Co kupić?

05 Lut 2011, 09:30

Zależy co kto lubi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

05 Lut 2011, 10:53

No oczywiście, że zależy co kto lubi. Napewno niektórzy będą bardziej lubić auto gorzej się prowadzące, z gorszym układem jezdnym i o mniejszym komforcie i o klasę mniejsze.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

05 Lut 2011, 11:46

Niektórzy całe życie potrafią jeżdzić Cordobą i nie narzekają :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

05 Lut 2011, 12:44

Bo nie mają innego wyjścia albo nie mają porównania z innymi autami :wink:
a tak serio to różne mają ludzie upodobania ale Focus znacznie lepiej się prowadzi(+ dla czerpiących przyjemność z jazdy) a przy okazji zapewnia wyższy komfort(dłuższy rozstaw osi, lepsza izolacja akustyczna kół od nawierzchni i wyciszenia wnętrza.
Nie ma ani jednego powodu przemawiającego na korzyść Seata względem Forda, tym bardziej, że używane kosztują podobne pieniądze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
0

05 Lut 2011, 20:26

jakieś podsumowanie?
ford fokus
astraII
octwvia
primera......wszystko pasat

wiadomo za cene 12-15 tys to bedzie auto ok 10 letnie plus minus, fajnie gaz dizel dopuszczalny chociaz po tych egipskich strajkach ceny ropy mają zatrważające prognocy.....
moc silnika 1.4-2.0....
laguna też się fajna wydaje ale .... ona taka jakas naszpikowana elektryką te karty startowe....

wiec przychodzi do Was baba z gotóką, wy macie każde auto kążde super i kompletnie nie zależy Wam na sprzedaży aut tylko na tym aby klient był zadowolony, zadowolenie klienta jest priorytetem!!!!
Droga Pani polecam.........., bo.....

;D

[ Dodano: 5 Luty 2011, 19:28 ]
oktavia i nie pasat tylko kombi PRZEPRASZAM ZA TE BŁĘDY
Ewelina78
Nowicjusz

Miejscowość: komis
0

05 Lut 2011, 23:28

ja bym jeszcze przemyślał sprawę Volvo V40 albo inne... Moim zdaniem fordy nie będą trwałe niestety takie moje zdanie i nikt go nie zmieni:P
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów
0

05 Lut 2011, 23:58

Drogi kolego kupujący!

Absolutnie nie słuchaj bzdur od ludzi, którzy mówią, że foczke się sypie i nie pojeździ tyle. Oni przed oczami mają tylko paski b6 z silnikiem 2.0 tdi -.-" A o tych cudach niemieckiej motoryzacji nie wspominajmy. Warto poczytać jakie cyrki ;]

Z czystym sumieniem polecam Focusa! Jak przeszukasz forum to znajdziesz mój post, w którym dokładnie wyjaśniam na co zwrócić uwagę przy zakupie kombiaczka. Co do roku i ceny- 12 700 mój golas, kombi, 1.4 z roku !2004!. Przebieg? 107 kkm, stan idealny. Na tyle go wyceniają, a wiele więcej nie wyrwę. Poszukaj dobrze, a będziesz zadowolony.

Coś większego? Primerka P11 kombi, może P11.144 (po lifcie). Kawał samochodu. Silniki? 2.0 benzyna 140 KM albo 2.0 turbo diesel 90KM. Lejesz paliwo i jeździsz! To jeszcze stara, japońska wersja. Te nowe to hybrydy renaultopodobne (zgłębiałem temat), nie polecane przez użytkowników.

---------

Jeżeli samochód ma służyć 5-7 lat, olej wyposażenie, znaczek VW czy Audi na masce. Postaw na stan i rocznik. Focus wygra, a Primera będzie zaraz po nim. Innych typów nie ma.

Owocnych poszukiwań!
Vilagie
Nowicjusz

Miejscowość: Płock
0

06 Lut 2011, 00:08

Dobra Ty masz w fokusiku 107kk i nic, a mój tata w 1.9TDI ma 480kk przebiegu i zero ingerencji w silnik oprócz turbiny przy 400... fokusik który ma 107kk przebiegu to nowe auto więc bez przesady...
MlodyBarney
Początkujący

0

06 Lut 2011, 00:12

No to lepiej kupic Focusa z mniejszym przebiegiem niż zajechanego o kilka lat starszego VW bo może przejedzie 400 tys.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
0

06 Lut 2011, 00:25

fiko7 napisał(a):No to lepiej kupic Focusa z mniejszym przebiegiem niż zajechanego o kilka lat starszego VW bo może przejedzie 400 tys.

Masz rację, ale za przeproszeniem to głupie społeczeństwo tak się wyuczyło, że lepiej kupić sprowadzonego golfa gti o wątpliwej historii, niż prawie pachnące nowością punto hgt.

Ale powiem też, że region w którym się mieszka ma wiele do tego. Osobiście mieszkam w Płocku i nie widzę tu maszyn rodem z III rzeszy. Jest sporo Asterek II, Fabii, Hyundaii. Za to jak wybieram się na Mazury, do rodziny (niewielkie miasteczko) to spotykam tam praktycznie tylko Passaty zespawane z 4 Golfów. Jakiś dziwny trend naśladownictwa tego, co ma sąsiad, tego co pasuje do dresu z odpowiednią ilością pasków . . . Jeżeli jakiegoś fana szelestów obraziłem to przepraszam, ale powyższej wypowiedzi proszę nie traktować całkiem dosłownie. Jest prawdziwa, ale ma także charakter metaforyczny.
Vilagie
Nowicjusz

Miejscowość: Płock
0

06 Lut 2011, 00:58

Ja nie proponowałem VW jeszcze żadnego;] ale moim zdaniem fokus nie przejeździ 10lat bez wielkich napraw...
MlodyBarney
Początkujący

0

06 Lut 2011, 01:00

Focus jest bardzo "ładny" w szczególności w hatchbacku tylko że mu podłogę ruda wcina.(tzn przeważnie takie tylko widuje) Co do silników 1.8 TDDI można dowidzieć się na forum forda. Primera na pewno będzie ci bardzo długo służyła te silniki 2.0 90Km są mało awaryjne, tak samo zawieszenie. A co powiecie o 406 2.0 HDi on awaryjnością nie wyróżnia się na tle konkurencji jest cichy, wygodny i (kombi) pakowny jeździ się nią bardzo przyjemnie i mniej odczuwa nierówności w porównaniu np. z Passatem B5 w którym zawieszenie jest zdecydowanie twardsze. Można porozglądać się za 307 SW lub zwykła 307 kombi.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok
0

06 Lut 2011, 12:05

Tylko że Focus gnije a takie Audi ma ocynk i przejedzie więcej km.Ojciec kumpla pare lat temu kupił Focusa,zadbany,zero rdzy,jak go widziałem w zeszłym roku to już go ruda ładnie wcinała a auto garażowane było bo już sprzedał.

406 HDI to dobra propozycja :wink:
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Lut 2011, 12:32

Tyle, że Audi będzie starsze z większym przebiegiem.
W trwałości karoserii ok, różnica jest duża ale można sobie zrobić w warsztacie dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne i mieć spokój.
Pod względem trwałości mechanicznej takie Audi/VW wcale nie jest znacznie lepsze a z racji tego, że będzie bardziej wyeksploatowane/starsze ryzyko awarii będzie pewnie większe.
Ogólnie to nie ma co się łudzić, że 10 letnim samochodem przejeździ się bezawaryjnie 6-7 lat ale jeśli chcesz zminimalizować wydatki, kup benzynę a nie diesla.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
0