Co jeszcze sprawdzić temat oleju

10 Cze 2017, 13:09

Witam. Od pewnego czasu po uszczelnienia silnika po jakimś miesiącu znowu zacząć pić olej. Tak więc dziś pojechałem do mechanika żeby mi sprawdził ciśnienie na cylindrach i wyszło tak
1- 12
2-12,5
3-12,5
4-12,5
Silnik suchy na pieprz. I ani wody tez nic nie bierze jest taki sam stan.
Podejrzewam jeszcze uszczelniacze zaworowe. Passat b5 2003 2,0 130 km.
Stasiwo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Passat b5
Silnik: 2,0 130 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Cze 2017, 04:19

Musisz zastosowac tzw.probe olejowa,jesoi cisnienie wzrosnie to problem masz pierscienie vs gladzie cylindrow,wtedy mozesz sprobowac zastosowac preparat do oleju uwalniajacy zapieczone pierscienie.Jesli to nic nie da zastosuj olej o letnim indeksie 50.Jesli proba olejowa nie zwiekszy cisnienia to,mozesz miec nagar na grzybkach,uszczelniacze zaworowe lub nadpalone zawory.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Cze 2017, 19:58

PhantomASA1 napisał(a): preparat do oleju uwalniajacy zapieczone pierscienie
Ja kiedyś stosowałem taki preparat XADO VeryLube Antykoks na zapieczone pierścienie w silniku 1.8 1zz-fe Toyoty znany z popijania oleju. Silnik brał około 0,7 oleju na 1000km. Operację wykonywałem trzy razy co około 300km. Potem zmiana oleju wraz z płukaniem silnika. Efekt taki że po tej operacji przez kolejne 3tyś. km wziął około 0,6 litra oleju. Eksploatacja cały czas w takich samych warunkach więc poprawa była znaczna. Liczyłem się już częściowo z remontem silnika, ale obyło się bez niego :) Po około 25 tyś. silnik dalej pobierał 0,2 litra na 1000km i wszystko było ok. Wtedy auto zmieniło właściciela i nie wiem co było dalej ale przypuszczam że też dobrze :mrgreen:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
    Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...