Jaki samochód kupić ford mondeo mk2 czy daewoo nubira

03 Cze 2012, 12:59

Witam

Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych aut do 5000 zł. Co myślicie o daewoo nubira?? Czy warto kupić samochód tej marki? Jak z częściami? Lepiej kupić nowszego daewoo nubira czy starszego forda mondeo?
plosik1989
Początkujący

Prawo jazdy: 30 04 2009

03 Cze 2012, 14:26

Jeden i drugi to dobre auta,niestety Nubirę jest cieżko sprzedać(nieuzasadnione uprzedzenia) a Fordów należy się wystrzegać z LPG.Ja wybrałbym Nubirę z LPG,bardzo tanie części,łatwość obsługi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Cze 2012, 17:01

No właśnie chodziło mi o te uprzedzenia bo wiele osób ma uprzedzenia co do marki daewoo, wlaśnie boje się o to że jak kupię to że bym nie miał problemu jak będę chciał sprzedać.
plosik1989
Początkujący

03 Cze 2012, 20:45

No to jeśli tak,kupuj Mondeo,kolega ma,gdyby go nie rozwalił to nie pozbył by się go,teraz szuka kupca,niestety auto było bardzo porządnie walnięte,kupi ale tylko ślepiec.On ma założoną instalację LPG,dobrą instalację,silniczek chodzi pięknie na tym gazie,bez przesady można pieniążek na silniku stawiać i się nie przewróci,byłem zaskoczony .Kup Mondeo i załóż dobrą instalację LPG ,będziesz zadowolony.Kawał porządnego samochodu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Cze 2012, 21:09

Jako, że trochę jeździłem Nubirą 2.0 CDX + sekwencja LPG Lovato oraz kilka ładnych lat Mondeo wypowiem się po odrobinie na ich temat.
A więc pierwsza Nubira:
Silnik zadowalający, dość fajnie jeździ, praktycznie bezawaryjny, mógłby być na łańcuszku ale to już tak poza tematem troszkę. Drażni mało precyzyjna, hacząca skrzynia biegów (to w każdym Daewoo chyba montowali seryjnie, w Lanosach zwłaszcza). Poza tym zawieszenie - auto ma takie rzekłbym "obojniacko" zestrojone zawieszenie, ani twardo ani miękko, przez co ani nie trzyma się jakoś rewelacyjnie zakrętów, wychyla karoserią przy szybszej jeździe ani nie jest jakoś nawet w miarę komfortowa po nierównościach. Dobrze, że przynajmniej tanie i dość trwałe...
Drażnią też plastiki w środku, bardzo się nagrzewają, lubią nieraz trzeszczeć. Z problemów to same pierdoły, jakaś żarówka, silniczek od świateł, najbardziej wkurzająca jest awaria sterownika od alarmu, który bez powodu uzbraja alarm i unieruchamia tym samym silnik nawet podczas jazdy.
No i karoseria - niby ocynk, niby salonowy, niebity, niekręcony etc. a po 11 latach jazdy u jednego właściciela ruda zaczyna zjadać progi i nadkola. A no i mogła by palić mniej, jeżdżąc w miarę normalnie można spokojnie uzyskać wynik na poziomie mojego obecnego Audi 80 2.6 V6 - 12 l LPG co uważam za kiepski wynik dla w pełni sprawnego silnika 2.0. Jeśli ktoś szuka zwykłego w miarę taniego, stosunkowo młodego i prostego dupowozu to polecam zdecydowanie.
Co do Mondeo :
Jeździłem dłuuugo 1.8 TD i bardzo go chwaliłem. Jeśli się rozglądać to za modelami po 97r.
Ten samochód jeśli o prowadzeniu, trzymaniu na zakrętach, i ogólnie trzymaniu drogi mowa bije Nubirę na łeb i szyję. W środku również jest dużo przyjemniej niż w Nubirze, ładniej wykończone wnętrze, miękka tapicerka, bogatsze wyposażenie, ogólnie jakiś po prostu nieco wyższy level. Co do silników - zapewne nie interesuje Cię diesel więc poza nim najbardziej optymalny jest 1.8 16V który jeździ całkiem dobrze, a spala w granicach 9-10 litrów LPG - tylko tutaj obowiązkowo porządna sekwencja wyregulowana przez kogoś kto zna się naprawdę dobrze na tym, wówczas można jeździć. Lovato tutaj jest polecane oraz Landi Renzo. Przy zakupie sprawdzić koniecznie progi, nadkola, tylną klapę i podszybia - jeśli tutaj rdzy nie będzie to jest ok. Oczywiście najlepiej odżałować 100 zł i na diagnostykę porządnie przetrzepać.
Jeśli coś więcej o Fordzie będziesz chciał wiedzieć pisz - jeździłem nim przeszłe 6 lat więc coś Ci mogę powiedzieć.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Cze 2012, 22:12

No właśnie bardziej nastawiam sie na forda mondeo tylko zastanawiam się czy kupie coś do 5000 w dobrym stanie zarówno wizualnym jak i technicznym np. ten wpadł mi w oko tylko że w benzynie i sprowadzony i zastanawiam się czy się opłaca doliczając do tego opłaty.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Co o tym myślicie??
plosik1989
Początkujący

04 Cze 2012, 04:09

Moim zdaniem szkoda zachodu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Cze 2012, 08:34

Zbyt piękny i za tani. 1500 Opłaty, 2000 jakaś ogarnięta sekwencja. Gdyby był pewny to jak najbardziej, a ten miał odpaloną poduszkę kierowcy, ogólnie jakoś przód podejrzanie wygląda przynajmniej po zdjęciach. Szukaj dalej, najlepiej czegoś w PB a krajowego, porządną instalację załóż sam, będziesz miał pewność.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Cze 2012, 18:39

A co myślicie o daewoo leganza?? Bo też o tym myślałem a do 5000 już można coś znaleźć. Tylko te spalanie, ponoć dużo palą.
plosik1989
Początkujący

04 Cze 2012, 20:08

Za 5000zł kiepsko ale za 6000zł mozna już szukać.
Ja wiem,po mieście przy spokojnej nodze 10-11l.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Lip 2012, 12:37