Wypowiedzenie OC przy zakupie używanego auta

20 Lip 2012, 13:20

Sprawa wygląda tak:
przy zakupie uzywanego auta, podpisałem od razu takie oświadczenie, że będę ubezpieczał samochód na siebie i dzięki temu stary właściciel dostanie zwrot jakiejś części składki. Pytanie jednak: od kiedy to ubezpieczenie przestaje działać? Mam normalnie miesiąc? Przecież wiadomo, że najpierw muszę iść go przerejestrować, a stary właściciel mógł równie dobrze zanieść to pisemko jeszcze tego samego dnia, więc chyba automatycznie nie jest wyłączane to ubezpieczenie?

e: poszperałem trochę i znalazłem kilka wypowiedzi na forum, że podpisując mu to w dniu kupna, jeszcze miesiąc obowiązuje to ubezpieczenie, ale jakby ktoś mógł to prosiłbym jeszcze o potwierdzenie tej informacji, przez kogoś w 100% pewnego.

Aha i bym był zapomniał: oczywiście dostałem ten druczek o ważności polisy
blaise101
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2012

21 Lip 2012, 23:15

Jak dla mnie to polisa jest ważna do końca, czy do daty na polisie. Ty masz 30 dni aby się zastanowić, czy chcesz kontynuować polisę u tego ubezpieczyciela, czy przenosisz się do innego. Natomiast zwrot kasy dla poprzedniego włąściciela to tylko zwrot kasy. Pamiętaj, że można wykupić polisę, ale za nią nie zapłacić (albo zapłacić tylko jedną część), a to wcale nie oznacza, że polisa nie jest ważna. To jest tylko kwestia wyegzekwowania należnych pieniędzy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius 1.8 VVT-i - test spalania
    Toyota Prius to najsłynniejsza i zarazem pierwsza seryjnie produkowana hybryda. Obecna, czwarta generacja doczekała się m.in. wersji z napędem na wszystkie koła oraz pięciomiejscowej odmiany z napędem plug-in. Prius czwartej ...