Co kupić do 40 tys.

21 Cze 2012, 00:11

Panowie bardzo dziękuję!
Już się bałam, że dyskusja o fordach pójdzie na noże (żeby nie powiedzieć - na dzidy :wink: :wink: :wink: ) aż się bałam wtrącić :)
Obczajam sprawę cały (kolejny) dzień i mam totalny mętlik w głowie.
Legacy chyba trochę ponad mój budżet.
Tak na teraz myślę nad: audi a4, honda accord, i ta alfa 159 fajna, zadziorna trochę :)
A jak ogarnąć sprawę dużych różnic w cenach? Przy tych samych rocznikach i podobnym wyposażeniu zdarzają się znaczne różnice. I przebiegi - auta np. 4 - letnie mają po prawie 200 tys - martwić się tym bardzo?
Besta77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1994

21 Cze 2012, 14:53

hej różnica w cenach może wynikać ze względu na marki. Wg mnie 200 tys w 4 letnim aucie to trochę dużo i osobiście bym się nie zdecydował. Szukałbym coś pewnego z przebiegiem max do 130 tys. Zostaw sobie też jakieś pieniądze na taki pakiet startowy, czyli różnego rodzaju wymiany czy naprawy. Zastanawiałaś się może nad takim saabem? Przykładowa aukcja
[link do oferty na Allegro wygasł]
Całkiem ciekawe opinie krążą na jego temat.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Cze 2012, 23:50

Helo :)
Różnice w cenach między markami - to jasne, ale są spore różnice przy tym samym roczniku i parametrach tego samego modelu (na razie nie wglębiam się w szczegóły wyposażenia).
Patrzyłam na tego saaba - wizualnie całkiem fajny, ale jakoś tak do końca nie czuję się przekonana..
Co raz bardziej natomiast podoba mi się alfa 159 i niestety sporo się naczytałam o awaryjności :? prawda to? i trochę mało miejsca z tyłu.
bo naprawdę piękna - luknijcie [link do Gratka wygasł]
Do castingu doszedł jeszcze volvo s40, ale ten mi się niespecjalnie podoba (to już konkretnie z wyglądu, ale mąż truje :wink: że bezpieczny itp itd).
A co sądzicie o lancii delta? jest sens z takimi "rzadkimi" na naszych drogach modelami?
Besta77
Nowicjusz

22 Cze 2012, 00:05

awaryjna to była alfa 156
159 jest świetnym samochodem o trwałym zawieszeniu i porządnych dieslach. Słaby wybór benzyniaków niestety. Elektryka moze szwankować ale nie bardziej niz w innyc autach więc moim zdaniem super propozycja z racji ze jest tańsza niż powinna być z racji, że to Alfa.
bioly21 kupił ostatnio taką to jego pytaj o szczegóły ;)

Volvo s40 jest autem o klase mniejszym od wspomnianych, a bezpieczeństwem nie przwyższa pozostałych, bo to tylko stereotypy pozostały tak jak o awaryjności alfy ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

22 Cze 2012, 00:56

dzida napisał(a):awaryjna to była alfa 156
159 jest świetnym samochodem o trwałym zawieszeniu i porządnych dieslach. Słaby wybór benzyniaków niestety. Elektryka moze szwankować ale nie bardziej niz w innyc autach więc moim zdaniem super propozycja z racji ze jest tańsza niż powinna być z racji, że to Alfa.
bioly21 kupił ostatnio taką to jego pytaj o szczegóły

Volvo s40 jest autem o klase mniejszym od wspomnianych, a bezpieczeństwem nie przwyższa pozostałych, bo to tylko stereotypy pozostały tak jak o awaryjności alfy

Kolega dobrze prawi, polać mu :D Prawda jest taka, że kto nie mial alfy ten krytykuje a kto miał to chwali :) Niestety ze stereotypami ciężko się walczy...
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

22 Cze 2012, 00:57

Pocieszyłeś co do alfy :)
Jednak volvo wypada z castingu, no kurcze nudny i nijaki z wyglądu :?
Tak jeszcze rzuciłam okiem na bmw 320, niezły :) ale roczniki od 2007 to raczej nie ten budżet, albo też nie te roczniki przy tym budżecie...
Analizy ciąg dalszy :) Na pewno poproszę jeszcze o radę i za wszystkie dziękuję!
Besta77
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...

