Co można z tego wybrać by jeszcze pojeździć ze 3-4 lata?

01 Wrz 2012, 12:45

Piszę na tym forum ponieważ fora markowe (danych marek) nie do końca są bezstronne (wiadomo). Mam na uwadze autka do 15 000zł., z lat 2000-2002. Będzie ono używane ( 3-osobowa rodzina) raczej w niedużym miasteczku. Dłuższe trasy (700-2000km.) będą może 3-4 razy do roku.
Chodzi o niezbyt duże (może hatchback ostatecznie kombi), oszczędne, mało awaryjne autko.Wiadomo,że nie ma aut całkowicie bezawaryjnych :wink: . Zdaję sobie sprawę.
Chciałbym uniknąć wynalazków typu: pompowtryski,common rail czy dwumas.
To moje typy:
1.Toyota Corolla 2.0 D lub D4D (90-100KM) 2000-2002r. -może być też kombi. (może benzyna?)
2.Opel Astra 1.7 DTI Isuzu (75-90KM) - także może być kombi. (może jakaś z Pb+LPG sekwencja?)
3.Honda Civic 1.7 CDTI (100KM) - ale tu obawiam się common rail :(
4.Seat Leon 1.9 TDI (90KM) -nie ma "wynalazków".
To by było na tyle.Podobają mi się jeszcze inne modele, ale zawężam wybór do tych czterech.
Co można z tego wybrać? Diesel czy Pb ? Może jednak Pb+LPG sekwencja,chodź z LPG nie zawsze jest wszystko O.K. Droższy przegląd, częściej świece i przewody. Częściej tłumiki.
No i czasem dziwne "niespodzianki" czy też "zachcianki" tych instalacji.
Każde auto ma jakieś plusy i minusy.
Proszę o w miarę obiektywne wypowiedzi.
romkwie
Nowicjusz

Miejscowość: Pionki

04 Wrz 2012, 10:07

Jeżeli auto ma być używane głównie na krótkich dystansach to lepszą opcją będzie benzyna lub benzyna + gaz. Dobrą propozycją będzie np Astra II 1.4 90KM lub jak do gazu to 1.6 75KM. Co do podanych propozycji to z czystym sumieniem mogę polecić Astrę II 1.7 DTI. Sam taką jeździłem w kombi. Silnik oszczędny i trwały. Mocy trochę mało ale jakoś to idzie nawet załadowany w trasie. Co do Leona 1.9 TDI 90KM to trzeba szukać serii AGR ona jest bez dwumasy, pompowtryków i ma zwykłą turbinę bez zmiennej geometrii.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Wrz 2012, 18:21

Zdecydowałem się na Astrę II 1.6 16V 100KM .Silnik chodzi jak zegarek elektroniczny :wink: -prawie go nie słychać.Niemiec był tak solidny, że serwisował autko prawie do samego końca.Wygląda jakby dopiero co opuściło taśmę. Może mi się poszczęści :wink: .Myślę ,że do jazdy miejskiej i 2-3 w roku dłuższe trasy będzie O.K.Na razie nie będę jej truł gazem.Zobaczę jak będzie wyglądało spalanie. Jeśli będzie przyzwoite pozostanę na Pb.Jeśli wypije tyle co Omega 3.0 (miałem taką wcześniej) to czeka ją zagazowanie.
Dzięki za porady. Myślę ,że można zakończyć temat.
romkwie
Nowicjusz

Miejscowość: Pionki