tzn jak podlacze wszystkie kable to dodatkowe halogeny swieca, jak wlacze przeciwmgielne to dodatkowe swiatla gana, a powinno byc na odwrot., mozliwe ze przekaznik jest na poczatku zwarty, a jak dostanie impuls z przeciwmgielnych to sie rozwiera??
    dzieki za pomoc
    aha, dodatkowe swiatla sa tak podlaczone ze maja sie wlaczac razem z przeciwmgielnymi i razem z drogowymi

[ Dodano: Sro Maj 27, 2009 08:38 ]
    i jeszcze jedna sprawa, jak sprawdzilem przekaznik ''na sucho'' miernikiem to wyglada tak jak by styki 30 i 87 byly zwarte, bo halogeny swieca, a jak wlacze przeciwmgielne to halogeny gasna. nie wiem co robic. dodam tylko ze miernik ustawilem na ''piszczalke'' jak sprawdzalem przekaznik, i jak zetkne jeden przewod do styku 87 a drugi do 30 to piszczy

[ Dodano: Sro Maj 27, 2009 09:26 ]
    ...moze przekazniki sa nie takie, wzialem takie jak dodaja do zestawu uniwersalnego alarmu, wygladaja identycznie, i styki tez maja takie same, wiem ze powinny byc zalaczajace, moze sa inne np rozlaczajace???
    lugab
    Nowicjusz