Co mówić likwidatorowi szkód?

29 Kwi 2013, 15:04

Witam

miałem wczorj wypadek, babka wjechała mi w tył skody.
jutro przyjezdza likwidator szkód i nie wiem co mu mówić tak abym nie wyszedł stratny na tym.

Zniszczone jest to co widać na zdjęciach.
Dodatkowo lewy bok samochodu się przesunał tak że drzwi tylnie nie chcą się domykać
(zgięła się rama od drzwi). Siła była taka że radio wyskoczyło, zastanawiam się czy nie wpisać go też w szkody (działać działa ale zacina laser). Mam zainstalowany gaz.

Podpowie mi ktoś co mam mówić a czego nie likwidatorowi?
I co wybrać kosztorys jego czy od mechanika czy może na rachunek?
co się bardziej opłaca?

dodam że zderzak był tak wgnieciony że tarł o tylnią oponę.
mogę dorzucić do szkód zawieszenie tylne?

proszę o pomoc ;)
msn88ster
Nowicjusz

Auto: Astra IIII GTC
Silnik: 1.6 103KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

29 Kwi 2013, 16:31

i dodatkowe pytanie...co np jesli w samochodzie wiozlem np laptopa i ulegl zniszczeniu? jak to załatwić?
msn88ster
Nowicjusz

29 Kwi 2013, 19:13

Co do szkód - likwidatorowi ( a właściwie rzeczoznawcy ) musisz pokazać, co zostało uszkodzone. Zrobi zdjęcia, zrobi opis i tyle. Później dostaniesz kosztorys szkody, z którym możesz się zgodzić, albo nie. Jeżeli jest to szkoda z OC sprawcy, to auto lepiej jest oddać do mechanika - odczas demontażu poszczególnych części, może okazać się, że jest uszkodzone coś jeszcze, czego nie było widać wcześniej ( np. nie widać teraz, czy nie jest uszkodzone coś pod zderzakiem ). Warsztat wezwie sobe rzeczoznawcę ponownie, który porobi zdjęcia i dołżczy to do kosztorysu.
co do rzeczy wiezionych w samochodzie - jeżeli zostały uszkodzone, to ubezpiecvzyciel sprawcy za to nie odpowiada. Jest to zapisane w OWU OC. Jedynie możesz sprawcy wytoczyć w tym przypadku proces z powództwa cywilnego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2013, 19:42

rozmawialem z agentka ubezpieczen doslownie 30min temu i powiedziala ze z OC sa wyplacane pieniadze za zniszczone przedmioty i ze mam powiedziec przy ogledzinach o laptopie.
msn88ster
Nowicjusz

29 Kwi 2013, 20:58

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli jest to szkoda z OC sprawcy, to auto lepiej jest oddać do mechanika - odczas demontażu poszczególnych części, może okazać się, że jest uszkodzone coś jeszcze, czego nie było widać wcześniej ( np. nie widać teraz, czy nie jest uszkodzone coś pod zderzakiem ). Warsztat wezwie sobe rzeczoznawcę ponownie, który porobi zdjęcia i dołżczy to do kosztorysu.

Aby zaoszczędzić sobie sporo czasu na procedurach z tytułu naprawy auta celowe jest przed zgłoszeniem szkody w FU wybrać warsztat i podać jego adres do oględzin. Tam przyjedzie rzeczoznawca. Dokona swoich czynności i jak będzie konieczność to pracownik warsztatu w jego obecności rozmontuje co istotne. Ewentualne powtórne oględziny nie będą konieczne.U mnie w warsztacie rzeczoznawcy idą na to i czekają aż np. zdemontuję zderzak , czy otworzę zakleszczoną maskę...............
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

30 Kwi 2013, 10:59

msn88ster napisał(a):rozmawialem z agentka ubezpieczen doslownie 30min temu i powiedziala ze z OC sa wyplacane pieniadze za zniszczone przedmioty i ze mam powiedziec przy ogledzinach o laptopie.

:ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 GTL
    Renault 5 GTL wyróżnia się bocznymi listwami z tworzywa, stanowiącymi przedłużenie zderzaków, stylowymi kołami i światłami cofania. W 1978 roku pojawiły się uchylne tylne szyby, jak w wersji 5 TS. Renault 5 ...
    Renault Clio 1,2 Energy TCe o mocy 120 KM
    Samochód Renault Clio wyposażony jest standardowo w silnik benzynowy o pojemności 1,2 litra o mocy 120 KM. W tym przypadku średnie spalanie według danych producenta wynosi 5,3 litra na 100 km, a przyspieszenie do "setki" ...