Co jeśli nie zgłoszę sprzedaży auta?

08 Lut 2012, 18:33

witam.
co sie dzieje jesli nie zglosze sprzedazy samochodu do wydzialu komunikacji??
lucaklosik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 1983

08 Lut 2012, 19:46

lucaklosik napisał(a):co sie dzieje jesli nie zglosze sprzedazy samochodu do wydzialu komunikacji??

Nic,zupełnie nic.Tylko na jakiej podstawie złozysz wypowiedzenie w FU w sprawie OC pojazdu.. :?: :?: Musisz miec umowe k/s potwierdzona przez WK ze pojazd został sprzedany..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Lut 2012, 21:27

spoko, tak tylko pytam.
lucaklosik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 1983

08 Lut 2012, 21:53

Tylko na jakiej podstawie złozysz wypowiedzenie w FU w sprawie OC pojazdu

Przecież umowę wypowiada(jeżeli nie chce jej kontynuować) kupujący a nie sprzedający.

Parę autek już sprzedałem i nigdy nie zgłaszałem tego faktu w WK i jakoś nikt nigdy się do mnie przyczepił.
Odpisuję tylko tym, dla których polski język jeszcze coś znaczy.
Sotkin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Fiat Panda 1.1

09 Lut 2012, 20:04

Co do ubezpieczenia, to w TU trzeba zgłosić sprzedaż samochodu żeby wypowiedzieć umowę. Jest to zabezpieczenie przed przejściem umowy OC na kolejny rok składkowy. Robiłem to już wiele razy, ale nigdy nie chcieli potwierdzenia z WK o sprzedaży samochodu. Trzeba tylko pamiętać z jakiego powodu wypowiadamy umowę ubezpieczenia - czy z powodu kupna samochodu ( czyli te 30 dni ) czy z powodu zmiany ubezpieczyciela czy z powodu sprzedazu - są na to inne artykuły.
Co do WK - warto to zrobić chociażby z uwagi na fakt, że nowy właściciel może nie zarejestrować samochodu na siebie, spowoduje wypadek i ucieknie z miejsca zdarzenia, użyje auta do jakiegoś przestępstwa itd, a wówczas policja pierwsze kroki kieruje do WK. A tam samochód zarejestrowany na ciebie...Oczywiście pokażesz im umowę KS, ale po co się stresować, latać i składać wyjaśnienia itd. Warto więc to zrobić tym bardziej, że to nic nie kosztuje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000