22 Cze 2012, 15:43

A Honde Accord odrzucasz , czy jak ? Bo wśród tej dyskusji o Fordach to nie doczytałem ;) .
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask

22 Cze 2012, 21:06

Już się sama pogubiłam... :) ta nieszczęsna alfa szarpnęła mnie za serce, ale ch...a z kim dalej nie gadam to jednak mówią o awaryjności, że niby silnik ok, ale elektryka lubi się psuć :?
A co myślisz o hondzie? (jakoś o niej zapomniałam :) )
Besta77
Nowicjusz

22 Cze 2012, 22:47

Nie słuchaj tych stereotypiarzy ze 159 jest awaryjna... nie znaja się wcale a gadają głupoty bo dla nich sięliczą tylko niemieckie marki. Elektryka bardziej szwankuje w A4 i passacie niż w tej alfie.

Co do Hondy to przedstawia ona jeszcze wyższy poziom bezawaryjności ale trzeba za nia wiecej wyłożyc w porownywanym roczniku i stanie więc na jedno wychodzi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Cze 2012, 00:18

Nawet jeśli mówią tak mechanicy (w których bezstronność mogę ufać) i którzy naprawiają różne marki? Wybacz moją "upierdliwość", bo to nie jakaś złośliwość czy podważanie czyjejś opinii :) to bardziej etap "chciałabym, a boję się :wink: i z każdej strony szukam argumentów ZA".
Besta77
Nowicjusz

23 Cze 2012, 00:47

Mechanicy to z reguły naprawiają niemieckie marki i nie sądze aby trafiały im sie czesto 159tki.
Do nich trafiaja zapewne zaniedbane 156tki lub 147ki i nimi podpierają swoje opinie.
159 i MiTo to nowa jakośc u Alfy i to nie tylko ja tak twierdze ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Cze 2012, 01:08

To co piszesz dobrze na mnie działa :wink: :wink: :wink:
A na poważnie - rzuć okiem [link do AutoScout24 wygasł]
fajna jest :D tylko czemu tak daleko!?!
Besta77
Nowicjusz

29 Lip 2012, 14:20

Witam ponownie :)

Wracam z prośbą o radę, bo ciągle nic nie wybrałam... Właściwie to po czytaniu różnych uwag w necie i rozmowach ze znajomymi, musiałabym kompletnie zrezygnować z zakupu, bo każdy po kolei coś odradza..

Ostatnio myślę nad:
lancia delta (bo ładna),
bmw (coś w w tym stylu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
audi A4 (np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
opel vectra (może [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
honda accord albo civic sedan
a może mazda 6

Linki przykładowe, bo na razie muszę się zdecydować na markę i model. Jak widać miotam się jak szalona ;) Generalnie większe, nizbyt paliwożerne, minimum 120 km, silnik max 2l.
Nie wiem czy szukać diesla czy benzynę - przeczytałam tu masę wątków i z jednej strony diesel = mniej spalania, z drugiej piszecie o wyższych kosztach naprawy.. Lancii jest bardzo niewiele, audi - naczytałam się o kiepskich silnikach, vectra (jak np. ta z linka) wydaje się tania jak na ten rocznik.

Co czynić?? :roll: Liczę na Waszą pomoc :)
Besta77
Nowicjusz

30 Lip 2012, 10:11

Przede wszystkim unikaj aut sprowadzonych.
Chyba nie jesteś tak naiwny by wierzyć, że właściciel tego BMW kupił je w salonie za prawie 200tys. zł i po 3 latach sprzedał polskiemu handlarzynie za niecałą 1/4 tego, gdzie nawet przy sporym przebiegu mógł ją po prostu oddać do salonu gdzie dostałby w zależności od przebiegu i stanu od 15 do 20tys. euro.
Podobnie jak ta Vectra, tutaj 3 lata, bardzo bogate wyposażenie i dość mały przebieg a cena też ledwo 25% tego co w salonie.
Te samochody były mocno rozbite bo nawet z przebiegiem ~300tys. km byłby droższe.
Zasada jest prosta model który jest w produkcji po 3 latach traci 30-40% wartości cennikowej, w przypadku modelu który wówczas był wycofywany nawet 50% ale nigdy 75%.
A tu jeszcze dochodzą opłaty i premia dla handlarzyny.
Omijaj takie okazje bardzo szerokim łukiem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lip 2012, 13:29

Racja racja racja.
Już się bliżej przyjrzałam tym z linków - nie ma co brać ich pod uwagę.

Ale te podane były tylko przykładowe - a ogólnie które z tych podanych marek/modeli może być najlepszym wyborem?
Besta77
Nowicjusz