Dziękuję Wam za zaufanie jakim mnie
obd arzyliście. Chcąc dotrzymać obietnic jakie złożyłem w kampanii wyborczej w najbliższym czasie pragnę wprowadzić pod głosowanie w Sejmie propozycję ustawy dotyczącej skutecznej identyfikacji nieznanych sprawców szkód komunikacyjnych.
Poniżej zamieszczam streszczenie zaproponowanych przeze mnie zapisów które chcę umieścić w ustawie:
1) Dostępne jest już na rynku znakowanie pojazdów, tzw. DNA. Dlaczego wiec z niego nie skorzystać. Proponuję oznakowanie nim wszystkich newralgicznych punktów samochodu takich jak np. zderzaki czy kanty drzwi. Znakowanie ma być obligatoryjne przy zakupie pojazdu (nowego) lub przeglądzie zerowym (pojazdy sprowadzone). Uważam że przez swoją powszechność znakowanie będzie znacznie tańsze niż aktualnie, a wiec nie nadszarpnie Waszych portfeli.
2) Proponuję wprowadzenie dodatkowych opłat jeśli sprawca po spowodowaniu szkody ucieknie z miejsca zdarzenia. Dotyczyłoby to osoby która niezwłocznie nie zostawi swoich danych oraz oświadczenia o spowodowaniu „zdarzenia drogowego” lub „zdarzenia parkingowego” posiadaczowi uszkodzonego pojazdu. Jeśli zostanie ona zidentyfikowana zapłaci ona mandat równy trzymiesięcznym przychodom oraz będzie musiał pokryć koszt naprawy szkody samodzielnie (szkoda nie będzie pokrywana z jego Autocasco)
3) W nawiązaniu do wyżej przedstawionego punktu proponuję aby osoba która wskaże sprawcę zdarzenia który oddalił się z miejsca zdarzenia bez pozostawienia stosownych informacji, otrzymywała nagrodę wypłacana z wspomnianego powyżej mandatu. Proponuję połowę tej kwoty. Ma to na celu zmobilizowanie naszych obywateli do jeszcze gorliwszej „postawy obywatelskiej”. Każdy troszczyłby się o dobro drugiego.
4) W celu większego bezpieczeństwa i udokumentowania zdarzeń proponuję umieszczenie kamer na wszystkich parkingach przed dużymi centrami handlowymi. Kamery mają obejmować cały obszar parkingu. Rozbudowa parkingu wiązałaby się wiec z postawieniem kolejnych kamer. Jestem przekonany że sprawca szkody komunikacyjnej dwa razy się zastanowi zanim postanowi oddalić się z monitorowanego parkingu na którym uszkodził inny pojazd.
5) Można także pomyśleć nad wyposażeniem pojazdów w systemy GPS. System zapisywałby pozycję pojazdów w czasie. Na tej podstawie łatwo byłoby szybko wytypować potencjalnych sprawców szkód komunikacyjnych. Rozwiązanie to może jednak okazać się drogim (koszt wyposażenia samochodów w nadajniki GPS oraz budowa całego systemu informatycznego) dlatego dbając o Wasze portfele proponuję zostawić to rozwiązanie jako ostateczność, jeśli nie sprawdziłyby się propozycje umieszczone powyżej.
Obiecuję Wam jednak ze jeśli po mojej kadencji problem nieznanych sprawców szkód komunikacyjnych będzie nadal występował, a ja ponownie zostanę Ministrem do Spraw Ubezpieczeń Motoryzacyjnych porozumiem się z Ministrem Finansów w celu budowy systemu monitoringu pojazdów na podstawie GPS. Zaproponuję także współfinansowanie wyposażania pojazdów w nadajniki GPS przez nasz rząd.
Kończąc czekam na Wasze propozycje rozwiązań, zapewniając o mojej otwartości na nie.
Wasz Ministrem do Spraw Ubezpieczeń Motoryzacyjnych