CO MYŚLICIE O INSTALACJI NOS

24 Sty 2008, 14:29

jak w temacie... czy uważacie że instalacja podtlenku azotu w autach jest tuningiem czy głupotą... Z jednej strony jeśli założycie instalacje N2O to daje całkiem niezłe osiągi.. Lecz z drugiej strony co się stanie jeżeli pospolicie nazywani "wariaci drogowi" założą sobie coś takiego? Wyobraźcie sobie że na trasie gdzie jest duży ruch spotykacie takiego kierowce co wyprzedza 5 na raz i w dodatku ma założoną instalacje....W Polsce przecież instalacja NOS jest dozwolona ( są jakieś przepisy na to ale w sumie każdy może sobie ją zakładać) Czy według was powinny zaostrzyć się przepisy co do zezwolenia na instalacje czy też powinna być ona dostępna dla każdego...Czekam na odpowiedzi ponieważ widziałem już podobne pytanie i odpowiedzi były przeróżne... Co wy myślicie na ten temat???
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

24 Sty 2008, 15:05

Wg mnie jesli chodzi o NOS to powinno zostać tak jak jest. Obecne samochody są takie, ze nie potrzebują NOS'a, a ludzie jeżdźa tak, że pożal się Panie Boże. Uważam że nie ma różnicy czy będą mieli nos bo ludzie i tak jeżdzą jak wariaci.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

24 Sty 2008, 22:41

Tez tak mysle. Kto chce, potrzebuje to montuje N2O. Ale dobre osiagi mamy po wiekszych modyfikacjach i zakuciu silnika. Wiec kazdy niebedzie zakladal instalacji 8)
hot-garage
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk

24 Sty 2008, 23:26

Oczywiście zgadzam się z waszymi wypowiedziami.. A co myślicie na temat samego zakładania instalacji N2O.. Bo wiem że niektórzy zakładają taką instalację do zwykłych aut bez żadnych przeróbek silnika i dziwią się później że autko nie wytrzymuje.. Co według was powinno wymieniać się w silniku przy zakładaniu Nitra??? ( by nie "zarżnąć" silnika )
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Sty 2008, 15:56

Instalacja NOS to bardzo fajna sprawa...tylko trzeba się zastanowić czy warto ją montować...po 1 koszty...po 2 gdzie ją używać ? w Polsce? oj nie...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Lut 2008, 20:21

Doładowanie, a właściwie instalacja tzw. "dopalacza", podobnie jak każda inna forma modyfikacji mechanicznych auta ma to do siebie, że aby funkcjonowała właściwie niezbędna jest odpowiednia wiedza z zakresu mechaniki, co tyczy się zarówno instalacji jak też jej użytkowania.

Niewątpliwie jest to najlepszy sposób poprawy osiągów (mocy i momentu obrotowego) w przeliczeniu na wydane nań pieniądze.

Instalacje N2O zwykło się określać mianem "mocy z butelki".

Z założenia nie ma przeciwwskazań do stosowania dopalacza w autach seryjnych, czyli nie posiadających innych modyfikacji mechanicznych. Ma to swoje uzasadnienie w tym, że w 90% przypadków producenci jednostek napędowych zakładają pewną tolerancję względem parametrów pracy silnika, czyli wspomnianej mocy i momentu obrotowego.

W przypadku instalacji N2O owa moc (tudzież moment obr.) nie bierze się znikąd. Zadaniem podtlenku azotu jest jedynie możliwość "spalenia" zwiększonej dawki paliwa, ponieważ w temperaturach powyżej 500 st. C. ów gaz rozkłada się na azot (obojętny w procesie spalania mieszanki) oraz tlen, który pozwala właśnie na odpowiednie "dopalenie" zwiększonej dawki paliwa.

Jak powszechnie wiadomo im więcej powietrza (tlenu) i dostosowanej do niego dawki paliwa tym większa moc/ moment obr.

Wobec powyższego pierwsze pytanie jakie powinniśmy sobie zadać to pytanie dotyczące rodzaju stosowanej instalacji? Czy instalujemy prostą instalację (tzw. "suchą") czy też bardziej rozbudowany system "mokry".

W dalszej kolejności powinniśmy poczynić "zwiad" i ustalić jak duży przyrost mocy i momentu jest w stanie znieść nasz silnik na seryjnych (fabrycznych) podzespołach.
Pamiętajmy, że cała konstrukcja silnika jest tak wytrzymała jak jego "najsłabsze ogniwo". Elementów mogących "poddać się" pod wpływem zwiększonego obciążenia jest cała masa.

Druga sprawa to koszta...
Cena samej instalacji to jedno, jednak koszta jej obsługi (uzupełniania) gazu to już zupełnie inna bajka.

Pozdrawiam
Łukasz /SpeedR/ Bielakowski
Serdecznie pozdrawiam
Łukasz /SpeedR/ Bielakowski
SpeedR
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

10 Lut 2008, 20:50

hmm z tym Nos to lekka przesada... Wg mnie to dla szpanu zrobione jest żeby panienki co jadą autem z gościem ucieszyły się z tego co ma zamontowane :) W Polsce raczej nie spotkałem się z przypadkiem nos w aucie . Ciekaw jestem ile to może kosztować taka instalacja :PP
misiekk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Lut 2008, 23:51

Na to pytanie już tobie odpowiadam. ;-) Instalacja NOS ( N2O ) kosztuje w granicach od 2000-3000 tysięcy.
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lut 2008, 23:52

Oczywiście ładowanie butli po NOS jest drogie bo mieści się w granicach od 100 zł. do 200 zł....a na długo nie starcza
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Lut 2008, 23:50

Instalacja NOS...po co? Na publicznych drogach? Nie... nie ma sensu zakładać instalacji, bo nie ma gdzie jej używać, po 2 koszty...(no chyba, że ktoś zdecyduje się wyłożyć na to kasę), po 3 jaki jest sens, skoro auto nie bierze udziału w żadnych imprezach itp. hmmm.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Lut 2008, 10:05

Chyba że chodzi o start spo świateł :D a tak na serio, jak przedmówca, nie ma sensu u nas takiego czegoś zakładac jesli nie startuje się w wyścigach
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

13 Lut 2008, 15:18

według mnie Bryann ma racje
Nie opłaca sie montować NOS jeżeli nie wybieramy sie na tor
mati16
Nowicjusz

13 Lut 2008, 20:06

Pod światłami stracisz butlę :P i kilka stówek do tyłu;P