Co muszę zrobić, by wypowiedzieć umowę OC na następny rok

20 Lip 2012, 13:10

Witam. Może takie temat był poruszany, ale szukałam i nie znalazłam. Mam OC do końca sierpnia w PZU (stary samochód). Chcę kupić inny, ale okazało się to wcale nie takie łatwe. Na pewno na początku sierpnia przyślą mi kolejne "kwitki" do płacenia na następny rok. Dzwoniłam do oddziału, ale sekretarka odpowiada, że "wszyscy konsultanci są zajęci" (czytaj na urlopie :P ).
Czy ktoś z Was wie może co muszę zrobić, by "wypowiedzieć" umowę na następny rok?
Czy można przedłużyć umowę tylko do 1-2 miesięcy (auta "starego" do czasu zakupu nowego)?
tulipan1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Lip 2012, 23:11

tulipan1 napisał(a):Czy ktoś z Was wie może co muszę zrobić, by "wypowiedzieć" umowę na następny rok?

Wypowiedzenie na piśmie. Formułujesz bardzo prosto. "Z dniem xx.xx.xx wypowiadam polisę ubezpieczeniową nr xxxxxx. Czytelny podpis". Wypowiedzenie musi trafić do ubezpieczyciela najpóźniej dzień roboczy przed końcem jego obowiązywania. W praktyce warto poszukać na stronie PZU, czy nie ma takiego formularza, oraz jeżeli jesteś w stanie to pójść do oddziału PZU i niech Ci na tym wypowiedzeniu przybiją pieczątkę, że wpłynęło (jedna kopia dla Ciebie). PZU jak każda inna korporacja to moloch i dokumenty tam naprawdę potrafią ginąć, bo mają tam jeden wielki młyn. Dlatego na wszelki wypadek warto mieć dokument potwierdzający, że wypowiedzenie zostało zaakceptowane.
Jeżeli chodzi o OC na 1 miesiąc, to coś tam takiego jest, ale to musisz się dopytać dokładnie, bo może być to ubezpieczenie komisowe.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...